Congressen

Upgrade en uitbreiding MECC Maastricht kan van start

De upgrade en uitbreiding van MECC Maastricht gaat in juni van start. De totale investering bedraagt € 49 miljoen. De Provincie Limburg en gemeente Maastricht dragen beiden € 6,8 miljoen extra bij om de upgrade en uitbreiding van MECC Maastricht te financieren en de gebiedsontwikkeling Brightlands Maastricht Health Campus van een impuls te voorzien.

Grotere spin-off voor de stad

De upgrade en uitbreiding zal leiden tot meer congressen en een grotere spin-off voor de stad. De jaarlijkse economische waarde zal stijgen van een geschatte € 70 miljoen naar € 80 miljoen per jaar voor de regio. Daarnaast wordt het imago van Maastricht als hoofdstad van Limburg en het imago als congresstad vergroot. Ten slotte zorgt deze ontwikkeling voor een impuls voor de gebiedsontwikkeling Brightlands Maastricht Health Campus. Gedeputeerde Eric Geurts (Toerisme & Stedelijke Ontwikkeling) licht toe: “Voor het toerisme in Limburg is de ontwikkeling van MECC Maastricht erg belangrijk. MECC Maastricht wordt na de upgrade en uitbreiding nog aantrekkelijker als internationaal beurs- en congrescentrum. Afgelopen jaren hebben we samen met gemeente en diverse partners fors geïnvesteerd in de stedelijke ontwikkeling en de bereikbaarheid van de stad. Dat is ook heel belangrijk, het toerisme is een van de pijlers onder onze economie.”

Toekomstproof maken

De kosten om MECC Maastricht toekomstproof te maken waren geraamd op ruim € 35 miljoen. Na een Europese aanbesteding bleek de winnende inschrijving duurder dan het hiervoor beschikbaar gestelde budget. Reden hiervoor is de thans overspannen bouwmarkt, een risico dat ook al eerder in het proces is erkend. Reden voor de Provincie en de gemeente Maastricht om naast het reeds beschikbaar gestelde bedrag nog eens beiden ruim € 6,8 miljoen te investeren. Ook om te voorkomen dat de ingreep vertraging oploopt. De investering verdient zich volgens deputé Joost van den Akker op den duur terug. “De (gebieds)ontwikkeling van de Brightlands Maastricht Health Campus is al ruim vijf jaar zeer voortvarend bezig. Met de verbouwing van het MECC krijgt het gebied wéér een extra impuls waardoor we niet alleen een aantrekkelijker congrescentrum krijgen, maar ook de hele Brightlandsgedachte van het gebied een forse meerwaarde krijgt.” aldus Van den Akker.

Gemeente Maastricht

Wethouder John Aarts van Maastricht is blij dat de verbouwing van start kan. “We zijn de provincie dankbaar dat ze wederom mee financieren. Dat bewijst het belang van MECC Maastricht voor onze stad én voor Limburg. Zeker sinds wij als gemeente Maastricht het congrescentrum weer in eigen handen hebben, zien we dat het congrescentrum stevig aan de toekomst timmert. Daar past ook deze upgrade en verbouwing in. MECC Maastricht wordt zo een nog sterkere speler op de congresmarkt. Voor de economie van onze stad uiteraard zeer voornaam.” De upgrading en uitbreiding van MECC Maastricht is gegund aan Mertens Bouwbedrijf BV uit Weert.

Internationale allure

“Maastricht staat bekend om haar internationale allure en prijkt al jarenlang hoog op het verlanglijstje van vele internationale congresorganisatoren. Dankzij de upgrade en uitbreiding van MECC Maastricht kunnen wij vanaf 2021 als stad Maastricht én MECC Maastricht organisatoren van meerdaagse internationale congressen tot 5.000 personen nog beter van dienst zijn, waar we nu nog maximaal 3.000 personen gelijktijdig kunnen ontvangen. Daarmee zullen wij een (nog) grotere rol gaan innemen in de internationale congreswereld,” aldus Rob van de Wiel, Algemeen Directeur MECC Maastricht.

Brightlands Maastricht Health Campus

Maastricht maakt deel uit van de Brightlands Maastricht Health Campus, waar de komende jaren nog meer forse investeringen plaats zullen vinden. Zo zal MUMC+ tegenover MECC Maastricht een nieuw gebouw realiseren, Mosae Vita. Ook zal de openbare ruimte op de campus een kwaliteitsverbetering krijgen, waarbij meer ruimte wordt geboden aan fietsers en wandelaars, in een parkachtige omgeving.


Deel dit bericht


Reacties

Er zijn nog geen reacties.


Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.


Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief