LiveWire, Festivals

Vierdaagsefeesten-week scoort een 8,2 bij bezoekers

Vierdaagsefeesten 2024 Edwin Smits

Vierdaagsefeesten 2024 is getekend door goede doorstroom, met momenten van topdrukte. Van een editie met grote en bekende namen, zoals Bankzitters, Roxy Dekker en Lee Towers, tot bijzondere feestconcepten en culturele evenementen, schone straten, emotionele en indrukwekkende momenten. Bovenal was de authentieke, harmonieuze en verbroederende Vierdaagsefeesten-sfeer, die de week vertegenwoordigt en voelbaar was voor alle aanwezigen, die de feesten gemiddeld waarderen met een 8,2.

Grote artiesten en drukte

Ook dit jaar waren grote namen geprogrammeerd op verschillende podia en waren er verschillende evenementen en onderdelen die zorgden voor veel publiek in de stad. Zo was er op de zondagavond de traditionele vuurwerkshow Waal in Vlammen, pakte Matrixx Live aan de Kade uit met onder andere Bankzitters, Roxy Dekker en Snollebollekes, Molenstraat met Jannes, Yves Berendse en Samantha Steenwijk en Stadseiland Stek met Goldkimono, WIES en Prins S. en de Geit, zorgde de start van de 4Daagse wederom voor juichende feestvierders langs de start van de marsen en was het vroeg druk in de stad tijdens Roze Woensdag. Ook op de donderdag en vrijdag was het vroeg druk in de stad, maar bleven waarschuwingen voor extreme drukte uit.

Op weg naar 75 procent recyclen

Dit is de derde editie dat er wordt gewerkt met het circulaire bekersysteem op de Vierdaagsefeesten. In 2022 werd dit systeem ingevoerd en zorgde ervoor dat 58 procent van alle bekers werd gerecycled tot een nieuwe beker. Vorig jaar was dit 66 procent. De organisatie verwacht dit jaar de stap naar 75 procent te zetten. Of het daadwerkelijk wordt gehaald weet de organisatie over ongeveer een maand, dan zijn de definitieve resultaten na recycling bekend. Van het deel dat niet kan worden gerecycled tot andere bekers, wordt gebruikt voor laagwaardige recycling, zoals in de productie van bermpaaltjes.

Niet alleen het bekerproject is een initiatief binnen de duurzaamheidsambities. Vorig jaar startte de organisatie met Klimato, een initiatief in samenwerking met Rabobank om te kunnen zien hoeveel CO2-uitstoot gelijk staat aan een gerecht op de Vierdaagsefeesten, bij bijvoorbeeld een foodstand. Dit jaar is er ook gewerkt met een recycle hub, waarbij afval werd gescheiden. 

Aandacht voor inclusie en verbroedering

Op Roze Woensdag is er extra aandacht voor inclusie en diversiteit, al is de organisatie van mening dat dit altijd belangrijk is. ‘’We zijn letterlijk voor iedereen toegankelijk, jong, oud, binnenstadbewoner, vriend van ver, Nederlander of niet, ondernemer iedereen komt naar de feesten", aldus Joris Bouwmeister, directeur-bestuurder van Stichting Vierdaagsefeesten. "Daarom is het zo bijzonder dat iedereen ook de ruimte aan elkaar biedt, écht samen is en deze week samen viert en ervaart. Dit samenzijn zagen we woensdag natuurlijk tijdens Roze Woensdag."

"Erg bijzonder was woensdagavond, het moment stilte voor de herdenking van de vliegramp MH17, die tien jaar geleden plaatsvond. Een ramp die Nederland tot stilstand bracht. Die stilte beleefden bezoekers, organisatoren en artiesten opnieuw. Op verschillende podia ging de muziek voor één minuut op stil. Daarna klonk het nummer 'You'll Never Walk Alone’. Erg indrukwekkend om te zien en tekenend voor hoe de week is verlopen, het was écht samenzijn.’’

Naast deze initiatieven was er afgelopen week ruimte voor extra programma op Plein44, Stadseiland Stek en Smaakmarkt, georganiseerd vanuit de Vrijwilligerscentrale Nijmegen, die het project ‘Maatjes Nijmegen’ ondersteunen en inzetten. Stichting Vierdaagsefeesten en bijbehorende AmbassadorsClub reikten het initiatief een cheque ter waarde van 5.000 euro uit. 

Waardering van 8,2

De score voor onder andere de algemene waardering van het programma, sfeer en duurzaamheid werd via de Vierdaagsefeesten-app uitgevraagd aan bezoekers van de Vierdaagsefeesten. Zo’n 600 mensen vulden enquêtes in en daar kwam uit dat de feesten gemiddeld met een 8,2 worden beoordeeld. Komend weekend worden de uitgebreide enquêtes verstuurd naar alle app-gebruikers en gedeeld op sociale media voor een volledig beeld en definitief cijfer. Tevens verstuurt de organisatie vanaf komende week een uitnodiging aan bewoners van de binnenstad voor het invullen van een enquête.

 


Deel dit bericht


Reacties

Er zijn nog geen reacties.


Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.


Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief