Beurzen

RAI Amsterdam schrapt 125 banen

RAI Amsterdam saneert

RAI Amsterdam schrapt 125 banen als gevolg van de coronacrisis. CEO Paul Riemens rekent dit jaar op een verlies van 20 miljoen euro.

De reorganisatie is erop gericht om de continuïteit van RAI Amsterdam, en daarmee de werkgelegenheid, te waarborgen. Naast het verlies van dit jaar zijn de verwachtingen voor 2021 onzeker. Ook met de nieuwe versoepelingen per 1 juli is de RAI afhankelijk van de reismogelijkheden en de bereidheid van exposanten, bezoekers, organisatoren en partners om hun activiteiten voort te zetten. Nog afgezien van eventuele overheidsmaatregelen als er sprake is van een tweede uitbraak.

Reorganisatie

Om RAI Amsterdam financieel gezond te maken moet een bedrag van 25 miljoen euro worden bezuinigd. De RAI houdt er rekening mee dat er daardoor circa 125 arbeidsplaatsen komen te vervallen. Momenteel heeft het bedrijf 483 mensen in dienst. Samen met de Ondernemingsraad wil de directie een sociaal plan opstellen. Omdat de omzet over 2020 aanzienlijk lager uitvalt, zal er voor directie en medewerkers geen sprake zijn van bonussen of variabele vergoedingen.

Groot gat geslagen

“De uitbraak van het COVID-19 virus heeft een grote impact op onze bedrijfsvoering”, aldus Paul Riemens. “Een reorganisatie is een heel pijnlijke ingreep die helaas noodzakelijk is om de organisatie financieel gezond te maken. We moeten nu ingrijpen in het belang van de toekomst van de RAI. De coronacrisis heeft een groot gat geslagen in de reserves. We moeten zo snel mogelijk naar een financieel gezonde situatie en daarvoor is het nodig dat we met een kleinere organisatie verder gaan, waarmee we ook minder risico lopen bij een nieuwe crisis.”

Economische gevolgen voor regio Amsterdam

Het belang van een gezonde bedrijfsvoering reikt verder dan de RAI alleen, stelt Riemens. “Elke euro die in de RAI wordt besteed, leidt tot een uitgave van zo’n zeven euro in Amsterdam. Een omzet die goed is voor in totaal 31.000 arbeidsplaatsen. Denk hierbij aan hotelovernachtingen en bestedingen in horeca, musea en detailhandel. Kortom: onze events zijn goed voor de omzet en voor werkgelegenheid”.

De evenementen die plaatsvinden in het beurs- en congresgebouw leveren een economische impuls voor Amsterdam en omgeving. Ruim 31.500 hotelreserveringen verwerkte de RAI in 2019, goed voor meer dan 105.000 overnachtingen. Naast hotels profiteerden onder andere ook uitgaansgelegenheden, de culturele sector en detailhandel van deze bezoeken.

Positief effect

Op termijn verwacht de RAI een positief effect van de virtuele, digitale, ontmoeting op de fysieke ontmoeting.

Riemens stelt dat beide soorten ontmoetingen elkaar zullen gaan versterken, met als uiteindelijk resultaat dat ze beiden zullen groeien. De virtuele ontmoeting als aanjager voor de fysieke ontmoeting. “In de luchtvaart werd bij de komst van het internet ook gezegd dat dat een einde zou maken aan reizen. Het tegendeel is gebleken. Door het internet wilden mensen elkaar juist gaan opzoeken.”

Masterplan on hold

De uitvoering van het strategisch masterplan dat het beurs- en congrescentrum klaar moet maken voor de toekomst staat nu on hold. Dit plan voorziet onder meer in een nieuw logistiek systeem als onderdeel van een duurzame gebiedsontwikkeling, waarbij de RAI een groene multifunctionele verblijfplaats wordt met ruimte voor business, recreatie, publieke horeca en buurtfuncties. Voor de realisatie van dit plan is de RAI in het gesprek met externe financiers.

Jaarbeurs, Ahoy, MECC

De Telegraaf heeft ook een rondje gedaan langs Jaarbeurs Utrecht, Ahoy Rotterdam en Mecc Maastricht. Woordvoerders geven aan dat daar ontslagen nog niet aan de orde zijn, maar dat er op dit moment nog te weinig perspectief is voor de sector. “Anderhalvemeter is niet het nieuwe normaal, maar tijdelijk abnormaal. Meer versoepeling, anders steun of bankroet”, meldt Ahoy aan de krant.


Deel dit bericht


Reacties

Er zijn nog geen reacties.


Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.


Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief