Beurzen
Publieksbeurzen rondom de Amerikaanse en Japanse stripcultuur groeien in Nederland gestaag. Drie experts – Kelly Marijnissen (Heroes Dutch Comic Con), Jeroen van der Vaart (AnimeCon) en Michael Klijnsmit (Nerds Like Us) – geven inzicht in de groei, professionalisering en de manier waarop de doelgroep naar deze beurzen wordt getrokken.
Waar strip- en animebeurzen ooit een nichemarkt bedienden, trekken ze nu steeds meer bezoekers. Heroes Dutch Comic Con is de grootste speler in dit veld, maar ook andere beurzen – zoals AnimeCon, Comic Film Manga Fest, Tomofair, Fantasy Fest en Comic Con Holland – vinden hun publiek.
“Heroes Dutch Comic Con heeft nu 60.000 bezoekers per editie”, zegt Kelly Marijnissen, Marketing Event Manager bij organisator Easyfairs. “Dat is een hele hechte community. Mensen zitten echt te wachten op de verkoop van tickets en binnen een uur zijn de early birds uitverkocht.”
AnimeCon, dat volledig door vrijwilligers wordt gerund, heeft een stabiele aanhang. “We merken dat de kaartverkoop weer aantrekt”, zegt woordvoerder Jeroen van der Vaart. “Dat hangt heel erg af van wat er op het programma staat en hoe de marketing wordt ingezet.”
Volgens Michael Klijnsmit, eigenaar van online en offline winkel Nerds Like Us en veelvuldig bezoeker en exposant, draait het succes van een beurs om twee belangrijke factoren: een sterk programma en goede marketing.
“Dutch Comic Con doet dat uitstekend. Er is daar altijd veel te doen en de marketing is goed geregeld”, zegt hij. “Als je op Instagram, Facebook en TikTok advertenties van een beurs voorbij ziet komen, weet je al dat het waarschijnlijk een succes wordt. Op zich is die doelgroep niet zo heel moeilijk te bereiken, maar je moet er wel wat energie in steken.”
Ook de locatie is cruciaal in zijn ogen. “De beste beurzen vinden plaats in de Jaarbeurs Utrecht”, stelt Klijnsmit. “Dat is centraal gelegen en trekt veel bezoekers want het is toch vaak een jonge doelgroep en dus komen er veel mensen met het OV.”
Voor Heroes Comic Con was een verhuizing naar de Jaarbeurs dan ook een logische stap voor Easyfairs die ook haar eigen evenementenhallen heeft. “De doelgroep is inderdaad jong en Utrecht is beter bereikbaar dan onze vorige locatie in Gorinchem”, vult Marijnissen aan.
Voor de community die deze beurzen bezoekt, is authenticiteit van groot belang. “Deze doelgroep prikt direct door een marketingtruc heen”, zegt Van der Vaart. “Als een beurs puur commercieel overkomt en niet aansluit bij de beleving van de community, dan zal dat negatief uitpakken.”
Dit betekent dat beurzen niet alleen een goed programma moeten neerzetten, maar ook moeten zorgen voor een oprechte interactie met de mensen die van de Japanse en Amerikaanse stripcultuur houden.
“Bij AnimeCon werken we samen met ambassadeurs uit de community die precies weten wat leeft en waar mensen enthousiast van worden”, legt Van der Vaart uit. “We luisteren naar wat zij belangrijk vinden en bouwen ons programma daarop.”
Marijnissen onderschrijft dit en voegt toe dat Easyfairs nauw samenwerkt met grote partijen zoals Disney, Netflix en Universal om de relevantie van hun programma te garanderen. “We kijken naar trends en welke films of series populair zijn, zodat we de juiste acteurs of voice-actors kunnen uitnodigen. Maar we zorgen er ook voor dat de sfeer en het aanbod passen bij wat de community verwacht. Bij ons werken allemaal mensen die midden in die doelgroep staan.”
De community wil geen schreeuwerige advertenties, maar waardevolle content die past bij hun interesses
De rol van marketing kan niet worden onderschat. “Bij de grotere beurzen, zoals Heroes Dutch Comic Con, speelt online marketing een sleutelrol”, zegt Marijnissen. “We zetten in op social media, met name Instagram, omdat dat is waar onze doelgroep zich bevindt.”
“Het gaat daarbij altijd om de grote naam waar mensen op afkomen en dus zoeken we ook samenwerking met deze mensen om die achterban te mobiliseren.”
Zo werd eind januari Supernatural-star Jared Padalecki gepresenteerd waarna het heel hard ging met de tickets. Een aardige vorm van reclame is natuurlijk ook het feit dat veel bezoekers als hun favoriete personage verkleed naar het event komen. Ook de Cosplay Contest is een grote publiekstrekker.
Van der Vaart ziet dat marketing voor AnimeCon anders werkt. “Omdat wij een gericht evenement zijn, werken we meer met gerichte content, die partners en bezoekers met elkaar delen. Dus zowel mond-tot-mondreclame als ook het delen van de ervaring door bezoekers via social media.”
Dit betekent echter niet dat traditionele marketing geen rol speelt. “We maken gebruik van targeted ads, maar richten ons vooral op engagement. De community wil geen schreeuwerige advertenties, maar waardevolle content die past bij hun interesses.”
Hoewel de populariteit van anime stijgt, wordt het nog niet altijd begrepen door de mainstream-media en grotere commerciële partijen. “In Nederland duurt het vaak langer voordat we trends uit Japan of de VS omarmen”, zegt Klijnsmit. “In Duitsland en Frankrijk zijn animefilms een vast onderdeel van het bioscoopaanbod, terwijl ze hier soms slechts eenmalig op een zaterdagochtend worden gedraaid.”
Volgens Klijnsmit komt dit deels door het gebrek aan kennis bij beslissers in de entertainmentindustrie. “Veel van de mensen die bepalen welke films in de bioscopen komen, behoren tot een generatie die niet is opgegroeid met anime. Ze zien het nog steeds als iets kleins, terwijl het wereldwijd een enorme markt is.”
Dit heeft ook invloed op hoe beurzen zich kunnen ontwikkelen. “Zolang anime nog als niche wordt gezien, is het moeilijker om grote sponsors aan te trekken en evenementen op te schalen.”
Marijnissen ziet hierin echter een kans. “Juist omdat anime en manga in opkomst zijn, kunnen we met Heroes Made in Asia inspelen op een groeiende markt. Door de juiste partners aan ons te binden en goed te kijken naar wat de community wil, kunnen we deze niche mainstream maken.”
De markt voor strip- en animebeurzen blijft groeien. “In Duitsland zie je beurzen die binnen een paar jaar van 40.000 naar 170.000 bezoekers groeien”, zegt Klijnsmit. “Nederland loopt daarin wat achter, maar het potentieel is er zeker want er is een enorme grote gemeenschap en de doelgroep is interessant omdat het vaak om jonge mensen gaat.”
Volgens Marijnissen blijft Heroes Dutch Comic Con groeien, mede dankzij internationale samenwerking binnen Easyfairs. “We kunnen kennis delen met onze collega’s in België, Zweden en Finland. Dat helpt ons om de juiste keuzes te maken. Daardoor leer je goed wat er niet en wat er wel werkt.”
Van der Vaart verwacht dat de markt zal blijven ontwikkelen, maar dat sommige kleinere beurzen het moeilijk gaan krijgen als ze niet meebewegen met de community. “Er zullen altijd nieuwe spelers opstaan, maar alleen de partijen die écht begrijpen wat de doelgroep wil, zullen overleven.”
Wat duidelijk is: strip- en animebeurzen zijn niet langer een ondergeschoven kindje. Ze zijn een bloeiende industrie, waar passie en commercie elkaar steeds vaker ontmoeten. De kunst is om de geloofwaardigheid te behouden, zodat de community zich blijft verbinden met deze evenementen.
Twee keer per jaar ontploft Tokyo Big Sight, een gigantisch beurscomplex in de Japanse hoofdstad. Waarom? Comiket. Dé plek waar meer dan een half miljoen mangafans samenkomen om te struinen langs eindeloze rijen kraampjes vol dōjinshi – zelfgepubliceerde manga, soms gebaseerd op bekende series, soms compleet origineel.
Het begon ooit in 1975 als een klein project van een stel bevriende studenten waar een paar honderd mensen kwamen kijken. Inmiddels is het uitgegroeid tot een monster van een event. Naast manga vind je hier ook stapels anime-merchandise, obscure videogames en – natuurlijk – cosplayers. Bezoekers hijsen zich in de meest bizarre outfits en poseren alsof hun leven ervan afhangt.
Ja, grote uitgevers en bedrijven zijn er ook, maar Comiket draait om de fans. Amateurtekenaars verkopen hun werk alsof ze rocksterren zijn, terwijl bezoekers uren in de rij staan voor die ene limited edition comic.
De sfeer? Chaotisch, opgewonden en uiteraard nerdy. Het is een gigantisch doolhof van passie en creativiteit, waar je zomaar de volgende grote mangaka kunt ontdekken.
Kortom: als je iets met manga hebt, moet je hier een keer geweest zijn. Al is het maar om de gekte van dichtbij te ervaren.
Carrousel
Er zijn nog geen reacties.
Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.