Congressen

‘The Year of sustainability in the event industry’

Londen 2012 levert op het terrein van duurzaam organiseren veel kennis op en de Engelsen nemen hun sociale verantwoordelijkheid door deze kennis (gratis) te delen. Zo ook tijdens een studietrip van MPI Nederland aan de Engelse hoofdstad. Daarnaast maakten de deelnemers kennis met een sterk staaltje Hollands ondernemerschap.

Deelnemers MPI-studiereis naar Londen (foto: Ivo Lammers)

 

Op uitnodiging van zusterchapter UK & Ireland bezocht een delegatie van MPI Nederland Londen. De Engelse MICE-beurs Confex diende als aanleiding om kennis te komen maken met een aantal initiatieven rond de Olympische Spelen

De Confex heeft als internationale meeting beurs de laatste jaren aan belang ingeboet en die tendens werd deze editie voortgezet. Het is inmiddels een op de lokale markt gerichte beurs, waarbij verbreding met aanbieders voor buitenevenementen het geringe aantal internationale exposanten moet compenseren. De eerste beursdag viel het aantal bezoekers ook nog eens fors tegen, misschien ook een gevolg van de verhuizing van Earls Court naar ExCel.

Tijdens de Olympische Spelen die starten op 27 juli zal het enorm veel hectischer zijn in ExCel, als locatie waar diverse zaalsporten zullen plaatsvinden.

 

Belangrijke doelstelling

Belangrijke doelstelling van de lokale organisatie van de spelen is duurzaamheid. De belofte om de eerste duurzame Olympische Spelen te organiseren hielp Londen bij het winnen van het bid. De afgelopen jaren is er al veel kennis vergaard op dit gebied en de organisatie ziet het als haar maatschappelijke taak om die kennis zoveel mogelijk en gratis te verspreiden.

En zo kon het UK & Ireland chapter van MPI tijdens haar educational ‘The Year of sustainability in the event industry’ een keur aan sprekers presenteren die het op dit moment ongetwijfeld meer dan druk hebben. Zoals David Stubbs hoofdverantwoordelijke op het gebied van milieu en duurzaamheid bij het London Organising Committee of the Olympic and Paralympic Games (LOCOG). Indrukwekkend waren zijn foto’s van het desolate industriegebied en de transformatie naar het moderne compacte Olympisch park.

 

Aandachtspunten

De belangrijkste aandachtspunten voor de spelen (en elk evenement) zijn volgens hem transport en reizen, voedsel en afval. De Olympische locaties zijn alleen voor deelnemers en hun gevolg en de organisatie en pers met de (laag emissie) auto te bereiken. Het publiek kan alleen per openbaar vervoer reizen en er is een stimulatieprogramma om mensen wandelend of fietsend naar de sportlocaties te laten komen.

Op het gebied van afval is de doelstelling om 70% te hergebruiken, recyclen of composteren. Gepoogd wordt om in de hele keten te werken met dezelfde iconen, labeling en kleurcodering, zodat de gebruiker kan zien welke verpakking in welke (kleur) afvalbak gedeponeerd moet worden.

James Mark die als Games Director bij ExCel verantwoordelijk is voor het duurzaam opereren liet zien hoeveel er valt te winnen in de dagelijkse praktijk van een locatie. Waar in 2005 nog 100% van het afval werd gestort, heeft ExCel dit percentage nu teruggebracht tot 12%. De congres- en beurslocatie is 30% meer energie-efficiënt dan vergelijkbare locaties.

Voormalig voorzitter van het MPI UK & Ireland chapter, Fiona Pelham sprak over de ontwikkeling van ISO 20121, dat later dit jaar als opvolger van de BS8901 wordt gelanceerd. James Musgrave van de Leeds Metropolitan University en Roger Simons van MPI maakten de informatie compleet met resultaten uit MPI’s internationale studie over Corporate Social Responsibility.

Op de website van Fiona Pelham vind je meer informatie over deze educational en kun je de presentaties downloaden.

 

Staaltje Hollands ondernemerschap

In Londen maakten we ook kennis met een knap staaltje Hollands ondernemerschap. Siebe Terband, in het verleden onder meer werkzaam voor SAIL Amsterdam en Martinair Party Service, herkende de mogelijkheden van een desolaat terrein, net buiten de Olympische zône, en wist de landeigenaren en lokale politiek te overtuigen van zijn plannen. Wat eerst was bedoeld als een puur Hollands festival tijdens de Olympische Spelen is inmiddels uitgegroeid tot het meerjarige project Peninsula Festival’s. Overigens dit eerste jaar nog wel met als thema ‘Keep in touch with the Dutch’.

Terband ontwikkelde op het Greenwich Peninsula, waar de O2-Arena – de voormalig millenium dome – het enige bezoekwaardige was, een entertainmentterrein.  De oranjecamping strijkt er neer met vijf hectare aan luxe tenten, er is een groot festivalterrein podium voor live muziek, aan de Thames bevindt zich voortaan een permanent stadstrand van 1,3 hectare en een private haven en er komt een speciaal hospitality dorp voor bedrijven en zakelijke gasten.

Hij kreeg het ook voor elkaar om tussen 27 juli en 12 augustus twee maal daags een ‘Sail’ te doen, van Woolwich Arsenal Pier tot aan Tower Bridge en weer terug. Sail Royal Greenwich heeft als basis een flottielje van zo’n 15 Tall Ships. De organisatie is in handen van het Nautisch Evenementen Bureau en de catering aan boord wordt verzorgd door de Michelin-sterrenchefs Ron Blaauw en Richard Corrigan.

Meer weten over Peninsula Festivals? Surf dan naar http://www.peninsula-festival.eu/nl/.

 


Deel dit bericht


Reacties

Er zijn nog geen reacties.


Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.


Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief