Congressen
De Europese regels voor duurzaamheidsrapportages zijn door het ‘Omnibus-vereenvoudigingspakket’ voor nog maar weinig bedrijven relevant. Het belang van verduurzaming wordt er niet minder op, stelt Stef Driessen van ABN Amro. ‘Het maakt de weg vrij voor een veel meer pragmatische aanpak.’
De Europese Commissie presenteerde 26 februari haar ‘Omnibus-vereenvoudigingspakket’ ter versoepeling van de regels voor duurzaamheidsrapportages (CSRD). De rapportageverplichtingen gaan alleen nog gelden voor de grootste ondernemingen, wat betekent dat deze voor ongeveer tachtig procent van de bedrijven niet meer gelden. Van de bedrijven die nog wel moeten rapporteren heeft het merendeel uitstel gekregen tot 2028 en de hoeveelheid rapportagetemplates is met zeventig procent verminderd.
Voor de bedrijven die niet meer onder de CSRD vallen is de kans ook kleiner geworden dat ze alsnog een rapportage moeten aanleveren bij de bedrijven die de verplichting nog wel hebben. De due diligence rapportage-eisen (CSDDD) worden namelijk ook vereenvoudigd. Deze verplicht bedrijven om grondig onderzoek te doen naar de impact op het milieu en mensenrechten in heel hun waardeketen.
Het marginaliseren van de CSRD hoeft niet negatief uit te pakken voor de verduurzaming in het bedrijfsleven, stelt Stef Driessen, Sector Banker Leisure bij ABN Amro. “Bedrijven moeten soms tonnen aan accountants betalen vanwege de rapportage. Dat geld kunnen ze beter investeren in verduurzaming. Dat heeft veel meer effect.”
De bank zelf blijft vasthouden aan haar duurzaamheidsambities, waaronder ook rentekorting voor bedrijven met duurzaamheidsambities valt. “In het verleden hadden we al een duurzaamheidslening, waarbij je moest scoren op drie duurzaamheidsvariabelen. Dat was wat ambitieus. Nu kun je als bedrijf rentekorting krijgen op één duurzaamheidsaspect. Het gaat er om of de doelstelling van het bedrijf door ons als ambitieus wordt ervaren.”
Als voorbeeld noemt hij de impactlening die met de Johan Cruijff Arena is afgesloten. Deze is gekoppeld aan het verlagen van het energieverbruik per bezoeker. “Als de arena haar doelstelling weet te realiseren dan levert dat 0,3 procent rentekorting op. Dat gaat dan om tonnen”, vertelt Driessen. “Het levert aan twee kanten winst op. Je rendement gaat omhoog en je financieringlasten worden lager.”
Naast energiebeparing zijn er nog meer aspecten waar duurzaamheidsambities kunnen leiden tot rentekorting. Bijvoorbeeld de diversiteit in het hoger management, verminderen van voedselverspilling en logistiek. “Er zijn een stuk of tien variabelen waar we redelijk snel op kunnen acteren”, aldus Driessen.
Binnen de livecommunicatie is volgens hem logistiek een aspect dat extra aandacht behoeft. “Op dat punt zit de meeste verbeterpotentie, niet alleen vanuit het oogpunt van duurzaamheid. In de supply chain zitten nog veel verborgen kosten. Soms wordt een locatie twaalf maal per dag bevoorraad. Hier oplossingen voor vinden levert de meeste euro’s op. Lijkt me bijvoorbeeld een mooie uitdaging voor een grote standbouwer.”
Met het vrijwel wegvallen van de CSRD-verplichting is nu het goede moment om als sector samen te werken aan duurzaamheid, stelt Driessen. “Er zou een soort Club van 11 moeten opstaan, zoals indertijd opgericht door de CEO's van Nederlandse dagattractiebedrijven, die zeggen ‘we gaan dit samen aanpakken’.”
“Dan zet je alle HR-directeuren bij elkaar die gezamenlijk nadenken over de personeelsproblematiek en bijvoorbeeld vertegenwoordigers van de technische diensten die kijken naar het waterverbruik. Zo breng je alle disciplines bij elkaar om kennis te delen en met elkaar na te denken over collectieve oplossingen.”
“In het bankwezen heb je bijvoorbeeld Geldmaat dat zorgt dat cash geld beschikbaar blijft op een goedkope manier. Daar hebben bijna alle banken voordeel van.”
Naast samenwerken, ziet Driessen ook het organiseren van ‘battles’ als stimulans voor verduurzaming. Dat lijkt tegenstrijdig met de hiervoor gepropageerde collectiviteit. “Nee, dat is het niet. Er moeten bedrijven zijn die experimenteren om verder te komen. Die lef en creativiteit wil je stimuleren. Dat kun je faciliteren door bedrijven te laten strijden om een branchebrede award.”
“ING heeft een goede campagne gemaakt over cyberveiligheid en eenvoudig het is om via AI info te verzamelen. Wij als ABN Amro hebben ook baat bij zo'n campagne die dit thema op de agenda zet. Dat mag best gewaardeerd worden.”
Hij wil dan ook benadrukken dat niet alleen zijn bank rentekorting geeft op verduurzamende investeringen. “Alle grootbanken doen dat. Het is vanuit het oogpunt van kredietverlening ook logisch, want investeren in duurzaamheid verhoogt de kansen op lange termijn succes.”
Er zijn nog geen reacties.
Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.