Conference Matters, Congressen
Staat de volgende generatie te springen om actief deel te nemen aan de beroepsverenigingen en hun congressen of moeten deze juist alles uit de kast halen om de Next Gen te enthousiasmeren? Sommige rollen bijna de rode loper uit, zo blijkt uit een rondgang en dat is zeker niet vergeefs.
What’s in it for me…? Jonge professionals hebben zo hún kijk op het leven. Heb ik er iets aan en wat is dat dan, is wel een belangrijke leidraad. Zoals je ook alleen betaalt voor die streamingdiensten die jouw voorkeurprogramma’s uitzenden, zo is ook de rest behoorlijk ‘on demand’ in het dagelijkse reilen en zeilen.
De generatie, die grofweg ergens na 1995 en voor 2012 het levenslicht zag, heet Generation Z of kortweg GenZ. Technologie is in hun bestaan de gewoonste zaak. Internet, sociale media, gadgets: dagelijkse kost. En dan liggen hun verwachtingen ook nog eens tamelijk hoog en hoppen ze net zo makkelijk door als iets tegenvalt of niet werkt.
Zoals bleek uit de 2024 GenZ en Millennial Survey van Deloitte is de overgrote meerderheid van deze jonge garde bereid om opdrachten of werkgevers af te wijzen die niet in lijn liggen met hun ethiek of overtuiging. In hun visie tellen in het algemeen A: snelheid, B: slimheid, C: toegankelijkheid. Het liefst alles 24/7 bereikbaar via een scala aan kanalen.
Ga er maar aan staan als organisatie die de taak heeft om zowel zijn oude(re) verenigingsleden tevreden te stellen als verjonging tot doel heeft. Zorgen voor aanwas van onderaf is cruciaal om verenigingen ook in de toekomst bestaansrecht te geven als ervaren leden vanwege pensionering zijn afgezwaaid. Jonge mensen erbij betekent doorgaans dat er frisse ideeën binnenkomen, alsook technische vaardigheden. Een paper, leuk, maar zullen we niet gewoon via sociale media communiceren? Dat soort vragen…
De drempels om op ons congres een professor aan te spreken, zijn laag
Het is een thema dat overal speelt en de aandacht vraagt. Eén ding is duidelijk: ga niet achteroverleunen en maar zien of de jeugd bereid is om op eigen houtje de verenigingsgelederen te komen versterken, maar bedenk een strategie. Roep onderscheidingen voor speciaal talent in het leven, richt een academie op, doe wat.
Louise Gorringe van Kenes Group deed daarover een tijdje geleden een ideeënboekje open. Eén van de suggesties is om de jonge leden niet alleen tijdens het congres of ander belangrijk evenement te betrekken, maar dat lijntje ook daarbuiten stevig aan te houden. ‘Bied hen kansen om heel het jaar door contact te maken en bij te dragen. Discussiefora, zitting in commissies, mentorprogramma’s, evenementen…’, zo luidt het advies. Andere tip van haar kant: creëer of ondersteun manieren waarop ze al vooraf contacten kunnen leggen met andere ‘beginners’ onder de deelnemers en bezoekers.
Een organisatie die middels meerdere initiatieven stevig investeert in de volgende generatie is het European College of Neuropsychopharmacology dat kantoor houdt in Nederland. “Wij zijn ons er heel erg bewust van én er heel actief mee bezig”, zegt Eline Keijer, Manager Congresses & Meetings.
ECS’ers heten ze bij ECNP, wat staat voor Early Career Scientists. Je behoort hiertoe als je onder de veertig jaar bent, in Europa woont en één van de volgende functies hebt: pre-doctoral of doctoraatsstudent, postdoc, of assistent, zijnde een arts in opleiding binnen de eerste vijf jaar na het behalen van de doctorstitel.
Voor wie aan deze criteria voldoet, is binnen ECNP een scala aan activiteiten beschikbaar. Zowel door het jaar heen, als op het jaarlijkse congres van de vereniging dat in oktober 2025 voor de 38ste keer zal worden gehouden, dit keer in Amsterdam. Het evenement wordt bijgewoond door circa zesduizend deelnemers uit de gehele wereld.
Eline Keijer: ‘Tijdens het jaarlijkse congres kunnen Early Career Scientists bijvoorbeeld speeddaten om hun ideale translationele partner te vinden’
Keijer: “Voor de groep ECS’ers hanteren we onder meer aangepaste registratie fees. Die liggen beduidend lager dan voor andere congresdeelnemers. Het programma omvat een aantal programma sessies en meetings die specifiek gericht zijn op deze doelgroep. Tijdens het jaarlijkse congres kunnen ECS-leden bijvoorbeeld speeddaten om hun ideale translationele partner te vinden. Hier worden bruggen geslagen die de twee werkvelden van preklinisch en klinisch onderzoek samenbrengen om ervaringen uit te wisselen en elkaar beter te leren begrijpen. Een aantal van de ‘matches’ die deze speeddating oplevert, gaan twee weken bij elkaar op bezoek, een soort korte stage. De speeddates doen we al een paar jaar en zijn een groot succes.”
Helemaal gericht op de jongere groep is de Early Career Academy, die niet zo lang geleden door ECNP werd gelanceerd. Haar doel is om duurzame betrokkenheid met ECNP te faciliteren en de jonge wetenschappers te ondersteunen.
Er is onder meer de gelegenheid om te solliciteren voor een tijdelijke plek binnen één van de netwerken van ECNP, betrokken te zijn bij het initiëren van nieuwe podcasts en om ECS-sessies voor te zitten tijdens het jaarlijkse congres. En dan zijn er ook nog een ECNP Rising Star Award en de Excellence awards in het leven geroepen voor ECS’ers die een onderzoek hebben ingeleverd dat de potentie heeft om de wetenschap van hersenziekten te bevorderen.
Keijer: “Omdat wij zoveel doen voor deze jongere generatie, komen er elke jaar meer ECS’ers naar ECNP-activiteiten. Ze zijn echt onderdeel van onze community. En het aantal initiatieven breidt nog steeds uit.”
Het creëren van studiebeurzen en stageprogramma's toont de toewijding van een vereniging, zo is gebleken. Volgens een onderzoek van de National Association of Colleges and Employers (NACE) heeft 57 procent van de werkgevers stagiairs omgezet in fulltime-werknemers. Het bieden van waardevolle stage-ervaringen creëert dus waarde en betrokkenheid. Netwerken is essentieel voor jonge leden om zich te settelen in de branche of industrie waarin ze hun pad aan het uitstippelen zijn. Volgens een onderzoek van Deloitte vinden met name millennials – de groep geboren tussen 1980 en 2000 – live netwerken essentieel voor het opbouwen van een netwerk.
ASAS, vereniging voor Spondyloartritis, richtte in 2017 heel bewust een jongerenafdeling op die inmiddels breed meedraait in het geheel. Het Young ASAS initiatief richt zich op leden tot 45 jaar en is bedoeld om het onderlinge netwerken te bevorderen en hen te motiveren om met elkaar projecten te starten. Ze nemen actief deel aan het organiseren van ASAS-projecten en aan vergaderingen. Op het jaarlijkse congres hebben zij een eigen bijeenkomst die ze zelf organiseren.
Désirée van der Heijde, oprichter van ASAS: “Ze krijgen actieve leiderschapsrollen bij ons. We zien ontzettend veel animo. Het geeft aan dat zij betrokken willen zijn en meedraaien met de leiders van dit moment en ervaring krijgen en het kunnen overnemen straks. “
Désirée van der Heijde: ‘Twee afgevaardigden van de jongerenafdeling hebben zitting in ons algemeen bestuur waar ze gedurende één jaar meedraaien’
“Twee afgevaardigden hebben zitting in ons algemeen bestuur waar ze gedurende één jaar meedraaien. Dan hebben ze hun eigen meetings, hun eigen nieuwsbrieven die ze verzorgen, ook voor de hele vereniging, doen mee met onderzoek en ze zijn betrokken bij allerlei secties.” Het aantal jonge leden is opvallend hoog: een vijfde deel.
Bij EFAD, de federatie van Europese diëtistenorganisaties, heeft de toekomstige generatie de volle aandacht alsook inbreng. Zo wordt op de dag voorafgaand aan het grote tweejaarlijkse congres, dat wordt bezocht door leden van de circa dertig aangesloten beroepsverenigingen en 45 samenwerkende universiteiten, altijd de ‘studentendag’ gehouden.
Executive Director Wineke Remijnse: “EFAD kent een zeer levendig studentennetwerk dat veel zelf onderneemt. Het heeft een eigen bestuur, eigen activiteiten als webinars, een eigen nieuwsbrief, et cetera. In 2024 is er geen groot Europees EFAD congres maar organiseren ze hun eigen congres, ook een live event. Het is een hele enthousiaste groep van studenten en jonge beroepsbeoefenaars die onderling vaak contact hebben.”
Wineke Remijnse: ‘Je merkt dat studenten eenvoudig doorschuiven omdat ze al verweven zijn met de vereniging’
Ze ziet hoe het zijn vruchten afwerpt voor EFAD zelf. “Je merkt dat ze eenvoudig doorschuiven omdat ze al verweven zijn met de vereniging. We betrekken hen actief bij projecten. Op dit moment is een groot subsidieproject gaande rondom healthy weight waarbij we jonge beroepsbeoefenaars in hun land inzetten als lokaal contactpersoon. Zij delen daar informatie, zetten activiteiten op; best een belangrijke functie met verantwoordelijkheid. Wij vragen hen om hun ervaringen te komen delen op ons congres. Ze nemen hun enthousiasme mee en dat werkt weer door binnen de vereniging.”
EFAD werkt samen met circa 45 universiteiten waar voeding en diëtiek onderwezen wordt. Ook dat werkt als een stimulans omdat studenten zien hoe ze binnen de vereniging alle kanten op kunnen. “Wat we erg stimuleren, is het contact tussen hen en de oudere, ervaren leden. EFAD is geen hiërarchische club, de drempels om op een congres een professor aan te spreken, zijn laag. Iedereen staat open voor kennisuitwisseling en netwerken. Van jongeren die een congres hebben bezocht, krijgen we dat terug als positieve reactie. Het voelt als een warm bad, horen we vaak.”
Er zijn nog geen reacties.
Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.