Festivals, Sportevenementen

Twee concerten Zomerstadion Live! afgelast na uitspraak rechter

jaarbeursplein

De uitspraak van de rechter om op twee dagen tijdens het Zomerstadion op het Jaarbeursplein de volumeknop omlaag te draaien, heeft geleid tot het annuleren van twee concerten. Dat zegt Wilco Nijland van organisator Sportworx. 'We lijden tonnen aan schade.' De Jaarbeurs wil dat de rechter nog een stap verder gaat en bepaalt dat de volumeknop op alle dagen omlaag gaat.

Bezwaar van Jaarbeurs en Stage Entertainment 

Het Zomerstadion is van 29 augustus tot en met 1 september met padel, van 5 tot en met 8 september met beachvolleybal en van 11 tot en met 15 september met optredens tijdens Zomerstadion Live!.

De rechter besloot dinsdag dat het geluidsniveau van het live evenement op twee dagen naar beneden moet. Dit nadat de naast het evenemententerrein gelegen Jaarbeurs en Stage Entertainment bezwaar aantekenden tegen de vergunning. Het Zomerstadion zou namelijk het geluid van de musical Moulin Rouge in het Beatrix Theater verstoren. 

Geluid omlaag

De rechter besloot dat bij een van de twee sportactiviteiten op 7 en 8 september het geluid terug worden gebracht naar 72dB in plaats van 80dB. Bij twee van de vier concertdagen, 11 tot en met 15 september, moet het volume omlaag. Organisator Sportworx mag van de rechter zelf bepalen op welke dagen het geluidsniveau omlaag gaat. 

Twee concerten annuleren

'Deze uitspraak dwingt ons om twee concerten te annuleren', zegt Wilco Nijland van Sportworx tegen DUIC. 'De Jaarbeurs en Stage Entertainment hadden zeven maanden de tijd om bezwaar in te dienen, maar deden dit niet. Nu lijden wij tonnen aan financiële schade.'

Gemeente verstrekte vergunning

Sportworx kreeg van de gemeente een vergunning voor zowel het evenement als voor een maximaal geluidsniveau van 80 dB. Volgens de gemeente waren er geen juridische gronden om de vergunning te weigeren, waarna de organisatoren aan de slag gingen. Pas recent tekenden Jaarbeurs en Stage Entertainment bezwaar aan. Ondanks gesprekken tussen de partijen bleef een oplossing uit.

Toekomst evenementen

Nijland: 'Wanneer een vergunning wordt verleend, moet je daarop kunnen vertrouwen. Wat betekent dit voor de organisatoren van toekomstige evenementen?'

CEO Jeroen van Hooff van de Jaarbeurs zegt dat de uitspraak van de rechter aantoont dat de gemeente geen rekening heeft gehouden met de belangen van Stage Entertainment en Jaarbeurs 'en de impact van de geluidsoverlast op de bedrijfsvoering'. 'Wij staan achter  sport- en gezondheidsactiviteiten op het Jaarbeursplein, maar verwachten wel dat er rekening wordt gehouden met de belangen van het Beatrixgebouw en het Beatrix Theater.'

Geluid omlaag op alle dagen

De Jaarbeurs vindt dat de uitspraak van de rechter niet ver genoeg gaat en wil dat het geluidsniveau op álle vijf dagen wordt verlaagd. Als SportworX en de Jaarbeurs niet tot een oplossing komen, volgt de uitspraak hierover uiterlijk komende maandag bij de civiele rechter.

Reactie gemeente

Een woordvoerder van de gemeente laat weten dat de vergunning is verleend 'omdat er geen juridische gronden waren om deze te weigeren en het evenement binnen de gestelde kaders past, ook wat betreft geluid'. 'De voorzieningenrechter heeft de vergunning in stand gehouden. We begrijpen de zorgen van beide partijen en zijn bereid waar mogelijk te blijven bemiddelen en mee te denken, terwijl we ook bekijken hoe we hiermee in de toekomst omgaan.'


Deel dit bericht


Reacties

Er zijn nog geen reacties.


Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.


Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief