Beurzen

Meer publieksbeurzen, minder vakbeurzen in 2018

In 2018 nam het aantal publieksbeurzen toe en daalde het aantal vakbeurzen. Een totaal van 560 beurzen heeft vorig jaar 6,2 miljoen bezoekers getrokken, verdeeld over 162 vakbeurzen en 398 publieksbeurzen. Dat blijkt uit de branchecijfers over 2018 die werden gepresenteerd tijdens de CLC-Vecta bijeenkomst Beurscijfers & Ketenoptimalisatie in Breepark, Breda. Het zijn de onderzoeksresultaten van de jaarlijkse Beurzen Monitor die wordt samengesteld door onderzoeksbureau Respons, in opdracht van branchevereniging CLC-Vecta.

Toename beurzen

Het totaal aantal beurzen is sinds 2017 met 4,3 procent toegenomen. Ondanks die groei nam het totaal aantal bezoekers af met 1,2 procent. Gemiddeld werd er 353 miljoen euro uitgegeven door de bezoekers, een bedrag dat 2,3 procent hoger lag dan in 2017.

Opvallende wijziging

Het totaal aantal beurzen is vergelijkbaar met 2010, maar de verdeling naar publieks- en vakbeurzen is opvallend gewijzigd. Het aantal publieksbeurzen is de afgelopen 8 jaar met 30 procent gestegen, terwijl het aantal vakbeurzen met 32 procent is afgenomen.

Ook het aantal exposanten, de verhuurde meters en de mediumbestedingen steeg bij de publieksbeurzen en daalde bij de vakbeurzen. Het aantal exposanten bij de publieksbeurzen lag in 2018 zelfs zo’n 18 procent hoger dan het voorgaande jaar, met een relatief lage groei van de bezoekersaantallen (+2 procent) en het aantal verhuurde meters (+3 procent).

Factsheet Beurzen Monitor 2019

 

Easyfairs grootste beursorganisator

De 560 beurzen werden in 2018 georganiseerd door 282 verschillende organisatoren, waarvan 38 vakbeurzen en 16 publieksbeurzen werden georganiseerd door Easyfairs Nederland, die daarbij op nummer 1 en 2 in de respectievelijke top 5 van organisatoren eindigden. De Broodfabriek heeft in 2018 de meeste publieksbeurzen georganiseerd.

Easyfairs Nederland staat ook boven aan de top 5 van accommodaties voor vakbeurzen, die die verder wordt aangevuld door Jaarbeurs Utrecht, RAI Amsterdam, Expo Houten en Rotterdam Ahoy. De top 5 van accommodatie voor publieksbeurzen wordt aangevoerd door Expo Houten.

Beurscijfers downloaden

De gedetailleerde Beurscijfers zijn kosteloos te downloaden voor CLC-Vecta leden, evenals de toelichtende presentatie van Respons. De Beurzen Monitor zal eind april worden toegevoegd aan de ledenportal van CLC-Vecta.

 


Deel dit bericht


Reacties

Er zijn nog geen reacties.


Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.


Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief