Congressen

Zakelijke etiquette in Ierland

Tom Cusack bevordert via Enterprise Ireland het zakelijke verkeer tussen Ierland en andere Europese landen. Hij geeft ook advies over omgangsvormen. Over een aantal dingen is hij heel eenduidig.

‘Draag altijd een pak als je naar een zakelijke afspraak in Ierland gaat. Als je in vrijetijdskleding verschijnt, wordt gedacht dat je het de moeite niet waard vindt je fatsoenlijk te kleden. En kom op tijd. Dan kan het even goed zijn dat je een half uur moet wachten voordat je wordt ontvangen, maar daar dien je vervolgens niet over te klagen.”

”Verder is een ontmoeting doorgaans wat minder formeel dan in landen als Duitsland, Groot Brittannië en Frankrijk. Je praat eerst wat over het weer en of je het allemaal goed hebt kunnen vinden. De meeste Ieren hebben een foto van hun kinderen en/of partner op het bureau en daar kun je in een iets later stadium wat over zeggen.”

”Ierland heeft maar 3,5 miljoen inwoners die tussen elke Ier is wel een link. Dat kan familie zijn of een vriend van een vriend van een neef die werkt voor de zelfde firma. Ieren werken veel met netwerken en aanbevelingen en zijn altijd op zoek naar een link. Als je als buitenlander een Ier kent of er is een ander verband, altijd vertellen. Dat wordt geapprecieerd.”

”Ieren kletsen veel en zijn wat minder direct dan bijvoorbeeld de Nederlanders. Een Ier zal niet snel “nee” zeggen. Eerder “misschien, ik kom er bij u op terug”. Hij vindt namelijk dat het sneu is om iemand die een verre reis heeft gemaakt, meteen het gevoel te geven dat het voor niks is geweest. Een Ier kan wel snel ter zake komen, maar doorgaans toch minder snel dan in andere Europese landen.”

”Een cadeautje is niet nodig. Het wordt wel gewaardeerd. Iets praktisch als een pen of een boek of iets uit het land waar je vandaan komt. Een uitnodiging voor lunch of diner komt meestal pas na meerdere afspraken. Als u thuis wordt uitgenodigd heeft u al een stevige band opgebouwd. Neem dan wel bloemen mee voor de gastvrouw en een fles wijn voor de gastheer.”

”En nog belangrijker: de volgende dag altijd een kaartje sturen of even bellen om te bedanken, anders wordt gedacht dat u het niet naar uw zin heeft gehad. Hetzelfde geldt voor kerstkaarten. Altijd doen!”


Deel dit bericht


Reacties

Er zijn nog geen reacties.


Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.


Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief