Congressen

Zonnige toekomst voor conferentiecentrum Bovendonk

Zonnige toekomst voor conferentiecentrum Bovendonk

Conferentiecentrum Bovendonk in het Noord-Brabantse Hoeven kan de toekomst zonnig tegemoet zien. Het conferentiecentrum krijgt van provincie en rijk steun voor de restauratie en verdere ontwikkeling van de gebouwen. Ook het buitenterrein wordt aan gepakt. Het seminariebos met monumentaal lanenstelsel wordt opgewaardeerd naar park en de parkeervoorzieningen worden verbeterd. Conferentiecentrum Bovendonk verwacht in 2025 een verdubbeling in het aantal zakelijke gasten.

Extra zalen

Naast de bestaande congreskapel, bibliotheek en subzalen beschikt Bovendonk straks over twee extra zalen tot 100 personen, beide gelegen op de historische zolders van het kloosterpand. Naast de extra zalen krijgen de 48 hotelkamers een upgrade én worden er 20 kloosterkamers en 12 junior suites gerealiseerd zodat het hotel straks beschikt over 80 kamers in verschillende classificaties.

Een bestendige toekomst

Met de extra capaciteit beschikt Bovendonk straks over vier zalen met een capaciteit tot maximaal 100 personen en een congreskapel tot 300 personen naast de binnentuin die geschikt is voor evenementen tot 1000 personen. De gefaseerde uitvoering start eind 2019 en zal tot 2025 lopen om operationele hinder te voorkomen.

De congreslocatie van Zuid-West Nederland

Met de uitbreiding van de capaciteit en een verbeterde bereikbaarheid en toegankelijkheid wordt Bovendonk straks een van de grootste conferentiecentra van Zuid-West Nederland in een bijzonder authentiek pand met schier eindeloze mogelijkheden. Manager Tim Berendsen steekt de ambitie niet onder stoelen of banken: “Na 2025 is Bovendonk een begrip in de MICE-markt, zowel in Nederland als Vlaanderen.”

Achtergrond

Uythof Bovendonk, waarin conferentiecentrum Bovendonk is gevestigd, is een rijksmonument van groot belang. Het heeft cultuurhistorische waarde als voorbeeld van een geestelijke ontwikkeling: het ontstaan van het bisdom van Breda, de bloei van het seminarieonderwijs kort na 1900 en als voorbeeld van de typologische ontwikkeling van het seminarieonderwijs in Nederland. Bovendonk vertelt het verhaal van Religieus Brabant, een van de verhaallijnen uit ‘De (verbeeldings)kracht van erfgoed’ van de Provincie Noord-Brabant.

Bovendonk is tevens important als laat voorbeeld van het werk van de architect Pierre Cuypers. In de periode van het Rijke Roomse Leven (ca. 1850-1950) bouwde Cuypers enige honderden kerken en enkele prominente gebouwen die het gezicht van Nederland mede bepalen.

De gebouwen van Bovendonk behoren tot de top van Cuypers werken in Nederland. Bovendonk ontwerpt en bouwt hij aan het eind van zijn carrière, als zijn stijl uitgekristalliseerd is. Juist dankzij een bewogen geschiedenis, waarin de gebouwen enige tijd leeg stonden en er geen vernieuwingen of verbouwingen plaatsvonden, zijn zij een voorbeeld van zijn werk dat nog het meest in zijn originele vorm is.

Het ensemble is architectuurhistorisch van belang vanwege de stijl, het bijzondere materiaalgebruik en de ornamentiek en de gecompliceerde ruimtelijke opbouw met vele zalen en ruimten voor uiteenlopende functies.

Deel dit bericht


Reacties

Er zijn nog geen reacties.


Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.


Subscribe to our newsletter now