‘Rotterdam Ahoy biedt organisatoren een unieke combinatie’

Gevel Rotterdam Ahoy

In de meest dynamische stad van Nederland staat het Rotterdam Ahoy Convention Centre (RACC). “Het Rotterdam Ahoy Convention Centre met zijn 35 zalen en het grootste auditorium van het land is uniek vanwege de combinatie met de Ahoy Arena en de zes Beurs- & Evenementenhallen van Rotterdam Ahoy”, zegt Karin Segers, de nieuwe Director of Conventions.

Rotterdam Ahoy is al vele jaren een klinkende naam. Nationaal én internationaal, dankzij grote sportevenementen als ABN AMRO Open (tennis) en muziekspektakel NN North Sea Jazz Festival die bezoekers uit heel de wereld trekken. In 2020 werd de nieuwste uitbreiding van het complex opgeleverd: een internationaal congrescentrum met multifunctionele concertzaal RTM Stage. Inmiddels is het Rotterdam Ahoy Convention Centre vol in bedrijf.

“Mooi om te zien hoe organisatoren van nationale en internationale congressen het RACC omarmen,” zegt Karin Segers. Sinds 1 mei 2024 geeft ze leiding aan het team van salesmanagers en is zij als Director of Conventions degene die het RACC verder op de kaart gaat zetten. Met haar vele jaren ervaring als MICE-professional kent zij de wereld van meetings, incentives, conferences en events van binnenuit.

Rotterdamse energie

Rotterdam popelt om de internationale congreswereld te ontvangen, zegt Karin. “Deze stad, mijn woonplaats, barst van de energie. Wat je hier voelt, is een heel speciale dynamiek die niet eenvoudig vergelijkbaar is met de sfeer van veel andere steden in Nederland. We stropen de mouwen op, zeggen we hier. Dat betekent zoveel als we gaan ervoor, we bouwen en we maken er met elkaar iets geweldigs van. Het is die vibe die Rotterdam Ahoy samen met Rotterdam Partners, de zakelijk promotor van de regio, uitdraagt. Zo willen we congresorganisatoren uitdagen om die energie te komen ervaren.”

Het Rotterdam Ahoy Convention Centre is daarin een fantastische troef.  Alleen het ontwerp van het duurzame gebouw – gasloos, 2,880 zonnepanelen, 1.713 vierkante meter met mos- en sedum bedekt dak - was al een bijzondere reis.

Karin Segers - Director of Conventions Rotterdam Ahoy Convention CentreKarin: “Een team van eigen mensen van Rotterdam Ahoy, die brede ervaring hebben in het organiseren van congressen en evenementen, heeft zich intensief bemoeid met het design. Je kunt een architect fantastische dingen laten bedenken maar als dat in samenwerking met mensen uit de praktijk gebeurt, ontstaat er een gebouw dat compleet voldoet aan alle wensen en eisen waarvoor het is bedoeld. Dat is hoe het Rotterdam Ahoy Convention Centre tot stand is gekomen en waarmee het zich onderscheidt. In functionaliteit staat het RACC als een huis. Het gebouw is flexibel, er is heel veel licht, de plafonds zijn enorm hoog… het werkt prachtig.”

Multifunctionele venue

Met 35 zalen voor 150 tot circa 4.400 personen biedt het RACC mogelijkheden voor congressen, zakelijke bijeenkomsten en events van elke omvang. De zalen kunnen los van elkaar of gecombineerd worden gebruikt.

Karin: “Zo kunnen we voor elk congres – klein en groot - de juiste setting creëren.” De aanwezigheid van het grote auditorium – RTM Stage – geeft het RACC een unieke positie onder de Nederlandse congreslocaties. Dat de zaal is om te bouwen tot een XL-variant met zitplaatsen voor 4.400 personen en ruim 7.800 voor een muziekoptreden, laat zien hoe multifunctioneel het RACC van opzet is.”

Als event venue heeft Rotterdam Ahoy een veelomvattende functie. Het totale gebouw is ontworpen voor de meest uiteenlopende evenementen en is de thuishaven voor internationale artiesten, topsporters én de multinationals die hier een perfecte locatie vinden voor hun eigen events.

“Met het hele team van Rotterdam Ahoy zijn we bezig om elk event naar een hoger niveau te tillen”, vertelt Karin. “Met je voeten in de klei staan, samen de schouders eronder en dan zien hoe het zich ontwikkelt zoals je in gedachten had. Dat is waar we vleugels van krijgen en wat onze opdrachtgevers voelen. Op zijn Rotterdams, inderdaad.”

Anders dan anders

De associatiemarkt is kind aan huis in de nieuwe congreslocatie. Recent streek de 100-jarige International Seed Federation neer voor zijn ISF World Seed Congress 2024. Op het event, dat werd geopend door koning Willem-Alexander, presenteerden bedrijven uit de zadensector zich en werden er zakengedaan. “In één van de zalen werd een echte trading floor gecreëerd waar daadwerkelijk werd gehandeld.”

Inhoudelijke, wetenschappelijke congressen, die kunnen ze in Rotterdam heel goed huisvesten. “Waarom juist in Rotterdam? Grote internationale congresorganisatoren zijn vaak op zoek naar vernieuwing, naar innovatie, naar iets anders dan anders. Ik denk dat deze stad dit bij uitstek biedt. Vanwege het internationale karakter van Rotterdam in combinatie met de doenersmentaliteit van de Rotterdammers.”

Rotterdam Ahoy bevindt zich nabij het levendige hart van de stad die wordt geroemd om zijn hervonden spirit. Innovatief, bruisend, levenslust waar de damp vanaf slaat. Wolkenkrabbers à la New York, eigentijdse historie, de geest van een wereldstad. Dat is Rotterdam anno 2024.

Karin: “We laten congresorganisatoren heel graag zien hoe dat doorklinkt in onze aanpak en de organisatie van congressen.”


Deel dit bericht


Reacties

Er zijn nog geen reacties.


Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.


Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief