Congressen

''s Werelds eerste Green & Fairtrade Etage

Jos Nijhuis, president-directeur & CEO van Schiphol Group, directeur Peter d’Angremond van Stichting Max Havelaar en general manager Kees Teer van Dorint Hotel Amsterdam Airport openden op 11 oktober ”s werelds eerste Green & Fairtrade Etage.De etage met veertig kamers en suite is één van de nieuwe, duurzame faciliteiten van Dorint Hotel Amsterdam Airport. De gasten op de Green & Fairtrade Etage slapen in handgemaakte en honderd procent duurzame Dorint Lavital bedden. De bedden zijn een Nederlands product. Het katoen dat in de productie van de bedden is gebruikt, is gecertificeerd met het internationale Fairtrade-keurmerk, in Nederland beter bekend als het Max Havelaar-keurmerk. Dat geldt ook voor het katoen in de dekbedden, handdoeken, badjassen, badmatten en kussens. De bloemen, het fruit, het eten en drinken uit de minibar en de handcrème in de badkamer zijn eveneens Fairtrade-gecertificeerd. De etage bewijst dat dagelijkse bezigheden als slapen, eten en drinken uitstekend samen kunnen gaan met armoedebestrijding en duurzame ontwikkeling in arme landen.

Elk van de veertig CO2-neutrale kamers op de Green & Fairtrade Etage telt allerlei duurzame toepassingen, zoals het automatisch onderbreken van de airco bij het openen van een raam, waterbesparende kranen, inbouw van LED-verlichting en ecologisch verantwoorde cosmetica. Verder krijgen gasten die er logeren de helft van de kosten van het openbaar vervoer terug als zij vanuit het hotel een bezoek brengen aan het centrum van Amsterdam. Wie met een elektrische auto naar het hotel komt, betaalt geen parkeerkosten. Gasten die hun hybride auto in de parkeergarage zetten, betalen de helft. Voor dit snelgroeiende duurzame wagenpark heeft het hotel inmiddels oplaadpunten geïnstalleerd.

"Schiphol is als een wereldstad, die 24 uur per dag leeft", aldus Schiphol-topman Jos Nijhuis. "We hebben banken, winkels, restaurants, vergadercentra, kinderspeelplaatsen, hotels en zelfs een museum, een casino en een bibliotheek. Ik ben zeer trots dat Schiphol als metropool nu ook gelegenheid biedt om "Green & Fairtrade" te kunnen overnachten. Hiermee draagt Dorint Hotel Amsterdam Airport direct bij aan onze strategie om Europe”s preferred airport te zijn en te blijven."

Directeur Peter d”Angremond van Stichting Max Havelaar noemt Dorint een ambassadeur van Fairtrade in de hotelwereld. "Goed voorbeeld doet goed volgen. Ook andere hotels zijn het afgelopen jaar overgestapt op Fairtrade-gecertificeerde producten. Fairtrade biedt het volledige pakket voor duurzame ontwikkeling door niet alleen strenge milieu- en sociale criteria te eisen, maar daar ook een eerlijke prijs tegenover te stellen. Via het keurmerk weet een consument dat zijn aankoop bijdraagt aan armoedebestrijding en duurzame ontwikkeling bij kleine boeren in ontwikkelingslanden. Het concept van people & planet by profit begint ook in de hotelwereld gemeengoed te worden. Daar is de opening van een eerlijke en groene etage in Dorint een overtuigend bewijs van."

De Green & Fairtrade Etage is één van de drie duurzame producten die Dorint Hotel Amsterdam Airport introduceert. Naast deze etage zijn dat Green Meeting en Green Mobility. "Maar dat is nog niet alles", aldus general manager Kees Teer. "In ons Duurzaamheidsplan 2010-2011 hebben we vastgelegd dat we onze inspanningen zullen intensiveren op het gebied van
bedrijfsvoering, medewerkersbeleid, afspraken met leveranciers, voorlichting aan onze kwart miljoen gasten die we jaarlijks ontvangen en de samenwerking met partners in de keten. Deze inspanningen zijn gebaseerd op de principes reductie, compensatie, eerlijkheid en samenwerking. Reductie betreft onder meer het verminderen van waterverbruik, energieverbruik, kunststof en transport, bijvoorbeeld door zo veel mogelijk regionale producten in te kopen. Compensatie van de CO2-uitstoot realiseren we door de aankoop van gecertificeerde CO2-credits van water-, wind- en biogascentrales in het buitenland. Eerlijkheid vertaalt zich in een open medewerkersbeleid en fairtrade internationale handel. Verder zoeken we samenwerking met onze gasten, leveranciers, Amsterdam Airport Schiphol en collega-hotels in de regio Schiphol."
 
Meer info: www.greenhotelschiphol.nl

Op de foto: President-directeur Jos Nijhuis van Schiphol Group (midden) opent samen met directeur Peter d”Angremond van Stichting Max Havelaar (rechts) en General Manager Kees Teer van Dorint Hotel Amsterdam Airport ”s werelds eerste Green & Fairtrade Etage.


Deel dit bericht


Reacties

Er zijn nog geen reacties.


Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.


Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief