Beurzen
Terwijl 950 miljoen mensen ondervoed zijn, kampen er tegelijkertijd 1,3 miljard mensen met de negatieve gevolgen van overvoeding. De SIAL 2010 (17 t/m 21 oktober 2010, Paris-Nord Villepinte) maakt zich sterk voor dit bewustwordingsproces.
Tussen voedingschaarste en overvloed, wordt wereldwijd gezocht naar een nieuwe voedingsbalans, met aandacht voor zowel de individuele behoeften als voor de duurzaamheid van voedingsbronnen. De wereldcrisis en de uitputting van verschillende bronnen onderstrepen de noodzaak om deze situatie te veranderen. De SIAL biedt de voedingsmiddelenindustrie, distributie en horeca, de gelegenheid om deze nieuwe uitdaging aan te gaan, zonder te vergeten dat voeding bijdraagt aan het welzijn en de gezondheid. Voeding is dus geen “probleem” is maar biedt juist de “oplossing”.
De SIAL presenteert doeltreffende informatie over voeding met speciale aandacht voor efficiëntere communicatie met betrekking tot de gezondheid, maar ook de actuele belangen voor milieu en maatschappij.
Het conferentieprogramma over voeding en gezondheid vindt plaats in de ruimte “ Nutrition & Health” van de SIAL en is opgebouwd in vier hoofdthema’s die inspelen op duurzaam food management, zowel op individueel als collectief niveau, in overeenstemming met de huidige ontwikkelingen in de voedingsmiddelenbranche en de behoeften van de consument.
De consument wordt steeds bewuster van de impact van zijn voedingskeuze op het milieu, en is geïnteresseerd in lokale producten, gerecyclede verpakkingen en milieuvriendelijke productie. Daarnaast zoekt de consument naar transparantie en overzichtelijke voedingsinformatie. Tenslotte moeten de producten praktisch zijn: simpele bereiding van de voedingsmiddelen, (gezonde) afhaalproducten en een handig formaat (kleinere porties).
Ook de voedingsmiddelenindustrie past zich aan via • Gewijzigde recepten – Aanzienlijke resultaten zijn reeds behaald: vermindering van vet, suikers en zout. • Kleinere porties – In bepaalde sectoren zijn "verstandige"porties gedefinieerd (bijvoorbeeld 200 ml voor vruchtensappen). • Consumenteninformatie – Etiketten met voedingswaarde informatie zijn bijna systematisch aanwezig: meer dan 80% van de producten tonen informatie over de samenstelling op de verpakking. Daarnaast is de algemene tabel voor de dagelijkse voedingsrichtlijn (GDA), welke aangeeft welk percentage een portie bijdraagt aan de dagelijkse voedingsbehoeften, het meest gebruikte model (eind 2008 gebruikten 1.030 merken dit systeem in Europa). Momenteel werkt Europa aan een harmonisering op het gebied van verpakkingssystemen (3).
(3) FLABEL onderzoek 2008-2010
Het Nutrtion & Health "Beursprogramma"
De beursruimte voor de sector Voeding en Gezondheid bevindt zich in hal 5b en is opgebouwd rondom vier hoofdthema’s:
• De ontwikkeling van het aanbod voor gezondheid en welzijn
• Culturele verschillen en adviezen
• Een verantwoord en duurzaam voedingssysteem
• Nieuwe aspecten van productinformatie
Nieuw: Het “Nutrition & Health” bezoekersparcours
Naast het aanbod van de sector Voeding-Gezondheid, organiseert de SIAL 2010 speciale rondleidingen naar stands van exposanten met relevante producten. De thema’s van deze bezoekroutes zijn o.a.: innovatie, pathologie en intolerantie voor bepaalde voedingsmiddelen, etc.
Info: www.sial.fr
Er zijn nog geen reacties.
Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.