Congressen

Van der Valk Leeuwarden duurzaamst hotel van Nederland

Wethouder Friso Douwstra van Economische zaken heeft op 4 juli het officiële duurzaamheidscertificaat overhandigd aan Martin Matser, eigenaar Van der Valk Hotel Leeuwarden. Hiermee is het hotel op dit moment officieel het duurzaamste hotel van Nederland.

Bij het slaan van de eerste paal in 2016 werden de duurzaamheidsambities al uitgesproken met een ontwerpcertificaat van 73,09 procent. Tijdens de realisatiefase zijn nog meer extra maatregelen genomen, waardoor de uiteindelijke score is uitgekomen op 78,31 procent. Dit is de hoogst behaalde score tot nu toe door een hotel in Nederland.

Het Van der Valk hotel in Leeuwarden is voorzien van het BREEAM-NL keurmerk, een beoordelingsmethode om de mate van duurzaamheid te bepalen bij nieuwbouw. Eén van de belangrijkste manieren waarop het hotel haar duurzaamheid waarborgt, is door warmte op te vangen uit de restaurants, de zalen en de volledig elektrische keuken en deze te hergebruiken. Op deze manier wint het hotel 95 procent van de warmte terug. Met deze restwarmte wordt onder andere het water in het hotel verwarmd. Daarnaast is het hotel voorzien van intelligente verlichting, luchtbehandeling op de hotelkamers en is er een koude- en warmteopslag in de bodem die zorgt voor de temperatuurregeling in het hotel.

Biodiversiteit verder gewaarborgd

Het hotel is met aandacht voor de omgeving gebouwd. Het terrein beslaat ongeveer 10 hectare waarop onder andere een haven is gerealiseerd met natuurlijke oevers voor het behoud van de biodiversiteit op het terrein. Om de biodiversiteit nog verder te waarborgen, zijn er bijenhotels gerealiseerd en zijn er in het dak van het hotel ruimtes voor vleermuizen gecreëerd. Naast de haven op het terrein, zijn er ook vijvers aangelegd. Deze vijvers en de haven komen niet alleen ten goede aan de natuurlijke uitstraling van het terrein, maar dienen ook als natuurlijke waterberging, waardoor het regenwater op locatie kan blijven en niet geloosd dient te worden in de riolering.


Deel dit bericht


Reacties

Er zijn nog geen reacties.


Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.


Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief