Festivals

Zeker 60 muziekfestivals in Nederland dit jaar afgelast

Festivals_afgelast

Ruim zestig festivals met meer dan drieduizend bezoekers gaan in 2024 niet door. Een record, de coronajaren niet meegeteld. Er zijn wel dertig nieuwe festivals bijgekomen, maar het evenwicht is weg. Festivals kampen met hogere kosten en de toenemende regelgeving.

'Grote groei voorbij'

Dat meldt het AD. Er is dit jaar een kentering zichtbaar: er zijn meer dan zestig festivals geschrapt en er komen er 'slechts' dertig voor terug. 'De markt staat nog meer onder druk. De tijd van de grote groei van festivals is voorbij. Het is een vecht- en overlevingsmarkt geworden', stelt  evenementenonderzoeker Lex Kruijver van Respons Evenementen. 

Hogere kosten, strengere regels

Organisatoren lopen sinds de coronacrisis met oplopende kosten. Soms wordt een festival pas kort van tevoren afgelast. Zo gaat het Chillville Festival in Breda op 29 en 30 juni niet door. Er is te weinig personeel en materiaal. 

Ook de toenemende regelgeving speelt de organisatoren parten. Grote festivals als Loveland, Mystic Garden en Dockyard vrezen daardoor in 2025 niet meer te bestaan. De gemeente Amsterdam doet een test waarbij festivals pas eind dit jaar horen of ze een plek krijgen op de festivalkalender van 2025. Volgens de actiegroep Unmute Us is dit voor de grotere festivals ‘een onwerkbaar risico’ en voor nieuwkomers ‘te weinig flexibel’.

In andere gemeenten lopen festivals ook vaker aan tegen strengere regels. 

Bezoeker selectiever

Volgens uitvoerend secretaris Willem Westermann van de VVEM, de Vereniging van Evenementenmakers is het publiek door de inflatie selectiever geworden. Vrijwel alle meerdaagse festivals hebben de ticketprijs voor dit jaar verhoogd. Met name het middensegment loopt minder, volgens Westermann. 

Internationaal is er een zelfde beweging te zien, zoals in het Verenigd Koninkrijk.

Deel dit bericht


Reacties

Er zijn nog geen reacties.


Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.


Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief