Congressen
Nederland is het land van Rembrandt. Ter herinnering aan de grootste kunstenaar van de Gouden Eeuw vinden dit jaar overal in het land evenementen plaats. Ook in Leiden. Want Leiden is de stad waar Rembrandt als molenaarszoon werd geboren en waar hij zijn eerste penseelstreken op het doek zette.
Dat zo’n belangrijk historisch figuur als Rembrandt in ‘jouw’ stad heeft gewoond en geleefd. Dat jouw voeten op dezelfde klinkerstraatjes lopen als waar Rembrandt ooit zijn voetsporen achterliet. Dát is een cadeau waar Leiden en de Leidenaren dankbaar voor zijn.
Dat blijmoedige gevoel van trots delen ze graag met anderen. Bijvoorbeeld door in dit Rembrandtjaar tal van bijzondere activiteiten te organiseren. Zo is in het Rembrandtpark een speciale Rembrandttuin aangelegd en stelde Stichting de Leidse Rederij een bijzonder arrangement samen, waarbij bezoekers tijdens een vaartocht door de sfeervolle grachten de jonge Rembrandt volgen. Ook een bezoek aan de Young Rembrandt Studio, het zeventiende-eeuwse huis aan de Langebrug waar Rembrandt in zijn beginjaren leerde tekenen en schilderen, is zeer de moeite waard.
Er is, kortom, geen stad in Nederland waar cultuur zo gemakkelijk met een congresprogramma of zakelijke bijeenkomst kan worden verweven als Leiden. Dat geldt zeker in 2019.
De meeste congreslocaties bevinden zich op wandelafstand van het Centraal Station.
Ook zijn veel locaties aan het water gelegen. En wat geeft nu net dat beetje extra charme aan het programma? Dat de deelnemers bijvoorbeeld per boot naar de congreslocatie of naar de feestlocatie worden gevaren. De ervaring leert dat men dit soort bijzonderheden enorm waardeert. Bovendien is het de perfecte gelegenheid om de bezoekers wat over het leven van de jonge Rembrandt te vertellen.
In 1606 werd Rembrandt van Rijn als negende kind van een molenaar in Leiden geboren. Hij groeide op in redelijke welvaart. Al jong werd zijn hart gegrepen door de teken- en schilderkunst, waarbij hij werd geïnspireerd door kunstenaars als Lucas van Leyden en Jan Lievens.
Zijn volwassen leven bracht Rembrandt vooral in Amsterdam door, waar hij uitgroeide tot internationale beroemdheid.
Maar het Leiden van de Gouden Eeuw was de plek waar de Jonge Rembrandt zich thuis voelde en waar hij tot bloei kwam. Als de Gouden Eeuw nog érgens voelbaar en tastbaar is, dan is het wel in Leiden. Of, zoals een buitenlandse journalist ooit schreef: “You feel far closer tot the Golden Age here, than you do in Amsterdam.”
Sterker nog: nergens is de Gouden Eeuw van Rembrandt meer voelbaar dan in Museum De Lakenhal in het hart van Leiden. Museum De Lakenhal, hét museum voor kunst, kunstnijverheid en geschiedenis, opent na een langdurige verbouwing eind juni eindelijk weer zijn deuren. Vanaf de officiële heropening, op 20 juni, is de tentoonstelling ‘Rembrandt & De Gouden Eeuw’ te bewonderen: een bijzondere presentatie met werken van Rembrandt en leeftijdgenoten, waaronder de vroegst bekende werken van Rembrandt uit De Lakenhal-collectie.
Daarnaast presenteert het museum vanaf 3 november 2019 – in de nieuwe tentoonstellingsvleugel – de unieke expositie ‘Jonge Rembrandt. 1624-1634’. Speciaal voor deze gelegenheid worden de vroege werken van de beroemde Leidenaar vanuit de hele wereld naar Museum De Lakenhal gebracht.
Museum De Lakenhal is absoluut een inspirerende omgeving. Óók voor het organiseren van zakelijke bijeenkomsten, congressen, feestelijke ontvangsten, vergaderingen, borrels, presentaties of workshops. De tentoonstellings- en ontvangstruimtes die het museum rijk is, bieden de perfecte ambiance voor een onvergetelijke ervaring.
Net als Museum De Lakenhal, is ook onderzoeksinstituut en natuurhistorisch museum Naturalis de laatste jaren dicht geweest in verband met een ingrijpende verbouwing. Het nieuwe complex, dat groot genoeg is om 450.000 bezoekers per jaar te kunnen verwelkomen, gaat in september weer open. Dan is naast het oude museumgebouw een compleet nieuw museum verschenen, met onder andere negen nieuwe tentoonstellingszalen. Er is dan ook meer dan voldoende ruimte om op passende wijze zakelijke events te kunnen huisvesten.
Uiteraard is rekening gehouden met de terugkomst van de inmiddels wereldberoemde T-rex Trix, die wegens de verbouwing een tournee heeft gemaakt langs Parijs, Glasgow en Barcelona. In de nieuwe Dinozaal, van maar liefst twaalf meter hoog, zullen bezoekers het gevoel krijgen dat ze 67 miljoen jaar terug in de tijd gaan. Onder andere dankzij 3D-animaties wordt het een indrukwekkende ervaring.
Ook voor Fletcher Wellness-Hotel Leiden wordt 2019 een jaar om nooit te vergeten. Op 7 januari werd het nieuwe Meeting & Event Center in gebruik genomen. De vijfde etage van het hotel onderging een complete metamorfose en is een fantastische congresaccommodatie geworden. Het Meeting & Event Center kreeg een bar, een eigen restaurant en tien multifunctionele zalen met – afhankelijk van de opstelling – ruimte voor meer dan zeshonderd gasten.
Het nieuwe Meeting & Event-center kreeg als thema ‘de Leidse Fijnschilders’ mee. Op verschillende plekken in het nieuwe congrescentrum heeft het werk van Leidse kunstenaars als Gerrit Dou, Gabriël Metsu, Frans van Mieris en natuurlijk de Hollandse Meester Rembrandt van Rijn, een ereplaats gekregen.
Leiden is de thuisbasis van de oudste universiteit van Nederland. De binnenstad kenmerkt zich door pittoreske grachten, klinkerstraatjes, puntgevelgebouwen en verborgen hofjes. Dat maakt de levendige en historische stad tot hét Nederlandse equivalent van Cambridge en Oxford. Maar Leiden heeft nog veel meer. Leiden is óók de stad waar Rembrandt van Rijn is geboren en getogen. Leiden is óók de stad waar de wereldberoemde T-Rex te bewonderen valt…
Er zijn nog geen reacties.
Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.