Company events

Duurzaamheid en AI domineren #roadto2040

Elevate Your Event 2024

Hoe zien events er in 2040 uit? Het bleek een stelling die uitdagend genoeg was om het inschrijvingsquotum voor Elevate Your Event voortijdig te overschrijden. Op uitnodiging van Next Venue, kwamen zo’n 300 eventprofessionals naar de Midden Nederland Hallen om kennis te nemen van inzichten over duurzaamheid en kunstmatige intelligentie, te netwerken en een eerste indruk te krijgen van de nieuwe ontvangsthal en theaterzaal van de evenementenlocatie in Barneveld.

Gerrit Heijkoop, samen met Suzan Vink dagvoorzitter, heeft ter introductie beide hoofdthema’s gecombineerd door Midjourney te vragen een illustratie te maken van een event in 2040. Opvallend veel technologie (een holografische projectie van de spreker, mensen met laptops en VR-brillen) en minimaal menselijk contact (een verzameling van bureaus en tafels voor twee tot vier personen). Hij heeft ook nog een groene variant opgevraagd en dat resulteert in ongeveer hetzelfde plaatje, maar dan met veel planten. De plaatjes zijn extreem genoeg om gelijk onderlinge gesprekken in de zaal te los te maken en dat zet meteen de juiste toon.

Levendige kennissessies

Levendige, interactieve kennissessies zijn het doel. Om dit te stimuleren is gekozen voor drie forumdiscussies op basis van vragen uit het publiek. Zo wordt de aanwezigen eerst gevraagd om een prangende vraag op een kaartje te schrijven. Deze kaartjes worden al door de zaal wandelend onderling uitgewisseld. Bij elke stop geef je een cijfer voor de vraag en na vijf stops geeft het puntentotaal aan wat de beste vraag is. Hiermee gaan de deskundigen op het podium aan de slag.

Op het gebied van duurzaamheid is het voorkomen van verspilling het belangrijkste thema, daar is iedereen het wel over eens. Het minimaliseren van styling en decoratie brengt meer discussie los. Ook komt een oplossing op tafel die aan twee kanten hout snijdt. Minder en beter doordachte evenementen, met als resultaat minder afval, vervoersbeweging en tijdsverspilling. 

Plastic Whale

Na de eerste forumdiscussie vertelt Marius Smit over het door hem bedachte initiatief Plastic Whale, dat hij ondanks de nodige koudwatervrees alsnog opstartte en inmiddels de bron vormt van een groot aantal onverwachte duurzaamheidsinitiatieven.

Hij startte met een vrijwilligers gedreven actie om met schepnetten regelmatig plastic uit de Amsterdamse grachten te vissen. Van daaruit kwamen er verzoeken om dit in te zetten voor bedrijfsevenementen en schoolactiviteiten, wat geld in de kas bracht.

Op eigen initiatief werden van het geoogste plastic bootjes gemaakt voor Plastic Whale zelf. Maar ook andere bedrijven zagen de mogelijkheden om het plastic te recyclen in hun producten en zo zijn er onder meer skateboards, vergadermeubilair en plantpotten gemaakt van plastic dat inimiddels uit vele wateren wordt gewonnen.

Carrousel

Drijvende kathedraal

Zelf werkt Smit nu aan de realisatie van een drijvende kathedraal van gerecyceld plastic, als plek voor educatie, lezingen en exposities met betrekking tot de circulaire economie.De kern van zijn verhaal: laat je niet tegenhouden door twijfel en zet gewoon de eerste stap. Alles was daarna komt kun je toch niet voorspellen. Hij predikt Do-isme.

Het daaropvolgende podiumpanel met vertegenwoordigers van drie evenementenbureaus zet de positieve lijn rondom duurzaamheid door. Niet alles is makkelijk, maar er zijn al veel voorbeelden van praktische stappen naar meer duurzame evenementen. Afschuiven naar anderen doen ze niet, want volgens hen zijn de bureaus in de lead als het gaat om verduurzaming van evenementen.

AI ontdaan van mystiek

Tot slot wordt in het derde forum AI ontdaan van enige mystiek. Het is gewoon een tool waarbij iedereen voor zichzelf bepaald of het gebruik ervan toegevoegde waarde heeft. Kunstmatige intelligentie ergens de schuld van geven is daarbij onzinnig gedrag. Er zijn zeker interessante toepassingen, maar wie zich daarin wil verdiepen moet bereid zijn om daar serieus tijd aan te besteden (of er iemand voor aannemen). De resultaten zijn wisselend, soms zelfs frustrerend, maar de mogelijkheden legio en de ontwikkelingen gaan snel.

Midden Nederland Hallen

Ter afsluiting draait het weer geheel om menselijke interactie tijdens de netwerkmeeting, waarbij de meeste deelnemers gebruik maken van de tour door de in aanbouw zijnde uitbreiding van de Midden Nederland Hallen.

Een van de Floriade afkomstige kas gaat in Barneveld dienstdoen als entree- en cateringgebouw voor ‘40-45 de Musical’ van Studio 100 en de bedrijfsevenementen die er georganiseerd kunnen worden. De hele ombouw staat inmiddels overeind en de eerste zonnepanelen zijn al in het dak geplaatst.

De achterliggende nieuwe hal die de thuisbasis zal vormen van de oorlogsmusical staat al wel in zijn geheel overeind. Binnen wordt nog hard gewerkt om de automatisch verplaatsbare tribunes klaar te maken voor de musical die in september van start gaat.


Deel dit bericht


Reacties

Er zijn nog geen reacties.


Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.


Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief