Beurzen

Protest tegen wapenbeurs NEDS in Ahoy

Protest tegen een vakbeurs is van alle tijden. Vandaag gebeurde dat bij Rotterdam Ahoy, waar de 33e editie van de Exhibition Defence & Security (NEDS) plaatsvond. Een grote beurs waar tientallen bedrijven uit de Nederlandse wapenindustrie hun nieuwste producten aan de wereld presenteren. Actiecomité Stop Wapenhandel maakte bezwaar.

Ons land staat al jaren in de top-10 van ‘s werelds grootste wapenexporteurs, inmiddels naar verluidt plek elf. Geen positie om trots op te zijn, vertelt campaigner Wendela de Vriesvan van Stop Wapenhandel vandaag tegen Brandpunt. De waarde van de Nederlandse wapensector wordt geschat op zo’n vijf miljard euro per jaar. Een concurrentiepositie waar we volgens Nederlandse overheid en producenten uit eigen land heel trots op mogen zijn, want naast geld levert het ons land ook werkgelegenheid en kennis op.

Die trots is misplaatst, vindt De Vries. Haar organisatie pleit al jaren voor een inperking van de Nederlandse wapenexport en een striktere naleving van regels om te voorkomen dat Nederlandse producten in verkeerde handen vallen. Ook vandaag heeft ze zich naar eigen zeggen van haar vredelievende doch strijdvaardige kant laten zien tijdens een protest tegen de NEDS-beurs in Rotterdam.

Strenge regels voor wapenexport

In gesprek met Brandpunt geeft ze het volgende advies aan Nederlandse ondernemers en ambtenaren die vandaag op de NEDS-beurs samenkwamen: “Hou je aan je eigen regels. Voor de Nederlandse wapenexport zijn allerlei regels opgesteld over wat er aan wie mag worden geleverd. Maar kan er veel geld verdiend worden aan een deal, dan blijken die regels ineens erg rekbaar. Vanuit de overheid kan echt strenger worden gehandhaafd. Als het gaat om mensenlevens, dan zou het uitgangspunt moeten zijn: bij twijfel, niet doen.”

VVD-staatssecretaris Christophe van der Maat (Defensie) sloeg vanmorgen een heel andere toon aan. “Het momentum vraagt van ons dat we stappen maken naar meer samenwerking, meer standaardisatie én specialisatie”, aldus de bewindsman. “Jullie hulp, de defensie-industrie, bedrijven en kennisinstellingen, is daarbij onmisbaar. Jullie kennis en producten maken het mogelijk voor eenheden en systemen om zonder beperkingen internationaal op te treden.”

Nederlands belangrijkste Defensiebeurs was met zo’n 3.500 bezoekers de grootste editie ooit. Dit laatste had alles te maken met de geopolitieke spanningen. NEDS schijnt trouwens geen last te hebben gehad van het protest door activisten van Stop Wapenhandel. Hoe je als organisator omgaat met demonstranten bij je evenement, lees je bij onze zustertitel Conference Matters.

Foto: Unsplash


Deel dit bericht


Reacties

Er zijn nog geen reacties.


Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.


Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief