Festivals

Zijn evenementen in de toekomst nog wel te betalen?

Paneldiscussie tijdens de opening van Mainstage Event Campus

Zijn evenementen in de toekomst nog wel te betalen? Tijdens de opening op 13 november van Mainstage Event Campus in Zaandam poogde een panel ervaringsdeskundigen uit de festivalwereld onder leiding van VVEM-directeur Willem Westerman antwoord te geven op deze vraag.

In 2022 kregen de zich heropende festivals te maken met een forse kostenstijging ten opzichte van het vorige festivaljaar in 2019. Een lijn die zich dit jaar voortzette. Inflatie en duurder personeel zijn belangrijke oorzaken, maar bijvoorbeeld ook een tekort aan rijplaten – waarvan er veel dienstdoen in Oekraïne – leidde tot hogere kosten, oplopend tot zo’n 20 procent meer.

Dit leidde in 2023 bij diverse festivals tot een rond de 15 procent hogere ticketprijs en ook een, zij het minder grote, verhoging van de prijs voor eten en drinken. Daarmee werd het gat in de begroting niet gedicht, want het merendeel van de festivalorganisatoren verkocht minder tickets. Of de hogere prijzen daar de reden van zijn of bijvoorbeeld de overvolle festivalagenda is niet duidelijk.

Extra dienstverlening

De organisatoren zien extra dienstverlening en diversificatie van het ticketaanbod als methode om toch een gezonde omzet te behalen. Al gaat niet iedereen daar even ver in.

Lowlands’ festivaldirecteur Eric van Eerdenburg introduceerde Glamping, als luxure versie voor een verblijf op het meerdaagse festival. Echter, voor het podium moet iedereen gelijk zijn, is zijn stellige mening. 

Sander Bijlstra, managing director van Q-dance, ziet meer mogelijkheden voor een meer divers aanbod in verschillende prijsklassen. Bij Defcon biedt de organisator bijvoorbeeld complete reis- en verblijfpakketten aan voor de buitenlandse bezoekers, die goed zijn voor zo’n 50 procent van het publiek. 

Zoveel mogelijk maatwerk

Gilbert Gooijers, COO van CM.com, pleit voor zoveel mogelijk maatwerk in het ticketaanbod. Verschillende bezoekersgroepen vragen om een verschillend aanbod met dito prijsstelling, stelt hij.

Ook wijst hij op de geschiedenis dat festivals de discotheken hebben verdrongen. Zijn de festivals nu hetzelfde lot beschoren?

Mainstage Event Campus

Mainstage Event Campus werd op maandag 13 november officieel geopend door Micky Adriaansens, Minister van Economische Zaken en Klimaat, en Jan Hamming, burgemeester van Zaanstad. Met 10.000 vierkante meter opslag, 3000 vierkante meter kantoorruimte en 200 werkplekken moet dit het kenniscentrum voor de operationele evenementenbranche worden.

 


Deel dit bericht


Reacties

Er zijn nog geen reacties.


Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.


Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief