Congressen
De Chinese Renmin-staatsuniversiteit in Beijing heeft de Vrije Universiteit (VU) in Amsterdam gevraagd een religiecongres te organiseren. In China beleeft religie momenteel een opmars, met name het protestantisme groeit er sterk. China bezint zich op de rol van de religie in de samenleving en hoopt van Nederland te kunnen leren. De van oorsprong christelijke VU leidt sinds een aantal jaren imams op. "Zoals wij in de imams geïnteresseerd is, zijn de Chinezen geïnteresseerd in het protestantisme", aldus Wim Janse van de VU.
Renmin en de VU gaan ook samenwerken op het gebied van wetenschappelijk onderzoek en promotietrajecten. Uiteindelijk willen ze ook studenten uitwisselen. De instituten hebben al langer contact: in 2009 woonden vertegenwoordigers van de Chinese overheid een Nederlands congres over religie bij.
In China beleeft religie momenteel een opmars. Confucianisme en boeddhisme zijn van oudsher populair. Maar het protestantisme groeit sinds een aantal decennia sterk. De overheid spreekt nu van 25 miljoen christenen, anderen noemen schattingen van 60 miljoen nog bescheiden.
Net als het katholicisme is het protestantisme voor Chinezen een op zichzelf staande godsdienst. Kerken moeten zich laten controleren door de overheid, om te voorkomen dat de regering grip op hen verliest. "Op belangrijke plaatsen staan kolossale kerkgebouwen. Ik kan me goed voorstellen dat China wil weten wat er gebeurt. Het is een gigantisch land", concludeert decaan Wim Janse van de faculteit godgeleerdheid na gesprekken met Chinese collega's.
Hoewel een deel van de christenen in China wordt vervolgd, hoeven geregistreerde kerkgemeenschappen zich volgens Janse niet krampachtig te gedragen. "'China ziet het protestantisme als een kans. Het protestantisme wordt door velen gezien als een verrijking van de samenleving." Renmin is geen verlengstuk van de politiek, meent Janse. 'Die tijd is echt voorbij. Het land ontwikkelt zich razendsnel.'
De van oorsprong christelijke VU leidt sinds een aantal jaren imams op, tot enthousiasme van de Nederlandse overheid. Janse: "In China zien ze dat model ook zitten. Zoals Nederland in de imams geïnteresseerd is, zijn zij geïnteresseerd in het protestantisme."
(Bron: dagblad Trouw)
Er zijn nog geen reacties.
Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.