Congressen

Notarieel Archief Rotterdam wordt evenementenlocatie

Het monumentale gebouw van het Notarieel Archief in Rotterdam is eigendom geworden van de TeKa Groep. Directeur Timo Kruft gaat het pand van zo’n duizend vierkante meter groot in de nabije toekomst inzetten als evenementenlocatie en lunchcafé. De komende tijd staat in het teken van een grootschalige restauratie, zodat het pand straks aan de modernste eisen voldoet.
 Het pand aan de Rotterdamse Noordsingel werd in 1899 in gebruik genomen en heeft inmiddels een monumentale status. Willem Cornelis Metzelaar tekende voor het ontwerp van het drie bouwlagen tellende gebouw. Bijzonder zijn de vijftien ijzeren archiefkasten en stellingen die vanaf de begane grond doorlopen tot de zolderverdieping en de draagconstructie van het gebouw vormen.
 

Restauratie

Voordat het Notarieel Archief de deuren opnieuw opent, wordt het gebouw grondig gerestaureerd. De precieze duur van deze restauratie is nog niet bekend, maar gezien de aard van het pand – het is een zogeheten categorie-1 Rijksmonument: extra beschermd vanwege het cultuurhistorisch belang – zal dat toch wel enige tijd in beslag nemen, verwacht directeur van de TeKa Groep Timo Kruft. Het is de bedoeling dat het Notarieel Archief een warm en sfeervol interieur krijgt, onder meer door het gebruik van natuurlijke materialen en vintage accessoires. De authentieke elementen blijven vanzelfsprekend zoveel mogelijk bewaard. ‘Dit gebouw is één van de parels van Rotterdam,’ vertelt Kruft trots. ‘Het is een buitenkans om op deze locatie aan de slag te gaan.’
 

Evenementenlocatie

Het Notarieel Archief heeft een vloeroppervlak van ongeveer duizend vierkante meter. Voor kleine gezelschappen zijn er meerdere subruimtes aanwezig in het bijgebouw. Naast het pand komt een plein met een groot terras. Overdag zal de begane grond van het Notarieel Archief geopend zijn voor koffie, lunch en borrel, terwijl de andere twee verdiepingen voor bedrijfsevenementen en feestelijke bijeenkomsten worden ingezet. ’s Avonds is het complete pand exclusief beschikbaar voor zakelijke evenementen en andere feestelijke gelegenheden.’
 

Onderdeel van het Noordsingelcomplex

Het Notarieel Archief maakt deel uit van het Noordsingelcomplex. Dit monumentale complex ten noorden van het Rotterdamse centrum wordt sinds 2011 herontwikkeld door HD Advies, Ontwikkeling en Realisatie in samenwerking met BAM Woningbouw Zuidwest. Er staan onder meer een voormalig gerechtsgebouw, een gevangenis en een kerkje. Onder de naam ‘Tuin van Noord’ wordt hier nu een open en groene woon- en werkomgeving gecreëerd, waarbij de sfeer wordt bepaald door de authentieke kenmerken van de verschillende gebouwen.
 

TeKa Groep

De TeKa Groep exploiteert landhuizen, kastelen en monumentale industriële evenementenlocaties op verschillende plaatsen in Nederland. Tot de locaties van de TeKa Groep behoren onder meer Stadhuis Gouda, meerdere locaties op de Wagenwerkplaats in Amersfoort en Kasteel Duurstede in Wijk bij Duurstede.
 
 
 


Deel dit bericht


Reacties

Er zijn nog geen reacties.


Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.


Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief