Congressen

Rotterdam: Big city on a small scale

Rotterdam - Small city on a big scale | Rotterdam Partners © Iris van den Broek

Rotterdam is de meest eigenzinnige stad van Nederland. Internationaal geroemd om haar vernieuwingsdrift en ongepolijste charme. Toonaangevende architectuur, unieke stadsontwikkeling, high quality kennisinstituten, één van de slimste havens ter wereld, meer dan 170 nationaliteiten, een heerlijke creatieve urban vibe.

Rotterdam is booming. Rotterdam is de stad waar alles mogelijk is. De stad waar het gebeurt. Dat voel je, dat ruik je, dat proef je. In Rotterdam krijgen bewoners en studenten en ondernemers de mentale en fysieke ruimte om te creëren, te innoveren en te groeien.
Rotterdammers zijn voortrekkers en pakken de kans om actief mee te bouwen aan de stad. Die can-do mentaliteit zit in het DNA van de stad. In de tweede wereldoorlog, op 14 mei 1940 werd Rotterdam platgebombardeerd. De volgende dag stond op een bord te lezen: “Wij zijn Rotterdammers. Wij houden vol!” De schrijver van deze boodschap kon blijkbaar in de toekomst kijken, want op de puinhopen herrees een bruisende metropool. Een stad zoals er geen enkele andere is. Niet in Nederland en niet in de wereld.

Stad waar je wilt zijn

Rotterdam bruist, Rotterdam beweegt, Rotterdam doet. Rotterdam is een stad waar je wilt zijn, die je wilt bezoeken.
Het is niet voor niks dat het toerisme in Rotterdam maar blijft groeien. Al vijf jaar op rij, met een voorlopig hoogtepunt in 2016 toen de stad meer dan 1,6 miljoen hotelovernachtingen kon noteren. Een groei van circa 34 procent ten opzichte van 2012. Het positieve imago van de stad grijpt razendsnel om zich heen.
Gerenommeerde media als New York Times, Rough Guides en Lonely Planet riepen de stad uit als ‘must see’ en ‘best in travel’. Rotterdam werd zelfs gekroond tot European City of the Year 2015. Betere testimonials kun je als stad niet krijgen.
In een stad waar de motivatie, de wilskracht, de can-do mentaliteit vanaf spat is de begeerte om kennis te delen ongekend groot.
Het is dan ook geen verrassing dat Rotterdam de snel groeiende, tweede congresstad van Nederland is. Hierbij spelen zeker ook toonaangevende kennisinstituten in en om de stad een leidende rol, zoals Erasmus University Rotterdam, Erasmus Medisch Centrum en Delft University of Technology.

Architectonische iconen

Association-wise heeft de stad heel wat te bieden. Spiksplinternieuwe architectonische iconen als De Rotterdam-building (waar ook gecongresseerd en gelogeerd kan worden, mét een fantastisch uitzicht op de Maas), het Centraal Station en natuurlijk de ongeëvenaarde Markthal.
De belangrijkste venues als Rotterdam Ahoy Convention Centre, Postillion Convention Centre WTC Rotterdam, De Doelen ICC Rotterdam en de vele andere venues zijn allemaal state-of-the-art, dus van alle denkbare gemakken voorzien.
Het fijne is ook dat ze vanuit het centrum uitstekend bereikbaar zijn. Want ook dat kenmerkt Rotterdam: duidelijke routes, makkelijk openbaar vervoer en veel op loopafstand. Rotterdam is veilig, overzichtelijk en makkelijk.
Ook internationaal gezien is de stad uitstekend te bereiken. Rotterdam The Hague Airport heeft meer dan veertig internationale bestemmingen, maar is toch een fijn klein vliegveld waar je vrijwel geen wachttijden hebt. Schiphol International Airport is via een directe trein binnen 30 minuten te bereiken. Rotterdam heeft ook prima highspeed treinverbindingen met onder andere Brussel en Parijs.
Het Centraal Station ligt midden in de bruisende binnenstad, waar bezoekers meteen een hippe, gezellige sfeer aantreffen. En waar ze gerust aan mensen de weg kunnen vragen. Vrijwel iedereen spreekt er Engels en is graag bereid om te helpen.

Organische verbindingen

Rotterdam is ook de stad van de samenwerking. De economische prioriteitssectoren waar Rotterdam zich op richt zijn onder andere Maritime & Offshore, Life Sciences & Health, Agri-food & Logistics, Clean Tech, Business Services en Smart Industry & IT. Op al deze gebieden ontstaan in Rotterdam organische verbindingen tussen innovators, ondernemers, wetenschappers, beleidsmakers en creatieven.
In gezamenlijkheid komen zij tot nieuwe, creatieve en vooral duurzame oplossingen. Daarvan zijn in Rotterdam vele bewijzen. Zoals het Smog Free Park van Studio Rosegaarde, de circulaire ‘no waste’ initiatieven rond de blauwe economie van BlueCity10, een transparante boerderij met grazende koeien en volledige zuivelproductie die drijft op het water (Floating Farm), een Recycled Park gebouwd met plastic afval uit de rivier en RDM Rotterdam waarbij onderwijs en ondernemen samenkomen en waar allerlei slimme toepassingen voor morgen worden ontwikkeld. Stuk voor stuk bijzondere en vernieuwende projecten. Allemaal in Rotterdam bedacht, ontwikkeld en met liefde met de rest van de wereld gedeeld.

Urban Vibe

Ook op cultureel gebied worden in de stad geweldige stappen gezet, zowel door toonaangevende instituten als het museum Boijmans van Beuningen die met het ontwerp en de bouw van het nieuwe collectiegebouw Het Depot een fantastisch statement aan de stad heeft toegevoegd, als door creatives die op een natuurlijke manier compleet nieuwe kunststromingen en streetart laten ontstaan. Een ander mooi voorbeeld is WORM nabij de Witte de Withstraat, een initiatief waar experimentele, avant-garde- en undergroundkunst, met name in muziek en film, tot leven komt.
Nu we het toch over de Witte de Withstraat hebben: dat is een van dé straten waar het (de urban vibe!) op dit moment gebeurt. Een straat vol hippe galeries, restaurantjes en barretjes. Ook deze straat is een lichtend voorbeeld van hoe de stad zelf (niet alleen de gemeente, maar vooral de bewoners zélf) iets oppakt en nieuw leven inblaast. Hetzelfde geldt voor Katendrecht. Ooit de rosse buurt waar de zeelui de ‘meisjes’ vonden, nu is Katendrecht hip & happening en the place to be om bij elkaar te komen, gezellig te eten en te drinken. En dan hebben we het nog niet eens gehad over de vele kunstzinnige, culinaire en muzikale festivals die vooral in de zomer door de hele stad plaatsvinden en waarbij de vele nationaliteiten die Rotterdam rijk is samenkomen in één grote smeltkroes van geuren, kleuren en smaak.

 


Deel dit bericht


Reacties

Er zijn nog geen reacties.


Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.


Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief