Congressen

TOBACCO - een indrukwekkend pareltje in de culturele hoofdstraat van Amsterdam (NES 75-87).

TOBACCO Schrijft geschiedenis

Industrieel, fris en stoer. De liefde voor detail en historie spat van de muren af!

Een voormalige tabaksveiling omgetoverd tot een modern, industrieel theater- en eventlocatie, met veel gevoel voor detail en multifunctionaliteit.

TOBACCO beschikt over een robuuste theaterzaal met daar omheen ook nog eens negen totaal verschillende zalen. Een ervaring op zichzelf!

De naam Nes duidt aan dat hier in vroegere tijden moerassig land lag. Sterker nog, een schamele zes eeuwen geleden kwam je hier alleen wat schapen en ganzen tegen op een aangeslibd stuk moerasland, wat dus een ‘nesse’ heette in het Middelnederlands.

De huidige Nes begon in 1342, toen het deel werd van het Amsterdamse grondgebied.

In de loop van de volgende eeuwen zou de Nes zich ontwikkelen tot een gebied vol winkels en bedrijven. Zoals zo vaak in de geschiedenis gold ook hier, waar bedrijvigheid is, volgen cafés. Naast bordelen vond men er café-chantants, tingeltangels, het Salon des Variétés, Tivoli en artiestencafés. Tot in de jaren dertig van de 20ste eeuw was er een van de vroegste homocafés gevestigd: The Empire. In 1824 opende koffiehuis Frascati er zelfs een salon met fonteinen, bomen en plek voor 1500 man.

Maar rond 1900 raakte de Nes in verval en werd het door het betere publiek gemeden. Waar eens het genot overheerste, kwamen nu tabakskantoren waardoor de straat ’s avonds een uitgestorven indruk maakte. De Nes veranderde van ‘pretstraat’ in een handelscentrum. De Nes 75 werd opgekocht en deed voortaan dienst als veilinghuis voor tabak. In die functie werd het zelfs ‘De hel’ genoemd: “Honderden tabakskopers rollebolden over elkaar en schroomden niet om op balkonranden, op stoelen en over schotten heen te klimmen in hun pogingen de beste tabaksbladeren te bemachtigen.”

Het zou nog enkele decennia duren, maar beetje bij beetje kwam het vermaak en de variété weer terug. Uiteindelijk wisten theaters het oude straatje glorie terug te geven, waaronder Frascati, De Brakke Grond en ook het geheel gerenoveerde TOBACCO Theater’. Klaar voor de mooiste congressen, diners (Michelin sterrenchef Dennis Huwaë zwaait hier de scepter) en voorstellingen.

TOBACCO theater,
NES 75-87 Amsterdam.
>> info@tobacco.nl
>> 0031(0)20 330 0670
>> www.tobacco.nl/locatieboek

Deel dit bericht


Reacties

Er zijn nog geen reacties.


Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.


Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief