Beurzen

Proef hergebruik overgebleven spullen RAI krijgt vervolg

Project hergebruik overgebleven spullen van RAI Amsterdam

De proef met hergebruik van overgebleven spullen in RAI Amsterdam blijkt zo succesvol dat er nu een vervolg aan wordt gegeven. Bij de pilot met zogeheten donation rooms leverden standhouders na een beurs zo veel nuttige goederen dat dit wordt voortgezet tijdens de internationale vakbeurs Aquatech die deze week plaatsvindt.

IBC 2019

Het spits met deze vernieuwende vorm van hergebruik werd in september afgebeten tijdens de wereldbeurs voor media, entertainment en technologie, de IBC 2019. De pilot leverde zeer tevreden schenkers én afnemers op. Het gaat om spullen waarvan maatschappelijke organisaties hebben aangegeven dat ze deze goed kunnen gebruiken. In de donation rooms konden onder meer voedsel, meubilair, planten en bloemen, elektronica, decoratie-en kantoorartikelen en hobbymaterialen worden afgegeven.

Stichting Heen en Weer

Zo kon de Stichting Heen en Weer, die bewoners in Amsterdam-Zuid helpt bij hun mobiliteit, een volledige kantoorinrichting voor hun eerste eigen kantoor in ontvangst nemen. Puur Zuid (maatschappelijke dienstverlening) was de ontvanger van decoratie, borden, bakjes en schalen voor hun buurtlocatie. Het Leger des heils-vestiging ‘Bij Bosshardt in Noord’ kon worden voorzien van meubels, decoratie en kleding alsmede voedsel en drinken. Cliënten konden er enorm mee worden geholpen. Voedselbank Amsterdam werd geholpen aan spullen waarmee zij hun nieuwe locatie met buurtfunctie konden inrichten. Zorginstelling Cordaan ontving de nodige spullen voor de BBQ, alsmede een grote tafel waar hun cliënten samen aan kunnen eten én een opslagkastje. Humanitas zocht en kreeg spullen voor hun kantoorlocatie waar zij vrijwilligers en bezoekers ontvangen.

Stephanie Mathas

Stephanie Mathas, bij RAI Amsterdam verantwoordelijk voor dit project: “Tijdens de IBC was het eerste experiment en het was voor ons ook nieuw. We waren blij verrast door het enthousiasme aan beide kanten: zowel de schenkers als de ontvangers. Veel lokale instellingen en initiatieven hebben wij kunnen helpen met dat wat na de beurzen achterbleef en geschonken werd. De blije gezichten die ontstonden waren hartverwarmend en een stimulans om de mogelijkheden van een dergelijk programma verder te ontwikkelen. Het experiment krijgt dan ook een vervolg tijdens de Aquatech 2019, waarbij wij wederom de verbinding gaan leggen tussen de vraag van de maatschappelijke initiatieven en het aanbod dat na een event overblijft of geschonken wordt. Zo kunnen we onze maatschappelijke (toegevoegde) waarde vergroten, maar ook verspilling tegengaan.”

Maatschappelijk verantwoord ondernemen

RAI Amsterdam geeft met tal van initiatieven en activiteiten vorm aan maatschappelijk verantwoord ondernemen. “‘Dat doen we onder andere door te kijken welke maatschappelijke behoeften er om ons heen bestaan en wat wij hier (over) hebben om in een dergelijke behoefte te kunnen voorzien. Of dit nou faciliteiten, expertise, spullen, menskracht, netwerken of materialen zijn, dat maakt niet uit. We bekijken voor wie dit maatschappelijk gezien waardevol kan zijn en zoeken de verbinding”, aldus Mathas.


Deel dit bericht


Reacties

Er zijn nog geen reacties.


Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.


Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief