Congressen

Zes venues brengen waardevolle inzichten naar boven

069rai 960x640

De nulmeting van het VenueNL Sustainability Initiative toont aan dat het vooral nog schort aan het vastleggen van het beleid en doelstellingen op het gebied van duurzaamheid, sociale verantwoordelijkheid en goed bestuur. Daardoor blijven de daadwerkelijke duurzaamheidsinspanningen onderbelicht.

Vorig jaar is het VenueNL Sustainability Initiative (VSI) in het leven geroepen. Zes founding venues zijn aangehaakt bij het initiatief van Publique, in samenwerking met ELAN – ESG in Hospitality en GSES, om de inspanningen van Nederlandse meetinglocaties op het gebied van duurzaamheid te monitoren en voor het voetlicht te brengen. Ook kan het initiatief rekenen op de steun van CLC-Vecta, ABN Amro en het NBTC.

In dit project staat de collectieve vooruitgang centraal. Het niet gaat om wie het meest duurzaam is, maar op welke aspecten er gezamenlijk vooruitgang wordt geboekt langs de ESG/CSRD-meetlat zoals opgesteld door de Europese Unie.

In november 2024 is begonnen met een nulmeting. Hiervoor hebben de deelnemers via het GSES-platform vragen beantwoord op veertien duurzaamheidsaspecten die gerelateerd zijn aan het ESG-beleid (Environmental, Social, Governance) van de Europese Unie. Deze vragen zijn opgedeeld in beleid en acties.

Het doel is te laten zien in hoeverre er in de bedrijven aandacht is voor de verschillende thema’s die van belang zijn als het gaat om duurzaamheid, sociale verantwoordelijkheid en goed bestuur. Het gaat dus niet om te bepalen hoe goed of slecht een venue op dit moment presteert. De nulmeting biedt vooral hele waardevolle inzichten en tips over hoe venues gezamenlijk hun positieve impact kunnen vergroten. 

Belangrijkste observaties 

We doorlopen in dit artikel de belangrijkste of de opvallendste aspecten van de nulmeting. De hoogover constatering is dat de deelnemende locaties al goed bezig zijn en mooie stappen gezet hebben als het gaat om duurzaamheid en impact maken. Natuurlijk is er ook nog veel ruimte voor verbetering. 

Op sommige punten zie je dat men al ver is. Soms is de reden dat het onderwerp ook al stevig is verankerd in de Nederlandse wetgeving of in CAO’s. Tegelijkertijd lijken sommige zaken die al lang in Nederland ‘wet’ zijn, juist weer niet geregeld te zijn. 

 

Vaak is niet grondig onderzocht wie de belangrijkste stakeholders zijn

 

DEEL I. ALGEMENE BEDRIJFSINFORMATIE & BELEID

We beginnen met de meer algemene bedrijfsinformatie die van invloed is op het duurzaamheidsbeleid van een bedrijf. De zes belangrijkste hebben we gemeten.

1. Stakeholdermapping 

Een belangrijke bevinding is dat niet alle venues grondig hebben onderzocht wie hun belangrijkste stakeholders zijn en wat de behoeften van deze stakeholders zijn. Denk bijvoorbeeld aan de jongere generaties die de arbeidsmarkt betreden en hoe je dit talent kan aantrekken en behouden. Of buurtbewoners die overlast kunnen hebben van een evenement en hoe je die informeert en hun pijn verzacht. 

Het identificeren van deze tegengestelde belangen helpt een venue om op een transparante en verantwoordelijke manier met haar omgeving om te gaan.

2. Impact Materialiteit 

De term ‘materialiteit’ wordt gebruikt om de invloed te bepalen die beslissingen van een organisatie hebben op zowel interne als externe stakeholders. 

De helft van de bedrijven in de benchmark heeft de potentiële negatieve impact van hun activiteiten geïdentificeerd. Geen van de bedrijven heeft echter de impact van het bedrijf – positief of negatief – geïntegreerd in het managementbeleid. 

Een voorbeeld is het gebruik van duurzame materialen bij standbouw, waarbij samenwerking tussen venues en leveranciers kan bijdragen aan lagere kosten en een lagere belasting van het milieu. Ook positieve impact wordt erkend, zoals het gelijk trekken van vergoedingen voor stages bij de RAI om diversiteit en inclusie te bevorderen.

3. Financiële Materialiteit 

Naast de impact op de samenleving en het milieu, wordt ook gekeken naar de invloed van externe factoren op de financiële prestaties van een locatie. Zo worden risico’s zoals fluctuaties in energiekosten meegenomen. 

Het merendeel van de venues heeft inzicht in de financiële materialiteit en de invloed hiervan op het bedrijf, zowel positief als negatief. Toch heeft nog geen enkele venue beleid gemaakt als onderdeel van de managementprocessen. 

De Postillion Hotels hebben bijvoorbeeld energiezuinige verlichting geïnstalleerd, wat niet alleen het energieverbruik vermindert, maar ook besparingen oplevert die weer positief bijdragen aan de financiële gezondheid van de organisatie.

4. Governance 

Governance scoort erg laag in de nulmeting. Veel venues integreren de principes van goed bestuur niet of nauwelijks in hun besluitvorming. Tenminste, daar is in ieder geval niets over vastgelegd. Naar de reden hiervan is het nog gissen.

5. ISO 26000 - De zeven MVO-Kernthema’s

Ook als het gaat om de kernonderwerpen van ISO 26000, zoals mensenrechten, arbeidsomstandigheden en milieubescherming, blijkt dat de locaties geen specifieke of slechts summiere beleidsmaatregelen hebben geformuleerd om te voldoen aan deze richtlijnen. Opvallend is dat er op het gebied van milieu – waaronder milieubeginselen zoals ‘preventie’ en/of ‘de vervuiler betaalt’ – nog geen beleid lijkt te worden gevoerd. 

6. Beleid & Stakeholderbetrokkenheid en communicatie

Slechts een derde van de deelnemers heeft beleid geformuleerd over stakeholderbetrok-kenheid, hoe deze betrokkenheid wordt georganiseerd en waarom dit belangrijk is. En hoe dit wordt meegenomen bij de evaluatie van actieplannen, besluitvorming en het bepalen van doelen. 

DEEL II. ACTIES (DAADWERKELIJKE ACTIVITEITEN EN MAATREGELEN)

Na deze algemene onderwerpen, zoomt de benchmark in op specifieke ESG-onderwerpen en bekijkt of en zo ja waar, actie op ondernomen wordt. We lichten hier de meest interessante bevinden toe. 

 

Sinds 2022 zijn bedrijven verplicht om een klokkenluiders regeling te hebben

 

7. Acties en implementatie op mensenrechten

Het gaat hier specifiek over beleid op het gebied van mensenrechten zoals het verbod op kinderarbeid, discriminatie en het recht op vereniging (bijvoorbeeld lidmaatschap van vakbond). Als verwacht scoren de venues hier goed op, al lijkt het dat het nog niet over al even sterk is verankerd in beleid. 

Wat betreft diversiteit en inclusie daarentegen, vertoont de benchmark ook opvallende scores. Slechts een enkele deelnemer heeft een beleid voor het bevorderen van diversiteit en inclusie. Daarnaast is er vaak een gebrek aan een effectief mechanisme of proces voor het melden van klachten en incidenten rondom mensenrechtenschendingen, inclusief een duidelijke klachtenprocedure. Sociale en psychologische veiligheid lijkt ondanks de toegenomen aandacht in het publieke debat nog steeds een uitdaging binnen organisaties. 

Bedrijven worden al jaren gewezen op de noodzaak om hier beleid voor te ontwikkelen. Bovendien is er sinds 2022 wetgeving die bedrijven verplicht om een klokkenluidersregeling te hebben. Toch blijkt de praktische invoering hiervan vaak tekort te schieten.

8. Acties en implementatie op arbeidspraktijken (eigen en ingeschakelde werknemers, inclusief werknemers in de waardeketen)

De helft van de bedrijven heeft maatregelen geformuleerd op het gebied van arbeidspraktijken, zoals het voorkomen van dwangarbeid, het waarborgen van eerlijke arbeidsomstandigheden en het bieden van een veilige, gezonde werkomgeving. Dit is begrijpelijk, aangezien deze zaken vaak onderdeel zijn van de cao waarmee de betrokken venues werken.

9. Acties en implementatie op arbeidspraktijken (eigen en ingeschakelde werknemers)

De arbeidsomstandigheden in de Nederlandse venues zijn goed geregeld. Opvallend is wel dat slechts een enkele organisatie faciliteiten biedt om mensen met een arbeidsbeperking te laten deelnemen aan het arbeidsproces. Dit vormt een uitdaging richting 2026, wanneer de Wet banenafspraak en quotum arbeidsbeperkten werkgevers verplicht om minimaal 5 procent medewerkers met een arbeidsbeperking in dienst te hebben, wanneer ze meer dan 25 werknemers hebben. 

10. Acties en implementatie op arbeidspraktijken (eigen werknemers)

Bedrijven zouden zich actiever kunnen inzetten om de loonkloof tussen mannen en vrouwen in vergelijkbare functies – het zogeheten gender pay gap – te verkleinen. Het opstellen van gericht beleid is essentieel om dit in de nabije toekomst te realiseren. Opvallend is dat slechts een enkel bedrijf gegevens hierover verzamelt en actief werkt aan het verkleinen van deze loonverschillen. Hier ligt nog een belangrijke kans voor verbetering op het gebied van gendergelijkheid op de werkvloer.

11. Acties en implementatie op het milieu

Een minderheid van de venues geeft aan maatregelen te treffen op het gebied van milieu. Dat wil niet zeggen dat er niets gebeurt, maar meestal alleen op enkele specifieke punten. 

Als het gaat om het voorkomen, beperken en compenseren van broeikasgasuitstoot in scope 3 – oftewel elders in de keten – en het beheer van waterverbruik door middel van vermindering, recycling of het gebruik van regenwater, wordt vaak aangegeven dat er helemaal geen maatregelen worden genomen. 

12. Acties en implementatie op eerlijke handelspraktijken

Het meest opvallende in deze categorie is dat er blijkbaar weinig tot niets wordt gedaan aan de bestrijding van corruptie, omkoping en afpersing, of het melden hiervan bij de juiste toezichthoudende instanties. Dat wil niet zeggen dat er sprake Het lijkt hier vooral te ga om het goed verankeren in het beleid en niet dat er sprake is van misstanden. Maar dat behoeft ook extra onderzoek. 

13. Acties en implementatie op onderwerpen die de gast of klant aangaan

De resultaten in het assessment geven aan dat er weinig of niets wordt gedaan om producten en diensten te ontwerpen volgens de hoogste normen op het gebied van gezondheid en veiligheid, en om duidelijke instructies te verstrekken voor bijvoorbeeld veilig gebruik en onderhoud. Bovendien is het opvallend dat slechts één van de organisaties aangeeft actie te ondernemen om de gegevens van gasten en klanten te beschermen, terwijl dit al geruime tijd wettelijk verplicht is.

14. Acties en implementatie op gemeenschapsbetrokkenheid en ontwikkeling

Op het gebied van gemeenschapsbetrokkenheid scoren de meeste organisaties nul procent voor de implementatie van maatregelen. Dit betreft onder andere het proactief betrekken van de gemeenschap, het raadplegen van representatieve groepen bij sociale investeringen en het ondersteunen van kwetsbare of ondervertegenwoordigde groepen. Ook het creëren van werkgelegenheid en het bijdragen aan lokale economische ontwikkeling komt nauwelijks terug. 

Voor de betrokken venues ligt er een belangrijke kans in het aangaan van partnerschappen met lokale onderwijsinstellingen voor technologische ontwikkeling en het stimuleren van lokale werkgelegenheid door deelname aan programma's voor vaardigheden en sociale return. 

KPI's, audits en verbeterplannen

Met de deelnemers is ook vooruitgekeken naar meetbare -doelstellingen, evaluatie van resultaten, interne en externe audits en verbeterdoelen. In lijn met de nul-meting is ook hier nog te weinig over vastgelegd. Wel vindt bij het merendeel van de organisaties een externe audit plaats. 

Met nu de nulmeting achter de rug richt het VenueNL Sustainability Initiative zich op de verbeterpunten, te beginnen bij het vastleggen van het beleid op als het gaat om duurzaamheid, sociale verantwoordelijkheid en goed bestuur. Hier valt nog de nodige winst te behalen en is goed te doen, omdat er voldoende praktijkvoorbeelden zijn die een venue als basis kan gebruiken. 

Tegelijkertijd wordt de focus gelegd om het formule-ren van meetbare doelstellingen en verbeterdoelen. Uiteindelijk is het hier om te doen bij VSI: het realiseren van de collectieve, onderbouwde vooruitgang van Neder-landse beurs- en congres-locaties op het gebied van duurzaamheid in de breedste zin van het woord. 


Aanbevelingen

Op basis van de nulmeting zijn er een aantal belangrijke aanbevelingen voor verbetering geformuleerd. Met name op het gebied van het vastleggen van beleid, acties en resultaten is veel te winnen.

  1. Versterk governance: betrek de directie actief bij het duurzaamheidsbeleid en zorg voor strategische verankering.
  2. Verbeter stakeholdermapping: identificeer en betrek interne en externe belanghebbenden, met speciale aandacht voor tegengestelde belangen.
  3. Formuleer en implementeer concreet beleid: richt je op belangrijke onderwerpen zoals diversiteit, inclusie, gendergelijkheid, milieumaatregelen en eerlijke handelspraktijken.
  4. Meet en evalueer impact: stel duidelijke KPI’s op, voer audits uit en ontwikkel verbeterplannen.
  5. Stimuleer betrokkenheid met de omgeving: werk samen met lokale partners en onderwijsinstellingen voor sociale investeringen en werkgelegenheid.

VSI partners nw

 

 

Het VenueNL Sustainability Initiative monitort vanaf november 2024 de inspanningen van een aantal toonaangevende Nederlandse meetinglocaties op het gebied van duurzaamheid. De collectieve vooruitgang staat hier centraal. Het niet gaat om wie het meest duurzaam is, maar op welke aspecten er gezamenlijk vooruitgang wordt geboekt langs de ESG/CSRD-meetlat. 


Deel dit bericht


Reacties

Er zijn nog geen reacties.


Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.


Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief