Congressen

Utrecht meest aantrekkelijke zakenbestemming

Utrecht is de meest aantrekkelijkste provincie voor zakelijke bijeenkomsten en de stad Utrecht is de beste zakenbestemming. Dat blijkt uit het ContinuZakenreisOnderzoek 2010/2011, uitgevoerd door onderzoeksbureau NBTC-Nipo. Met name de goede bereikbaarheid en het uitgebreide aanbod aan vergaderlocaties en congresfaciliteiten in Utrecht scoren goed.Om in te spelen op de groeiende vraag vanuit de sector is NBTC-NIPO Research vanaf 1 januari 2011 gestart met een continue monitor naar het zakenreisgedrag van de Nederlanders. Het onderzoek heeft een continu karakter, omdat respondenten eens per kwartaal worden ondervraagd over de door hen ondernomen zakenreizen in het afgelopen kwartaal. Op deze wijze wordt door het ContinuZakenreisOnderzoek (CZO) jaarlijks de omvang en de structuur van de Nederlandse zakenreismarkt in kaart gebracht.

Volgens de organisatoren van externe zakelijke bijeenkomsten, die meededen aan het onderzoek, staat Utrecht op nummer één als het gaat om meest aantrekkelijke stad in Nederland voor eendaagse of meerdaagse zakelijke bijeenkomsten en nummer twee als het gaat om het beste imago als zakelijke bestemming. Met name de goede bereikbaarheid en het uitgebreide aanbod aan vergaderlocaties en congresfaciliteiten in Utrecht scoren goed.

Het onderzoek geeft verder aan dat de provincie Utrecht (in oppervlakte een van de kleinste provincies van ons land) een groot deel van de jaarlijkse meerdaagse binnenlandse zakenreizen voor haar rekening neemt: in totaal worden jaarlijks 1.038.000 zakelijke overnachtingen geboekt. De helft hiervan komt uit het MICE-segment, terwijl de overige vijftig procent bestaat uit individuele zakelijke overnachtingen.

NBTC-Nipo keek ook naar de bestedingen van zakenreizigers tijdens hun verblijf buiten de deur. Gemiddeld geven zij € 319 uit tijdens zo’n meerdaagse zakenreis, waarvan het grootste deel opgaat aan het verblijf zelf. De kosten voor MICE-reizen bedragen € 373 per persoon per reis, terwijl individueel georganiseerde zakelijke reizen op € 296 uitkomen. De economische waarde van alle meerdaagse zakenreizen in Nederland bedraagt jaarlijks op zo’n 1,45 miljard euro.

Deze resultaten zijn voor Utrecht geen reden om tevreden achterover te leunen. “Om onze toppositie te behouden moeten we blijven investeren in deze economisch belangrijke sector in onze regio”, zegt Monique Andre de la Porte van het Utrecht Convention Bureau. “Zeker nu de economie in een recessie zit en gebleken is dat het toerisme in Utrecht ondanks dat flink blijft groeien, is het van essentieel belang dat zowel de overheid als de marktpartijen zich blijven inzetten voor de marketing en promotie van onze provincie als zakelijke bestemming van topniveau."


Deel dit bericht


Reacties

Er zijn nog geen reacties.


Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.


Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief