Festivals

Vierdaagsefeesten laat bezoekers duurzame keuzes in food maken

200723 Vierdaagsefeesten JWdeVenster-02564

Vierdaagsefeesten stimuleert zijn bezoekers te kiezen voor een gerecht met een lagere CO2-voetafdruk door bij een groot aantal foodstands deze voetafdrukken inzichtelijk te maken. 

Klimato

In 2023 begon Vierdaagsefeesten een samenwerking met Klimato, een platform dat de uitstoot van gerechten berekent. Ook komende editie heeft een groot aantal foodstands de uitstoot van de gerechten berekend met behulp van deze tool. Het initiatief is net als vorig jaar mede mogelijk gemaakt door Rabobank.

Inzicht in CO2-uitstoot door CO2-labels

Voedsel is verantwoordelijk voor 34 procent van de mondiale uitstoot. Een gemiddeld Nederlands huishouden heeft een voedselvoetafdruk van zo’n 25 procent. Tijdens Vierdaagsefeesten 2023 werd voor het eerst bij een kwart van de foodstands de CO2-uitstoot per gerecht getoond met speciale CO2-labels. Deze labels beoordelen de uitstoot bij het produceren van ingrediënten, of ze biologisch geteeld zijn, de afgelegde reisafstand en het gewicht van het gerecht. Met scores van A tot en met E wordt aangegeven of een gerecht een lage, gemiddelde of hoge uitstoot heeft.

In de Vierdaagsefeesten-app

Een groot deel van de foodstands is nu ook te vinden in de Vierdaagsefeesten-app. Bezoekers kunnen filteren op type gerecht, zoals broodjes en wraps, friet en snacks of zoete gerechten. Daarnaast kunnen ze selecteren op keuken, zoals Italiaans of Aziatisch. Ook zoeken naar vega- of vegan gerechten of glutenvrij behoort tot de mogelijkheden.

De stands die hun footprint in kaart hebben gebracht, zijn te vinden met de filter ‘CO2 footprint’. De foodstands die meedoen aan het Klimato-project vinden bezoekers tijdens Vierdaagsefeesten terug op onder andere Smaakmarkt, Valkhof Festival en Kelfkensbos Festival.

Vierdaagsefeesten is van 13 tot en met 19 juli in Nijmegen.


Deel dit bericht


Reacties

Er zijn nog geen reacties.


Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.


Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief