Vliegende start voor het VenueNL Sustainability Initiative

Angelique Lombarts vertelt over ESG regelgeving tijdens Kick-off VenueNL Sustainability Initiative

Het VenueNL Sustainability Initiative beleefde vrijdag 20 september de kick-off met een deelnemers- en partner-meeting in RAI Amsterdam. Acht founding venues zijn aangehaakt bij het initiatief van Publique, in samenwerking met ELAN – ESG in Hospitality en GSES, om de inspanningen van Nederlandse meetinglocaties op het gebied van duurzaamheid te monitoren en voor het voetlicht te brengen.

De collectieve vooruitgang staat hier centraal, zodat het niet gaat om wie het meest duurzaam is, maar op welke aspecten er collectief vooruitgang wordt geboekt.

Onderbouwde duurzaamheidsverbetering

Om te garanderen dat het om onderbouwde duurzaamheidsverbetering gaat is door ELAN – ESG in Hospitality een aan de ESG-richtlijnen gerelateerde registratiemethodiek ontwikkeld, die de vooruitgang op hoofdlijnen in kaart brengt. Tijdens de kick-off vertellen founders Angelique Lombarts en Elvira Withagen over de structuur achter de aanstaande Europese richtlijnen en de bijbehorende CSRD-registratieverplichting. Ook krijgen de deelnemers uitleg over de keuze voor de tien KPI’s die zij de komende jaren gaan bijhouden.

Holistisch rapportagesysteem

De deelnemende locaties gaan hun gegevens aanleveren in het systeem van GSES. CEO Kelly Ruigrok laat zien dat het systeem door de holistische structuur geschikt is voor het bijhouden en analyseren van data voor een grote variatie aan duurzaamheidskeurmerken en -certificaten. Dat heeft als voordeel dat de deelnemers data die bijvoorbeeld al beschikbaar is voor Green Key in het systeem kunnen uploaden, waarna deze worden omgezet in een format voor de CSRD-rapportage.

Stef Driessen aan het woord tijdens Kick-off VenueNL Sustainability Initiative

Financiering en publiciteit

Het VenueNL Sustainability Initiative wordt gesteund door ABN AMRO, CLC-Vecta en het NBTC. Vertegenwoordigers van deze partners zijn ook aanwezig bij de kick-off.

Stef Driessen, Sector Banker Hotels & Leisure bij ABN AMRO Bank, vertelt dat voor de bank duurzaamheidsinitiatieven belangrijk zijn en dat steeds vaker bij de financiering van onder meer venues een rente-korting wordt afgesproken als het bedrijf een bepaalde duurzaamheidsdoelstelling behaalt.

Gerbrig Reitsma, Adviseur Ondernemerszaken bij CLC-Vecta, heeft de ervaring bij de duurzaamheidsinitiatieven van de branchevereniging en de YOIN-locaties dat venues al veel van de benodigde data beschikbaar hebben, zonder dat ze het weten. Zij ziet dan ook mogelijkheden om meer locaties te laten aanhaken bij dit initiatief.

Internationale positionering

Eric Bakermans, Director Marketing Meetings & Conventions bij het NBTC, benadrukt de waarde van het VenueNL Sustainability Initiative voor de positionering van Nederland op de internationale congresmarkt.

Publique-hoofdredacteur Edwin Nunnink vult aan dat om die reden ook het zustermagazine Conference Matters international regelmatig over de voortgang van dit initiatief zal publiceren.

Founding venues

Met ingang van november start de eerste ronde van dataverzameling door de locatie-partners die als eerste zijn ingestapt in het initiatief. Deze founding venues zijn Expo Houten, Libéma, Martiniplaza, MECC Maastricht, NextVenue, Postillion Hotels,RAI Amsterdam en World Forum The Hague.

Bij duurzaamheid hoort ook kennis delen en daarom worden er naast de voortgangsrapportage de komende jaren ook kennis- en adviesartikelen, interviews, cases en best practices gepubliceerd. Op Publique.nl is een speciale rubriek ingericht om deze content te volgen.

 


Deel dit bericht


Reacties

Er zijn nog geen reacties.


Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.


Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief