Congressen

Vraag naar hotels stijgt

De bezettingsgraad van de Nederlandse hotelmarkt is het afgelopen jaar opnieuw gestegen. Dit blijkt uit het HOSTA 2014 rapport, dat op 9 september is gepresenteerd door adviesbureau Horwath HTL. De gemiddelde kamerprijs is vorig jaar nog gedaald, maar zal naar verwachting dit jaar hoger uitkomen. Door de relatief stabiele marktresultaten en de positieve verwachtingen, neemt de belangstelling van investeerders voor hotelvastgoed toe.
Het onderzoek is door Horwath HTL uitgevoerd onder 364 drie-, vier- en vijfsterren hotels in Nederland. Uit het onderzoek blijkt dat de gemiddelde bezettingsgraad in 2013 is gestegen van 66,7% tot 67,5%. Na een lichte daling in 2012 wordt de stijgende lijn, die in 2010 is ingezet, hiermee hervat.   

 De gemiddelde kamerprijs is in 2013 echter opnieuw gedaald, van € 97 tot € 95. Het is het tweede jaar van dalende kamerprijzen op rij. In 2011 was nog sprake van een stijging, nadat de kamerprijzen tussen 2007 en 2010 sterk waren gedaald. Als gevolg van de dalingen ligt de gemiddelde kamerprijs nu 13% onder het niveau van 2007.

De Nederlandse hoteliers zijn optimistisch over de vooruitzichten voor 2014 en 2015. Uit het onderzoek blijkt dat de hoteliers verwachten dit jaar opnieuw een hogere bezettingsgraad te behalen, namelijk 68,9%. Ook de gemiddelde kamerprijs zal  naar verwachting weer stijgen, naar € 97. Voor volgend jaar wordt verwacht dat de resultaten verder zullen toenemen, naar 70,9% bezetting bij een gemiddelde kamerprijs van € 98.
 

Sterkste stijging in Amsterdam

In de regio Amsterdam & Schiphol steeg de gemiddelde bezettingsgraad in het afgelopen jaar met 2,3 procentpunten, van 76,7% tot 79,0%. De gemiddelde kamerprijs daalde licht, van € 118 tot € 117. Amsterdam lijkt hiermee opnieuw het voortouw te nemen in het herstel van de Nederlandse hotelmarkt. De komende jaren zal de bezettingsgraad naar verwachting verder stijgen, naar 80,5% in 2014 en 81,0% in 2015. De gemiddelde kamerprijs neemt in de prognoses van de Amsterdamse hoteliers ook weer toe, naar € 120 dit jaar en € 122 volgend jaar.
 

Toenemende investeringen in hotelvastgoed

Investeren in hotelvastgoed blijkt de afgelopen jaren steeds aantrekkelijker te zijn geworden. De resultaten in de hotelmarkt zijn nog wisselvallig, maar vanuit een vastgoedperspectief stabiel. Zeker in vergelijking met andere vastgoedmarkten als kantoren en woningen doet de hotelmarkt het hiermee goed. De interesse voor hotelvastgoed is hierdoor sterk toegenomen.
Dit blijkt onder meer uit de hoge prijzen die worden betaald voor luxe tophotels in wereldsteden, de zogenaamde ‘trophy assets’. Zo zijn het St. Regis Bal Harbour in Miami en Le Grand Hotel Paris elk verkocht voor circa 1 miljoen dollar per hotelkamer en het Park Hyatt New York voor 1,85 miljoen dollar per hotelkamer. In Nederland werd het InterContinental Amstel Hotel verkocht, naar verluidt voor circa € 800.000 per kamer.
 
 

HOSTA 2014

Het HOSTA 2014 rapport is een publicatie van adviesbureau Horwath HTL. Het rapport geeft de resultaten weer van de hotellerie in Nederland, België en Luxemburg. Aan het onderzoek hebben ruim 450 drie-, vier- en vijfsterrenhotels in de Benelux meegewerkt.
 

Afbeelding: Istockphoto.com

‘, ‘


Deel dit bericht


Reacties

Er zijn nog geen reacties.


Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.


Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief