LiveWire

Sporthistoricus zoekt naar oorlogsslachtoffers van het Nederlandse tennis

oorlogsmonument KNLTB 1949_960x640

De KNLTB onthulde in 1949 een gedenkteken met de namen van 257 oorlogsslachtoffers in het Nederlandse tennis. In aanloop naar de Nationale Sportherdenking van 4 mei wordt deze namenlijst onderzocht. Er mist nog veel informatie, waarvoor de hulp wordt ingeroepen van de tenniswereld.

Op 4 mei is bij het Olympisch Stadion de Nationale Sportherdenking. Het thema van 2025 is de tennissport in de Tweede Wereldoorlog.

Volgens een eigen onderzoek van de KNLTB tussen 1945 en 1949 heeft de bond in totaal 257 leden verloren. Hun namen werden op een gedenksteen geplaatst, die op 28 mei 1949 werd onthuld tijdens een jubileumbijeenkomst vanwege het vijftigjarige bestaan. Onderaan deze steen staat als tekst Zij zijn niet waarlijk dood, die in ons harte leven.

Informatie belangrijk

Jurryt van de Vooren heeft deze namenlijst onderzocht, omdat het belangrijk is om die informatie te verzamelen. “Alle namen van vermoorde sporters verdienen het gekend en genoemd te worden,” zei Lodewijk Asscher vorig jaar als toenmalig voorzitter van het Comité Nationale Sportherdenking. 

Van ongeveer 150 tennissers weten we nu wie dat zijn geweest. Zo blijkt dat er van deze groep ruim vijftig zijn omgekomen vanwege verzetsactiviteiten. Dertig leden van tennisverenigingen waren slachtoffer van de Holocaust. Zestien stierven in toenmalig Nederlands-Indië. Veertien sneuvelden als soldaat.

Hulp ingeroepen

Van meer dan honderd omgekomen tennissers is alleen hun naam bekend, maar verder niets – zelfs niet van welke club ze lid zijn geweest. Daarom roept het Comité Nationale Sportherdenking de hulp in de van de tenniswereld om die informatie alsnog te verzamelen. De KNLTB sluit zich hierbij aan.

Die informatie kan worden gevonden in jubileumboeken, clubbladen en notulen. Wellicht zijn er nabestaanden, die beschikken over relevant materiaal, zoals foto’s en brieven. Deze gegevens kunnen worden verstuurd naar Sporthistoricus Jurryt van de Vooren, jurryt@sportgeschiedenis.nl. Alle informatie is welkom, ook van omgekomen tennissers, die in 1949 niet op de gedenksteen werden genoemd.

Oorlogsslachtoffers in de sport

De Nationale Sportherdenking besteedt elk jaar aandacht aan de duizenden oorlogsslachtoffers in de sportwereld. In 2022 werden de namen gepresenteerd van circa 3.000 voetballers. In 2023 was er een lijst met bijna 250 schakers. De zwemsport, het thema van 2024, verloor minimaal 300 leden.

Plechtigheid

Om 10:45 start het inhoudelijke programma bij Move-Amsterdam, Stadionplein 28. De plechtigheid met kransleggingen bij het beeld van Prometheus is vanaf 12:30 uur, onder meer met Anneke van Zanen (voorzitter NOC*NSF) en Roger Davids (voorzitter tennisbond KNLTB). De plechtigheid is open voor iedereen.

Het Comité Nationale Sportherdenking

Eric van der Burg, Heleen van Ketwich-Verschuur, Uğur Pekdemir, Jurryt van de Vooren en Carla de Groot


Deel dit bericht


Reacties

Er zijn nog geen reacties.


Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.


Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief