Congressen

‘Spreuken maken de man’

Ton Soons

We leven in een flitsende tijd zonder geduld. Alles moet kort en snel. Een spreker of debater moet dus zijn boodschappen kunnen samenvatten in oneliners. Twitter is het ultieme medium in die soms ongenuanceerde trend.

Slogans, spreuken en wijsheden boeien mij al een leven lang. Ik vind het een sport om alles zo kort mogelijk te zeggen. Mijn belangstelling komt voort uit zowel mijn werk als uit mijn interesse voor filosofie, cabaret en communicatie. Maar er zijn meer redenen.

Wachten

Ik ben een ongeduldige persoon die snel zijn aandacht verliest. Daarom heb ik over ‘wachten’ twee spreuken zelf bedacht: ‘Wie lijdzaam wacht, duldt andermans macht’ en ‘Wie een ander laat wachten, is bezig met minachten’.

Als jongste kind in een groot gezin met een drukke winkel aan huis en de journaals op radio en televisie altijd aan, was er vroeger thuis weinig tijd voor lange verhalen. Onze ouders deelden hun levenslessen vrij nuchter en compact aan de hand van honderden oude spreuken. Het bekende ‘Spreken is zilver, zwijgen is goud’ heb ik later zelf aangevuld met ‘Vragen is briljant’.

Congresmailings

Voor de congressen die ik organiseerde bedacht ik aansprekende titels en subtitels om de klant te boeien, die immers voor de mailings in eerste instantie maar twee seconden aandacht heeft.

Ook dwong ik me als lid van een amateurcabaretgroepje om lange grappen in te korten tot oneliners en kwinkslagen: “En de simpele straatprediker schreeuwde: ‘Gelooft u in Mij of gelooft u in juni?’“.

Littekenen

Ik maakte lang geleden eens kennis met een consultant die voor mij onvergetelijk werd met één gezegde van hem dat bij mij insloeg als een bom. Het luidde: ‘Verneuk de massa en grijp de kassa!’. De man bedoelde het grappig maar hij diskwalificeerde zich toch definitief bij me.

Het kan dus lekker makkelijk zijn om je te bedienen van oneliners, maar bedenk dat ze je ook kunnen tekenen. Littekenen. ‘Bezint eer ge begint’.

 

Stuur een e-mail naar spreuken@winningwords.nl en je krijgt zonder kosten of stalking mijn boekje ‘Dertien gezegden voor managers’ als PDF toegestuurd met wijsheden over geluk en succes.

 

 


Deel dit bericht


Reacties

Er zijn nog geen reacties.


Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.


Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief