Festivals

Britse AIF vreest voor verdwijnen ruim 100 festivals in 2024 door hogere kosten

ElDorado

Als de overheid niet ingrijpt, dreigt het Verenigd Koninkrijk in 2024 meer dan honderd festivals te zien verdwijnen vanwege de stijgende kosten. Die waarschuwing geeft de Association of Independent Festivals (AIF). Het El Dorado Festival in Herefordshire moest om die reden deze week worden afgelast.

Al 172 festivals afgelast

De AIF meldt dat er in de coronatijd 96 evenementen verloren zijn gegaan. Vorig jaar verdwenen er 36 en tot nu toe veertig dit jaar. Dat betekent dat de teller sinds 2019 op 172 staat. Dit jaar zouden daar nog eens zestig bij kunnen komen.

'Sinds de pandemie was er geen een enkel stabiel seizoen en inmiddels staan de festivals onder grotere financiële druk dan ooit', meldt CEO John Rostron. 'We zijn getuige van de gestage erosie van een van de meest succesvolle en cultureel belangrijke industrieën van het Verenigd Koninkrijk. Niet vanwege een gebrek aan vraag van het publiek, maar vanwege onvoorspelbare, onhoudbare kosten voor de toeleveringsketen en marktschommelingen.' 

Lagere btw

In februari lanceerde de AIF een campagne waarin wordt opgeroepen tot een tijdelijke btw-verlaging op festivaltickets, die veel evenementpromotors van sluiting zou kunnen redden.

El Dorado Festival geschrapt

De organisatoren van het El Dorado Festival in Herefordshire, met een capaciteit van 12.000 bezoekers, kondigden deze week aan dat het festival niet door kan gaan door een 'dramatische stijging' van de operationele kosten en de gevolgen van de gestegen kosten van levensonderhoud. 'We hebben alles geprobeerd om door te gaan en deze storm te doorstaan, maar het is dit jaar gewoon niet mogelijk', zegt de directie.


Deel dit bericht


Reacties

Er zijn nog geen reacties.


Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.


Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief