Festivals
Met nog precies 100 dagen te gaan tot de start van SAIL Amsterdam 2025 is de volledige programmering en line-up van Tall Ships op 12 mei in Hotel Jakarta Amsterdam bekendgemaakt. De organisatie blikt vooruit op een jubileumeditie die Amsterdam van 20 tot en met 24 augustus vijf dagen lang in het teken zet van maritieme verbroedering, innovatie en cultuur. Dit jaar viert SAIL niet alleen haar tiende editie en het 50-jarig bestaan, maar ook de 750e verjaardag van de hoofdstad.
De aftrap van de laatste 100 dagen is maandag gegeven door onder anderen burgemeester Femke Halsema, Commissaris van de Koning Arthur van Dijk, voorzitter Arie Jan de Waard en Mitra van Raalten, directeur van SAIL Amsterdam 2025. Zij markeerden het begin van de voorbereidingsfase waarin de stad toewerkt naar het grootste, vrij toegankelijke evenement van Nederland.
SAIL 2025 presenteert volgens traditie een indrukwekkende vloot van tientallen (inter)nationale Tall Ships en een keur aan varend erfgoed.
Voor de pleziervaart is spontaan meevaren geen optie meer. Om de veiligheid op het water te waarborgen, geldt tijdens SAIL 2025 een verplicht vaarvignet voor toegang tot de IJhaven. Pleziervaart tot 15 meter en 13 personen mag maximaal vijf keer de haven in; voor meer toegang is een aanvullend ‘oplaadproduct’ nodig. Grotere schepen vallen onder de passagiersvaart en dienen aparte afspraken te maken.
Om een strikte scheiding te houden tussen zeilende en gemotoriseerde schepen enerzijds en de voor de gelegenheid eigenzinnige, zelfgebouwde vaartuigen anderzijds is er op donderdag 21 augustus de Pieremachocheltocht. Tijdens deze bonte parade varen zelfgemaakte vlotten en scheepjes - vaak met een knipoog - door de grachten, begeleid door livemuziek. Alles mag, zolang het vaartuig origineel, zelfgemaakt én drijvend is.
Het evenemententerrein wordt opgedeeld in vijf thematische ‘oceanen’, elk met een eigen karakter. Zo ligt het zwaartepunt van de internationale Tall Ships in de Oranje Oceaan (IJhaven), staat de NDSM-werf als Groene Oceaan in het teken van duurzaamheid en innovatie, en is het Marineterrein (Rode Oceaan) het centrum voor verdieping en historische reflectie. Het Scheepvaartmuseum is tijdens SAIL vijf dagen gratis toegankelijk en vormt het decor voor onder meer het Captains Dinner.
Tot de hoogtepunten van het programma behoren de traditionele SAIL-In Parade, de Crew Parade, de Pieremachocheltocht en de avondshow ‘Waves of Light’. Nieuw is het SAIL On Stage-concept, waarbij vier avonden lang artiesten als Glenn Faria, Yves Berendse, Jan Smit, Davina Michelle en het Concertgebouworkest Young optreden tegen het nautische decor van de NDSM-werf.
De organisatie benadrukt het belang van partners en vrijwilligers. Zo is de inschrijving voor vrijwilligers al maanden voor aanvang gesloten wegens het grote animo, en worden zij dit jaar in het zonnetje gezet met een exclusieve kledinglijn van Tommy Hilfiger. Tijdens de honderd-dagen kickoff werd de door het modemerk ontwikkelde crew wear gepresenteerd.
Een ander voorbeeld is het programma SAIL Together, in samenwerking met het KPN Mooiste Contact Fonds, ingezet op inclusie door zesduizend mensen voor wie een bezoek niet vanzelfsprekend is, naar het evenement te halen.
SAIL benut haar podium voor inhoudelijke thema’s als duurzaamheid, inclusie en talentontwikkeling. Op de NDSM-werf, in de groende oceaan, worden in een living lab innovaties en circulaire projecten gepresenteerd, terwijl de SAIL Academy opnieuw honderden studenten de kans biedt zich te ontwikkelen binnen de maritieme sector. Voor kinderen is er de SAIL Kids Club, waar zij spelenderwijs kennismaken met watersport.
Zogeheten ‘wavemakers’ staan centraal in dit traject van zelfontwikkeling; inspirerende en innovatieve voorlopers die met hun visie en initiatieven bijdragen aan een duurzame, inclusieve en toekomstbestendige samenleving. Deze wavemakers krijgen gedurende het hele evenement een podium om hun ideeën, projecten en verhalen te delen met het brede publiek, dat tijdens SAIL miljoenen mensen omvat.
Het SAIL Innovatieprogramma biedt ruimte aan uiteenlopende duurzame initiatieven op het gebied van materiaalgebruik, water, voedsel, mobiliteit, energie en eventmanagement.
Met deze aanpak onderstreept SAIL 2025 haar ambitie om meer te zijn dan een nautisch spektakel: het evenement wil een katalysator zijn voor positieve verandering, gedragen door de wavemakers van nu en de toekomst.
Met de bekendmaking van de volledige programmering en de start van de laatste 100 dagen is de jubileumeditie van SAIL Amsterdam 2025 officieel ingeluid. De organisatie roept het publiek op om tijdig tickets te reserveren en de app te downloaden om inzicht te krijgen in het programma dat meer dan 200 onderdelen bevat.
Hier vind je de SAIL 2025 app voor Apple iphone en hier de app voor Android.
Er zijn nog geen reacties.
Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.