Beurzen, Festivals, Expovisie
Wereldwijd wordt steeds meer ‘no & low’ gedronken. Het aanbod in alcoholarme en alcoholvrije drankjes neemt evenredig toe, maar maakt het er voor congres- en beurslocaties en evenementorganisaties niet eenvoudiger op. ‘Je wilt niet met de voorraad blijven zitten.’
Een lekkere Margarita misschien? Zeker, maar dan graag virgin… Anno 2025 kijkt niemand meer vreemd op van het antwoord maar tien, twintig jaar geleden zou een alcoholvrije variant van de beroemde tequilacocktail waarschijnlijk voor ogen op steeltjes hebben gezorgd. Zie nu de omslag. Bier, wijn, bubbels, ‘ready to drink’ mixjes: in elke categorie zijn zero of low versies beschikbaar en het fenomeen legt de brouwers en fabrikanten absoluut geen windeieren.
‘No & low’ is al enige jaren bezig aan een opmars. Elk jaar duiken er onderzoekscijfers op die berichten dat de trend wereldwijd wederom meer voet aan de grond heeft gekregen.
Dat is over 2024 niet anders. Het gaat hard, zegt ook ISWR, het Britse onderzoeksbureau dat de ontwikkelingen in de beverage markt volgt.
Uit recente cijfers blijkt dat het non-alcohol segment in de vijftien belangrijkste markten in de wereld significant aan terreinwinst doet. Tot de landen die vooroplopen behoren onder andere Spanje en Duitsland. Ook de Amerikanen laten zich niet onbetuigd. De VS laten in verhouding tot een jaar eerder zelfs een verdubbeling zien, al blijft hun percentage ‘no & low’ in het geheel van dranken achter bij de Europese markt.
Bier 0.0 scoort het hoogst in de zero categorie maar andere drankjes zoals gedistilleerd zonder alcohol stomen op. In februari maakte Heineken bij zijn jaarcijfers bekend iets meer bier te verkopen - en dan met name 0.0.
Gezondheidsaspecten lijken de belangrijkste drijfveer om het ‘echte’ drankgebruik terug te schroeven. Buiten dat zo’n 35 procent van de ondervraagden stelt nuchter te willen blijven om de kater buiten de deur te houden of omdat ze BOB zijn en achter het stuur moeten kruipen. Wat opvalt, is dat met name jongeren het alcoholroer omgooien. Volgens het Nederlandse Trimbos-instituut drinkt de groep 25 tot 29 jaar het vaakst alcoholvrij, direct gevolgd door de leeftijdscategorie 30 tot 39 jaar. Degenen die alcohol het minst laten staan, zijn de ouderen onder ons.
Daarom, organisatoren van beurzen, festivals, congressen en bedrijfsevenementen, de boodschap lijkt definitief: zonder 0.0-letjes in de koeling loop je in deze tijden achter de drankfeiten aan.
We merken dat deelnemers
tijdens congressen
toch eerder naar een
frisdrank grijpen dan
naar een wijn 0.0.
Edo Kayser, Manager Food & Beverage
bij RAI Amsterdam
Het assortiment en de mogelijkheden zijn inderdaad ongekend groot, zegt Edo Kayser, Manager Food & Beverage bij RAI Amsterdam. Maar dat creëert ook meteen uitdagingen voor de inkoop voor de circa 500 evenementen in het congres- en beurscomplex, waarbij de afdeling F&B de ene keer een grotere rol heeft dan de andere.
“We willen graag diversiteit aanbieden en uitstralen dat we nadenken over gezondheidsaspecten, maar we zien ook dat de afname van de drankjes nog niet heel erg groot is. Sowieso is de RAI een locatie waar veel overdag gebeurt. In die zin hebben we niet het aanbod van een traditionele horecazaak. Wij doen bijvoorbeeld niks aan sterke drank en heel weinig aan rosé en speciaalwijnen. Op de Huishoudbeurs is koffie nog altijd by far de meest gedronken drank.”
Toch zit ook hier de 0.0-trend in een stijgende lijn. “Na een verdubbeling – van drie procent in 2023 naar zes procent in 2024 – is het niet zo dat deze ontzettend doorzet. Het zal nog blijven stijgen maar het zal geen hele grote hap uit het bierassortiment nemen.”
“We bespreken ons assortiment regelmatig met Heineken, waarmee de RAI net weer het contract heeft verlengd. Van elk biertje dat zij hebben, willen ze ook een 0.0 variant beschikbaar hebben in de locatie. Een mooie visie, waarin wij proberen mee te gaan maar ook kundig mee moeten omgaan. Er bestaat het risico dat er niet genoeg wordt afgenomen en de voorraad in het magazijn blijft waar de ruimte al beperkt is.”
“Dus niet te groot aanbod en ook niet te weinig want het moet ook de kans krijgen om uiteindelijk te groeien. Als je het te snel weer van de kaart afhaalt, dan wordt het natuurlijk nooit wat. Je zult erover moeten blijven nadenken.”
Organisatoren vragen er wel regelmatig naar, vertelt hij. “Maar wat we merken is dat tijdens congressen deelnemers toch eerder naar een frisdrank grijpen dan naar een wijn 0.0 die ze niet kennen. Icetea is overigens echt booming business, evenals andere gezonde drankjes zoals water met smaak of met vitaminen. Het inkopen is ingewikkelder geworden, maar nogmaals alcoholvrij en alcoholarm horen erbij.”
Icetea is overigens
echt booming business,
evenals andere
gezonde drankjes
zoals water met smaak
of met vitaminen
Bij Zwarte Cross – al decennia het stoere festival van bier, cola en pizza – zijn de alcoholvrije en alcoholarme drankjes sinds enkele jaren absoluut vertegenwoordigd, zeggen Babeth ten Hove en Bram van Bronkhorst van de Feestfabriek Alles Komt Goed, de organisatie achter het event dat jaarlijks ruim 250.000 bezoekers in de Achterhoek verwelkomt.
Babeth: “Zwarte Cross is misschien wel de minst trendgevoelige onder de bekende festivals maar ook hier wordt ‘no & low’ steeds populairder. Twee jaar geleden hebben we bijvoorbeeld in die categorie de switch gemaakt van bier 2.0 naar 0.0. Die ging vorig jaar sky high.”
“Het jaar ervoor hebben we samen met onze hoofdsponsor Grolsch de licht alcoholische Viper geïntroduceerd, een hard seltzer. Je ziet dat die categorie het goed doet en daarom bieden we ook de alternatieven voor bier en cola ruim aan. Hard seltzer staat op de kaart en nu ook de hard ice tea. We bieden een aantal mixen aan als de alcoholvrije mocktail Seks on the beach wat gewoon hartstikke goed loopt.”
Collega Bram van Bronkhorst: “Waar je op een groot festival wel tegenaan loopt, is hoe alles te bevoorraden. Je wilt zoveel mogelijk mensen zo snel mogelijk helpen bij de circa zestig afgiftepunten die verspreid over het festivalterrein vier dagen lang op volle toeren draaien. Dat maakt van de bevoorrading een enorme fysieke uitdaging om bij elk punt de voorraad op peil te houden.”
“Hoe meer drankjes we in de niche verkopen, hoe meer handelingen in de logistiek nodig zijn. Aan de andere kant wil je wel een zo compleet mogelijk aanbod hebben.”
Hij maakt een vergelijking naar het aandeel food met speciale wensen op evenementen. “Wij gaan cateraars niet opleggen om een vegetarisch assortiment te voeren, maar we zorgen er wel voor dat op een aantal speciale plekken op het terrein in die wens wordt voorzien. Hetzelfde geldt voor 0.0. We maken onze afwegingen vanuit praktisch oogpunt.”
Rick Kempen is bierambassadeur en schrijft regelmatig over trends in hopland. Hij spreekt van een hele goede ontwikkeling. “Het is een niet te stuiten tendens in de markt. Je ziet dat steeds meer mensen naar minder alcohol grijpen.”
“Je bent als industrie wel gek dat je daar niet op zou reageren. Godzijdank is er binnen de brouwerswereld al een paar decennia ervaring met het brouwen van laag alcoholisch of zelfs alcoholvrij dat nog steeds een goede smaak heeft. Daarin hebben we wel een streepje voor op andere categorieën.”
“Van wijn zijn eveneens alcoholvrije of laag alcoholische varianten beschikbaar maar die zijn nog steeds niet heel erg prettig om te drinken. De sector is nog lang niet op het niveau van een gemiddelde brouwer.”
Susie Goldspink, hoofd van No-and Low-alcohol Insights bij ISWR, zei daarover bij de presentatie van de cijfers: “Naarmate de categorie ‘zonder’ volwassener wordt, willen consumenten meer dan alleen de afwezigheid van alcohol. Ze willen producten die smaak, complexiteit en algehele drinkervaring opleveren. Deze evolutie stuwt de categorie verder en zet merken ertoe aan te innoveren en de lat hoger te leggen op het gebied van kwaliteit en variëteit.”
Rick Kempen: “Wat me nog wel verbaast is dat de prijzen voor non-alcoholische dranken ongeveer even hoog zijn. Dat is voor veel mensen lastig te begrijpen.”
Hoe gezond of ongezond zijn non-alcoholische alternatieven eigenlijk en is het een goede ontwikkeling dat deze steeds normaler worden? Die vraag stelt VNN (Verslavingszorg Noord Nederland) in een recent gestart onderzoek dat twee jaar in beslag zal nemen. Er wordt onder andere gekeken of de trend naar meer 0.0 een soortgelijke werking kan hebben als vapen. Dat leek een oplossing en alternatief voor roken maar blijkt nu juist ongezonder te zijn en jongeren tot roken aan te zetten.
Er zijn nog geen reacties.
Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.