Congressen

Zakelijke etiquette in Spanje

Zakelijke etiquette in Spanje

Spanjaarden komen vaak toegankelijk, open, vriendelijk en flexibel over. Dat zijn ze meestal ook. Toch wil dat niet zeggen dat alles even informeel en makkelijk te regelen valt. Wil je in de smaak vallen bij je zakelijke partners, dan zul je toch aan een aantal regels moeten houden die voldoen aan de zakelijke etiquette in Spanje.

Kledingcodes

Spanjaarden zijn zich erg bewust van kledingcodes. Zeker in de zomer met hoge temperaturen heeft menigeen de neiging zich casual en luchtig te kleden. Dat zal over het algemeen niet gewaardeerd worden. In Spanje wordt professionaliteit onder meer afgemeten aan je kleding.

Als je weinig aandacht besteedt aan je outfit zul je dat ook wel niet doen aan het product dat je te bieden hebt, zo wordt gedacht.

Als je twijfelt wat voor kleding binnen de betreffende organisatie gewaardeerd wordt, is het prima om dat even aan het secretariaat te vragen. Dat wordt alleen maar gewaardeerd, want daarmee is duidelijk dat je van te voren wilt nadenken over wat je draagt en daarmee toon je respect. Over het algemeen geldt de norm: stijlvol, maar conservatief.

Eer en trots

Voor de Spanjaarden is eer en trots uiterst belangrijk. Die trots geldt voor de dingen die ze zelf hebben bereikt, trots op de familie, op het vaderland en de organisatie waar ze werken.

Het ego van de Spanjaarden is vaak groot. De vriendelijkheid en openheid kan het gevoel geven dat je wel een plagerig grapje kan maken, maar die kunnen het ego krenken en helemaal verkeerd vallen. De deuren kunnen dan resoluut dichtvallen en het verdere zakendoen met deze persoon kun je wel vergeten.

Gevaarlijke onderwerpen

Een andere dealbreaker zijn politiek gevoelige onderwerpen. Je weet namelijk nooit van te voren hoe iemand daar over denkt. Gevaarlijke onderwerpen zijn Franco, het Spaanse koningshuis (met name in Barcelona), de Catalaanse en Baskische afscheidingsbeweging en Gibraltar.

Veilige onderwerpen zijn het Spaanse voetbal, eten, leuke wetenswaardigheden over jouw land en over Spanje. Voor wat betreft persoonlijke zaken als gezin en je leefsituatie: het veiligst is om daar alleen over te praten als de Spaanse gastheer of gastvrouw daarover begint.

Genieten

Als je de taboes van de Spanjaarden in acht neemt, is het zakendoen een genot. Vriendelijkheid en hartelijkheid ondersteund met veel gebaren en lachende gezichten voeren de boventoon in het onderling contact.

 


Negen tips voor zakelijke etiquette in Spanje

 

1. Denk aan de siësta

De siësta (lange middagpauze) wordt nog wel aangehouden, maar niet meer zo strikt als vroeger. Kantoren zijn soms nog tussen één en vijf uur ’s middags gesloten. Daarna zijn ze dan weer open tot een uur of acht. Het is nog steeds beter om niet tussen 13:00 en 17:00 uur contact te zoeken, bijvoorbeeld telefonisch. Een e-mail sturen tijdens deze uren kan wel.

2. Op tijd komen

Spanjaarden zijn vaak niet erg punctueel. Het kan goed zijn dat ze zeker een kwartier later op de afspraak verschijnen dan afgesproken. Dat wil echter niet zeggen dat je zelf ook te laat kunt komen. Hier is geen sprake van wederkerigheid. Als gast ben je op tijd en moet je gewoon even wachten tot je Spaanse gastheer of gastvrouw er is, want als je Spaanse (potentiële) zakenpartner er eerder is dan jij, is dat geen goed begin.

3. Op het gevoel afgaan

Spanjaarden gebruiken vaak hun intuïtie om te beslissen of ze wel of geen zaken met je doen. Als je je anders voordoet dan je bent of je stelt vragen waarin je eigenlijk niet geïnteresseerd bent, prikken ze daar dwars doorheen. Gewoon je beste kant laten zien, jezelf blijven en vragen stellen waar je echt het antwoord op wilt weten, levert doorgaans het beste resultaat op.

4. Visitekaartjes

Visitekaartjes hebben bij voorkeur een Engelstalige en een Spaanstalige kant. Bij het geven van het kaartje zit de Spaanse zijde aan de bovenkant.

5. Cadeautje

Bij een afspraak kan er een leuk cadeautje gegeven worden, maar het hoeft niet. Iets uit jouw eigen land zonder bedrijfslogo wordt gewaardeerd. Maar maak het niet te duur. Een kostbaar geschenk kan als omkoping worden beschouwd.

6. Warm eten

Spanjaarden eten zowel tijdens de lunch als ‘s avonds warm. Een broodje kaas om 12 uur is echt niet genoeg. Daar zijn ze niet op ingesteld. De lunch is net zo uitgebreid als het avondeten, drie gangen is prima en wordt verwacht.

7. Spaanse vertalingen

Spanjaarden zullen niet zo snel zeggen dat ze iets niet begrijpen. Zorg daarom dat er altijd een Spaanse vertaling beschikbaar is voor je voorstel, dan kan dat in alle rust nagelezen worden voordat ze bij een volgende afspraak een antwoord hoeven te geven.

8. De restaurantrekening

Degene die voorstelt om in een restaurant te gaan eten, is ook degene die de rekening betaalt. Ook word je dan geacht zelf te bepalen in welk restaurant wordt gegeten. Daar kun je wel advies over vragen. Het is prima om te informeren met welke restaurants ze goede ervaringen hebben.

9. E-mail of kaart

Stuur altijd een e-mail na een ontmoeting om te bedanken en om eventuele afspraken te bevestigen. Als de ontmoeting een persoonlijk karakter had, wordt het ook gewaardeerd om een handgeschreven kaart vanuit jouw thuisbasis te sturen met een bedankje

 

 


Deel dit bericht


Reacties

Er zijn nog geen reacties.


Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.


Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief