Beurzen

Recordaantal bezoekers Pollutec

De 23ste beurseditie van de Pollutec, internationale vakbeurs voor milieutechnologie, vond plaats van 2 tot en met 5 december 2008 in Lyon Eurexpo en ontving 73.668 vakbezoekers, een stijging van 9,4% ten opzichte van de Pollutec in 2006 (67.326 bezoekers). Met name op internationaal niveau is een sterke stijging van 11% te zien: 8.422 bezoekers uit 110 landen, tegen 7.579 internationale bezoekers uit 106 landen in 2006.

De 23ste beurseditie van de Pollutec, internationale vakbeurs voor milieutechnologie, vond plaats van 2 tot en met 5 december 2008 in Lyon Eurexpo en ontving 73.668 vakbezoekers, een stijging van 9,4% ten opzichte van de Pollutec in 2006 (67.326 bezoekers). Met name op internationaal niveau is een sterke stijging van 11% te zien: 8.422 bezoekers uit 110 landen, tegen 7.579 internationale bezoekers uit 106 landen in 2006.

 

Dit enorm hoge bezoekcijfer, aan het eind van het kalenderjaar en ondanks een zeer moeilijke periode voor veel bedrijven, onderstreept het belang van de Pollutec voor de milieusector, met dit jaar 2.340 exposanten (+ 6% t.o.v. 2006) waarvan 29% internationaal, op een expositieoppervlakte van 108.300 m² (+11% t.o.v. 2006).

 

 

Ontwikkelingen in het bezoekersprofiel

 

> Onderzoek naar het bezoekersprofiel laat een belangrijke ontwikkeling zien in de verdeling van de activiteitensectoren ten opzichte van de vorige beurseditie, voornamelijk te merken in de daling van industriëlen op de beurs en een sterke stijging van het aantal adviseurs (x2), de bouw (x3) en transport (x2).

 

> Sectoren zoals Energie, Duurzame Bouw, Verantwoord Inkopen, Gezondheid en Zeevervuiling werden druk bezocht, met op de eerste plaats de Energiesector met 39,7% van de bezoekers.  Sinds 2004 kent deze beurssector een snelle groei en wordt onderverdeeld in 4 hoofdthema’s: Energie uit afvalstoffen (19,5%), management en efficiënt energiegebruik (13,4%), strijd tegen broeikasgassen (3,5%), stedelijke mobiliteit (3,3%).

 

Eveneens hechtten de bezoekers veel belang aan het thema « duurzame ontwikkeling / eco-conceptie / ecologische materialen », goed voor een 4de plaats (34,2%), gevolgd door Recycling, licht dalend naar 24%.

 

De aandacht naar nieuwe beursthema’s ging niet ten koste van de traditionele sectoren: Afval (36,1%) en Water (35,9%).

 

> Zowel nieuwe bezoekers (46%) als oud-bezoekers komen in eerste instantie naar de beurs voor technische informatie en nieuwe producten, diensten of technologieën (89%), maar zijn eveneens op zoek naar technologische updates (80%) en nieuwe leveranciers (73%). Tenslotte geeft 52% van de ondervraagde bezoekers aan op de beurs te zijn met concrete investeringsplannen.

 

waardering voor nieuwe beursthema’s

 

> Het uitgebreide beursaanbod en met name de actuele beursthema’s (fotocatalyse, mobiliteit, interne luchtkwaliteit, regenwaterrecuperatie, strijd tegen broeikasgassen en verantwoord inkopen) leidde tot tevredenheid van de bezoekers (98%). 

 

> Deze tweede editie van de beurs Buy&Care kende veel succes met 97% tevreden bezoekers. Zij bezochten de beurs op zoek naar informatie over duurzaam inkopen (87%), het actuele aanbod (88%) en nieuwe, verantwoorde producten en diensten (82%).

 

73% van de bezoekers geeft aan Buy&Care 2009 in Parijs te gaan bezoeken.

 

 

STIJGING INTERNATIONALE BEZOEKERS

 

> Opvallend is de stijging van het internationale bezoekersaantal tijdens de afgelopen Pollutec 2008, waar 8.422 vakbezoekers uit de hele wereld te vinden waren (+ 11%). Met name landen uit Zuid-Amerika, Oost Europa, Noord-Afrika en Azië kenden een grote stijging.

 

 

 

evenementen van de POLLUtec 2008 

 

> De verschillende beursevenementen van de Pollutec 2008 zijn succesvol verlopen, zoals het Eregastland Mexico met diverse ontmoetingen en een aanbod speciaal gericht op Mexico en het Euro-Japanse Symposium met het thema Nieuwe Eco-technologieën, waaraan meer dan 200 personen deelnamen. Tijdens het symposium werd, in aanwezigheid van de  Franse staatsecretaris voor ecologie  Nathalie Kosciusko-Morizet,  de overeenkomst  tussen ADEME (French Environment and Energy Management Agency)  en NEDO  (New Energy  and  Industrial  Technology  Development Organization)officieel verlengt.Dit akkoord betreft een samenwerking van 20 jaar, op wetenschappelijk en technologisch gebied voor het oplossen van energievraagstukken, bestemd voor de ontwikkeling van politieke kwesties, onderzoekstrategieën en prioriteiten voor internationale samenwerkingsverbanden. 

 

> Op 2 en 3 december vond tijdens de Pollutec de eerste Water4Health® Workshop plaats, georganiseerd door Fondation Bullukia. Meer dan 300 internationale specialisten bogen zich over de gezondheidsaspecten van watermanagement. Dankzij deze workshop ontmoetten belangrijke marktspelers elkaar, en werden partnerships of samenwerkingsverbanden geïnitieerd, over veiligheidsbeleid en modules voor stedelijk watermanagement.  

 

De resultaten van de Water4Health® Workshop worden gepresenteerd in de vorm van het Witte Boek, tijdens het aankomende Internationale Waterforum in Instanbul in maart 2009.

 

 

EEP AWARDs

 

De Europese verkiezing voor noviteiten in de milieusector, georganiseerd door de EEP (European Environmental Press) en de Franse EFAEP (European Federation of Associations of Environmental Professionals) beloonde de volgende producten:

 

–    Gold EEP Award 2008: LabMET, België: Production of a catalyst by precipiation of Palladium-ions on the surface of bacteria and its application for the removal of POP’s from wastewaters, soils etc.

–  Silver EEP Award 2008 : St Biofuels Oy, Finland: Etanolix method, a unique way to produce sustainable transportation ethanol from waste.

–    Bronze EEP Award 2008: Pannon Jet Ltd., Hongarije: Recycling of waste tyres by water jet.

 

Productomschrijvingen en foto’s van de prijswinnaars zijn te vinden op de website www.eep.org

 

Volgende beurseditie : POLLUTEC Paris Nord-Villepinte: 2 t/m 5 december 2009www.pollutec.com

Deel dit bericht


Reacties

Er zijn nog geen reacties.


Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.


Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief