Congressen
Esther Crombag vertelt tijdens de MPI NL Conference 2013, op 22 april in het EYE filmmuseum in Amsterdam, over haar leven nadat ze op haar elfde plotsklaps blind werd. Ze liet zich niet kisten door haar handicap en excelleerde bij haar studies en in de sport. Ze is viervoudig Nederlands kampioen tandemfietsen en docente aan de Universiteit in Maastricht. Tijdens deze presentatie wordt de zaal geheel donker gehouden, zodat de deelnemers zich een beetje kunnen inleven in Crombag’s wereld. De impact hiervan is heel sterk. En het is een primeur, zo blijkt, want Crombag vertelt dat nog niet eerder een organisator met dit idee kwam.
Foto’s Photonic: klik hier voor de volledige serie
Verhaal met bravoure
’s Ochtends is de aftrap van het sprekersprogramma aan Bernd Damme, die op 15 jarige leeftijd de online zonnebrilwinkel Eye-wear.nl heeft opgericht. Vervolgens begon hij vrijblijvend met twee partners het stropdassenmerk Pelliano, dat snel uitgroeit naar een internationaal modemerk. Daar heb je bravoure voor nodig en met diezelfde instelling vertelt hij zijn verhaal, waarbij hij niet voorbij gaat aan de mislukkingen in deze avonturen.
Jan Gunnarsson, een spreker uit het TEDx-circuit, maakt zijn faam waar door theatraal zijn verhaal te doen over Hostmanship. Over oog hebben voor en inleven in de medemens, de levenshouding die de grondslag vormt voor wat wij in de industrie hospitality noemen.
Esther Crombag sluit met haar eerder gememoreerde verhaal de ochtend af.
Sterker netwerkelement
Om een sterker netwerkelement aan de MPI NL Conference toe te voegen, heeft het organisatieteam de hulp ingeroepen van Swingbo. Alle deelnemers hebben vooraf online een profiel moeten maken op basis van een aantal persoonlijke vragen. Op basis daarvan is een match gemaakt met vier andere deelnemers, wier foto op jouw badge prijken. Daarnaast zijn er kleurgroepen gevormd, die elkaar ontmoeten aan de lunchtafels. Een computer staat standby om per koppel te bepalen op welke punten ze matchen. Daarnaast wordt er een quizje gedaan om de tafelgenoten beter te leren kennen. Tot slot kan ieder een vraag in de groep stellen, door die op te schrijven in een boekje. Die gaat rond in de groep, zodat ieder zijn of haar antwoord er bij kan zetten.
De setting (op een volle galerij in het overigens imposante EYE Filmmuseum) en het moment (tijdens de lunch), zijn niet ideaal, maar de deelnemers hebben in ieder geval even kunnen proeven van de netwerktool Connect van Swingbo.
Filmthema goed doorgevoerd
Kunst(fraude)kenner Arthur Brand is de eerste spreker na de pauze. De organisatie heeft alle communicatiemiddelen en de inrichting gestyled in het filmthema ‘For Your Eyes Only’, passend bij de locatie. De presentatie van Brand past daar perfect bij. Het verhaal van een ‘James Bond’ die zichtbaar in het criminele circuit rondwandelt, om gestolen of gekopieerde kunst op te sporen.
Michiel Muller volgt met zijn kwajongensverhaal over hoe hij benzineketen Tango en autopechhulp Route Mobiel heeft geïntroduceerd in markten die geen nieuwkomers leken te dulden. Een ondernemer pur sang, die overal kansen in ziet en met durf en creativiteit een merk op de kaart weet te zetten.
Drummer Lars Nijman zet de zaal op scherp met een denderende drumsolo. Hij wil naar de Verenigde Staten om daar een dure muziekopleiding te volgen, met als doel de beste drummer van de wereld te worden. Het benodigde geld verzameld hij via crowdfunding.
Toewerken naar dat ene plaatje
Ik realiseer me dat ik op ditzelfde blog twee jaar terug de vraag heb gesteld of de MPI NL Conference mag gelden als hét congres van de meeting branche, als in het inhoudelijk programma geen sprekers/onderwerpen aan bod komen die specifiek over de organisatie van bijeenkomsten gaan. Tijdens editie 2013 is er wel zo’n spreker. Laat die presentatie nu net de minst sterke zijn van het totale programma.
Het ligt niet aan de visie van Patrick Roubroeks, met zijn bedrijf Xsaga onder meer organisator van diverse evenementen waarbij leden van het Koninklijk huis een rol speelden. Hij werkt telkens toe naar een plaatje dat in één blik de hele gebeurtenis weergeeft. De foto’s die hij toont bewijzen zijn gelijk. De Koningin die het Philips Museum opent, de kroonprins die de Heinz-fabriek bezoekt, de opening van het Rijksmuseum… De evenementen leven voort in dat ene ultieme beeld dat Roubroeks door zijn eigen fotograaf heeft vast laten leggen.
Maar de presentatie is wat vlak en wordt langdradig. Ter verdediging wil ik nog wel aanvoeren dat hij de laatste spreker is, na een rij originele en inspirerende sprekers.
Gastheer Peter van der Vorst die het programma op een ontspannen manier aan elkaar heeft gepraat sluit vervolgens de dag af. Daarna gaat het netwerken de deelnemers ook zonder tools goed af.
Er zijn nog geen reacties.
Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.