Congressen

Noord-Holland boven Amsterdam: Dátgene waar Nederland bekend om staat

Halve Maen voor Hoorn | © Robert Gort

Wie Nederland in volle glorie wil ontdekken, hoeft niet ver te reizen. Nog geen dertig minuten vanaf Amsterdam Schiphol Airport worden bezoekers omringd door dátgene waar Nederland bekend om staat. De organisatoren van de Earth Moon Earth Conference 2018 vertellen waarom zij Noord-Holland boven Amsterdam hebben gekozen als epicentrum van hun congres.

Het wordt moeilijk kiezen tussen de dijken met hun karakteristieke molens en de weilanden met koeien en authentieke boerderijen waar vaak nog op ambachtelijke wijze kaas wordt gemaakt. De kilometerslange kustlijn met zijn mooie duinen, zandstranden en badplaatsen en de bloemenvelden. De eeuwenoude vissersdorpjes aan het IJsselmeer, zoals Volendam en Edam en de innovatieve oude en nieuwe waterwerken zoals de Afsluitdijk. Om over de vele oud-Hollandse steden met hun prachtige historische straatjes, pleinen en huizen, zoals Hoorn, Enkhuizen en Alkmaar, nog maar te zwijgen.
Noord-Holland boven Amsterdam heeft dit alles en nog meer. Je kunt congresdeelnemers geen groter plezier doen dan ze hiervan deelgenoot te laten zijn. Dat is precies de reden waarom Jan van Muijlwijk en Marjan Pierhagen dit gebied hebben gekozen als epicentrum van de 18e editie van de International Earth Moon Earth (EME) Conference in 2018.

Moonbouncers

Jan van Muijlwijk is een gepassioneerd radiozendamateur. Wereldwijd zijn er hiervan zo’n twee miljoen. Een klein deel daarvan zijn zogenaamde ‘moonbouncers’, mensen die de maan gebruiken als passieve reflector. Zij zenden een signaal naar de maan dat – als alles volgens plan verloopt – een paar seconden later weer terug te horen is. Earth-Moon-Earth dus. Dit signaal kan overal ter wereld terechtkomen. Nauw contact tussen ‘moonbouncers’ is daarom van cruciaal belang. Uiteraard doen de circa drieduizend moonbouncers ter wereld er alles aan om de moonbounce techniek te verbeteren. Op de tweejaarlijkse EME conferentie komen ze bij elkaar om van elkaar te leren, te discussiëren en bovenal te genieten van de inmiddels hechte vriendschappen die in de loop der jaren zijn ontstaan.

Perfecte locatie

Jan en Marjan wonen zelf niet in het gebied waar ze de conferentie organiseren. “We waren op vakantie in Egmond aan Zee en waren onder de indruk van de omgeving en de gastvrijheid. Het viel ons op dat er in het hotel zakengasten aanwezig waren. Bij het uitchecken vroegen we daarom ‘organiseren jullie soms ook conferenties?’. De dame vertelde glimlachend dat er minimaal twee congressen per week in Hotel Zuiderduin worden gehouden. Daarop kregen we een rondleiding langs alle hoeken en gaten van het hotel en toen was het voor ons duidelijk: dit is de perfecte locatie voor onze conferentie! Alle hotel- en congresfaciliteiten onder één dak, gelegen aan het strand en in één van de leukste badplaatsen van Nederland.”
Marjan: “De daadwerkelijke conferentie duurt twee dagen, maar de meeste deelnemers – tweehonderd moonbouncers en honderd partners, afkomstig uit alle landen van Europa en uit Zuid- en Noord-Amerika, Azië, Australië en Afrika – komen een paar dagen eerder en gaan een paar dagen later weg. We wilden dus een mooi side-programma samenstellen waarin we de hoogtepunten van Nederland laten zien. Daar hebben de mensen van Hotel Zuiderduin en Convention Bureau Holland ons enorm goed bij geholpen. Ze zijn ongelooflijk flexibel en denken heel goed met ons mee. Dat is natuurlijk precies wat je nodig hebt als organisator.”

Maatwerk programma

Samen met bovengenoemde partners werd een maatwerk programma in elkaar gezet. Marjan: “Vanaf het vliegveld is het nog geen uur rijden naar het hotel. Wat zullen de gasten het heerlijk vinden om na een lange reis de zon in de zee te zien ondergaan! De eerste dag hebben we het thema ‘Nederland Waterland’ meegegeven. Met vier bussen reizen we door het typisch Nederlandse landschap richting Rotterdam, langs allerlei toeristische hoogtepunten, zoals de Kinderdijk met zijn prachtige molens. We gaan met de veerpont over de rivier de Lek – een unieke ervaring – en maken een boottocht met lunch door de havens van Rotterdam. Ook bezoeken we de tweede Maasvlakte; de nieuw in zee aangelegde haven.”
Op vrijdag gaat de tocht over de Afsluitdijk richting Dwingeloo, waar de moonbouncers ASTRON (the Netherlands Institute for Radio Astronomy) met zijn gerestaureerde radiotelescoop van 25 meter bezoeken. Iets waar ze nu al reikhalzend naar uitkijken. De partners bezoeken het nabijgelegen Kamp Westerbork uit de tweede wereldoorlog waar een interessante expositie over Anne Frank te zien is. Op de terugweg bezoekt het gezelschap een oer-Hollandse klompen- en kaasmakerij, waar ook gedineerd zal worden.
Tijdens de conferentie, op zaterdag en zondag, kunnen de partners desgewenst een excursie naar Volendam en Amsterdam maken. Zaterdag eindigt met een informele beachparty bij een strandpaviljoen op wandelafstand van het hotel. Het officiële slotmoment wordt gevormd door de ‘goodbye lunch’ op zondag in Hotel Zuiderduin.

Convention Bureau Holland

Dit zijn slechts enkele voorbeelden van wat er in Noord-Holland boven Amsterdam mogelijk is. Op tien kilometer van Hotel Zuiderduin (550 kamers en 33 vergader- en congreszalen die variëren van 30 tot 1000 vierkante meter voor in totaal 1.500 gasten) ligt bijvoorbeeld het AFAS voetbalstadion in Alkmaar, waar bijeenkomsten tot 1.000 gasten kunnen worden georganiseerd. In het centrum van Alkmaar liggen Theater De Vest (700 personen) en de Grote Sint Laurenskerk (750 mensen). Strandhotel Golfzang in Egmond aan Zee (144 kamers en 2 zalen) is uitermate geschikt voor kleinere groepen. En wie een locatie met een industrieel karakter zoekt, kiest voor de Taets Arts Gallery in Zaanstad. Dit gebouw telt in totaal 30.000 vierkante meter, verdeeld over verschillende zalen en ruimtes, waaronder een buitenruimte, en is geschikt voor bijeenkomsten tot 7.000 gasten. Er is, kortom, in Noord-Holland boven Amsterdam voor ieder wat wils.

 


Deel dit bericht


Reacties

Er zijn nog geen reacties.


Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.


Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief