Live Industry Dashboard

38 procent Britse grassroots music venues leidt verlies

MVT jaarverslag 2023

Uit het jaarverslag over 2023 van de Music Venue Trust (MVT) blijkt dat 38 procent van de Britse ‘grassroots’ muzieklocaties (GMV's) de afgelopen twaalf maanden financiële verliezen heeft geleden, terwijl 125 van deze muziektempels (16 procent van alle Britse GMV's) in die periode zijn gesloten. Stijgende huurprijzen en hoge energiekosten vormen nog steeds een groot probleem voor veel locaties.

Onderzoek onder de 835 leden van de Music Venues Alliance (MVA) blijkt dat deze sector ondanks de toegenomen vraag naar tickets een winstmarge van 0,5% boekte op een omzet van 501 miljoen pond (586 miljoen euro). In 2023 hielden ze ruim 187.000 evenementen, met 1,7 miljoen individuele artiestenoptredens, die ruim 23,5 miljoen bezoekers trokken. 

45 procent meer subsidie

Dit rapport beschrijft ook hoe, zonder een combinatie van subsidies en donaties van in totaal 3,6 miljoen euro door MVT’s eigen Pipeline Investment Fund, Arts Council England en andere instanties, de sector gedurende deze periode met verlies zou hebben gewerkt. In totaal is het bedrag dat GMV's livemuziek subsidieert gestegen van 92 miljoen pond in 2022 naar 134 miljoen euro in 2023, een stijging 45 procent ten opzichte van de voorgaande twaalf maanden.

Terwijl de energiekosten hoog bleven en de huurstijgingen met gemiddeld 37 procent stegen, maakten 164 aangesloten locaties – met name kleinere locaties of die op het platteland – gebruik van de MVT Emergency Response Service, die voor het eerst sinds de oprichting van de organisatie tien jaar geleden constateerde dat de voornaamste oorzaak van de sluiting van locaties een gebrek aan financiële levensvatbaarheid was.

Het jaarverslag 2023 van de Music Venue Trust is hier de downloaden.


Deel dit bericht


Reacties

Er zijn nog geen reacties.


Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.


Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief