Insight Energieverbruik

VSI Insight Energie

Van de vijf onderwerpen binnen de Environmental-pijler van ESG staat energieverbruik als hoogste op de lijst. Energieverbruik gaat het over het gebruik van drie verschillende soorten energiebronnen: fossiele, nucleaire en hernieuwbare. Alhoewel er in Nederland kerncentrales zijn die energie leveren laten we dat hier buiten beschouwing.

De fossiele bronnen – aardgas, aardolie, steenkool, LPG – zijn niet hernieuwbaar, raken uitgeput en stoten broeikasgassen uit bij verbruik ervan. Venues gebruiken aardgas onder meer voor hun centrale verwarmingssysteem, voor de koeling en soms ook voor het opwekken van elektriciteit. Steenkool wordt niet direct door venues gebruikt, maar wellicht wel indirect wanneer zij dit afnemen van elektriciteitscentrales zoals de Maasvlakte-centrales in Rotterdam. Olie (stookolie of diesel) wordt vooral gebruikt als noodstroomvoorziening (noodgeneratoren). LPG (Liquefied Petroleum Gas) wordt gebruikt voor koken of kleinere verwarmingssystemen.

Duurzamere alternatieven

Veel venues zullen proberen het gebruik van fossiele brandstoffen te verminderen door duurzamere alternatieven toe te passen, zoals zonne- of windenergie, en door energie-efficiënte technologieën te implementeren. Naast het terugdringen van het verbruik van fossiele brandstoffen zijn er ook de maatregelen om energie-efficiënter te gaan werken en door gedragsveranderingen duurzamer te worden.

De installatie van zonnepanelen is waarschijnlijk de meest toegepaste bij de overgang naar hernieuwbare energie. Venues hebben vaak grote (platte) daken waardoor dit een uitermate geschikte optie is.

Daarnaast is het mogelijk om groene stroom af te nemen bij energieleveranciers die windparken beheren.

Een ander alternatief is geothermische energie. Deze wordt geleverd door warmtepompen die gebruik maken van de relatief constante temperatuur dieper in de bodem. In de koude periode halen ze warme uit de grond om de locatie te verwarmen en wordt het binnen te warm dan voeren ze de warmte af naar diezelfde bodemlaag.

Energie-efficiëntie

Een andere aanzienlijke stap is op efficiënter met energie om te gaan. Hier volgen vier belangrijke aandachtspunten.

Verlichting: Het vervangen van halogeen- en TL-verlichting door LED-verlichting kan de energieconsumptie drastisch verlagen. Halogeenlampen verbruiken drie tot vijf keer meer energie dan ledlampen. Daarnaast is de levensduur van ledlampen veel langer: 25.000 uur, ten opzichte van 2000 – 300 uur bij halogeenlampen. Een TL-lamp verbruikt ongeveer 50 procent meer energie dan moderne led-alternatieven en gaat gemiddeld 10.000 tot 15.000 uur mee, led-tl-buizen halen vaak meer dan 50.000 uur bedrijfstijd.

Slimme verwarmings- en koelsystemen: Het gebruik van slimme thermostaten en energiebeheersystemen die de temperatuur dynamisch regelen voorkomt onnodige energieverspilling. Isolatie van gebouwen helpt ook om warmteverlies in de winter en oververhitting in de zomer tegen te gaan, wat de energiekosten verlaagt.

Energiezuinige apparaten: Investeren in efficiënte HVAC-systemen (verwarming, ventilatie en airconditioning) en andere apparatuur vermindert het energieverbruik aanzienlijk.

Slim gebouwontwerp en- beheer: Bij nieuwbouw en renovatie kan het benutten van daglicht in plaats van kunstmatige verlichting een besparing opleveren. Net als het vergroenen van daken en gevels kan helpen bij energiebesparing, het opvangen van water en het verbeteren van de luchtkwaliteit.

Gedragsverandering en bewustwording

Last but not least is gedragsverandering en bewustwording onder medewerkers cruciaal. Trainingen om energie-efficiënt gedrag te bevorderen, zoals het uitschakelen van lichten en (keuken)apparatuur, kunnen helpen dankzij strakke procedures. Regelmatige energie-audits bieden inzicht in het verbruik en helpen bij het identificeren van verbeterpunten.

Ook strikte duurzaamheidsnormen voor evenementen en leveranciers dragen bij aan een effectief duurzaamheidsbeleid.

Dit zijn slechts enkele mogelijkheden die bijdragen aan een duurzamer milieu. En die ook flinke besparingen kunnen opleveren, een niet onbelangrijke bijkomstigheid.

 

 


Deel dit bericht


Reacties

Er zijn nog geen reacties.


Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.


Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief