Het VenueNL Sustainability Initiative monitort vanaf november 2024 de inspanningen van een aantal toonaangevende Nederlandse meetinglocaties op het gebied van duurzaamheid. De collectieve vooruitgang staat hier centraal. Het niet gaat om wie het meest duurzaam is, maar op welke aspecten er gezamenlijk vooruitgang wordt geboekt langs de ESG/CSRD-meetlat.
De recente ontwikkelingen rondom de Omnibus-regeling en de Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) hebben voor veel beweging gezorgd binnen de evenementen- en congressector. Door de versoepelingen vallen veel venues niet langer onder de CSRD-plicht. Maar betekent dit ook een rem op de verduurzaming in de sector? Absoluut niet. Duurzaamheid blijft een onmisbaar thema, gedreven door de verwachtingen van bezoekers, opdrachtgevers en de intrinsieke motivatie van de sector zelf.
De nulmeting van het VenueNL Sustainability Initiative toont aan dat het vooral nog schort aan het vastleggen van het beleid en doelstellingen op het gebied van duurzaamheid, sociale verantwoordelijkheid en goed bestuur. Daardoor blijven de daadwerkelijke duurzaamheidsinspanningen onderbelicht.
De collectieve inspanningen van de locaties die deelnemen aan het VenueNL Sustainability Initiative (VSI) werpen niet alleen vruchten voor henzelf af. De venues spelen een sleutelrol in de verduurzaming binnen de hele keten, zo blijkt uit de tweede deelnemersmeeting.
In een aantal insight-artikelen behandelen we tien belangrijke pijlers onder het ESG-beleid van evenementenlocaties. Het zijn deze duurzaamheidsaspecten die de deelnemers van het VenueNL Systainability Initiative monitoren. In dit tweede artikel ligt de focus op het welzijn en de werkomstandigheden van het eigen personeel.
In een aantal insight-artikelen behandelen we tien belangrijke pijlers onder het ESG-beleid van evenementenlocaties. Het zijn deze duurzaamheidsaspecten die de deelnemers van het VenueNL Systainability Initiative monitoren. In dit eerste artikel ligt de focus op energieverbruik, een essentieel aandachtspunt voor iedere venue.
De ESG-trein is op gang gekomen en beïnvloedt steeds meer de bedrijfsvoering in de hele congresketen. Desondanks is de sectorspecifieke invulling van deze regelgeving nog in ontwikkeling. Door als stakeholders in livecommunicatie nu te acteren kun je met elkaar zorgen voor een werkbare en collectieve transitie, stellen Angelique Lombarts en Elvira Wilthagen.
In een stap naar meer inclusiviteit en gelijkwaardigheid kondigt RAI Amsterdam aan dat de stagevergoeding voor zowel MBO- als HBO- studenten gelijkgetrokken wordt. Ook zullen alle sollicitaties vanaf deze maand anoniem zijn. Met deze maatregelen hoopt de beurs- en congresorganisatie bij te dragen aan een inclusievere arbeidsmarkt en toont het haar inzet voor eerlijke waardering voor alle stagiairs, ongeacht hun opleidingsniveau.
Het VenueNL Sustainability Initiative beleefde vrijdag 20 september de kick-off met een deelnemers- en partner-meeting in RAI Amsterdam. Acht founding venues zijn aangehaakt bij het initiatief van Publique, in samenwerking met ELAN – ESG in Hospitality en GSES, om de inspanningen van Nederlandse meetinglocaties op het gebied van duurzaamheid te monitoren en voor het voetlicht te brengen.