Beurzen

Nieuwe release van SketchUp Pro

Ontwerptool SketchUp Pro heeft een nieuwe release waarin de nieuwe eigenaar Trimble een extra functionaliteiten heeft toegevoegd en verbetering heeft doorgevoerd bij de meegeleverde presentatietool LayOut. Daarnaast blijft de gratis versie van SketchUp bestaan. Deze heet voortaan SketchUp Make en mag niet meer commercieel gebruikt worden.

SketchUp Pro 2013 heeft een ingebouwdeExtension Warehouse gekregen, waardoordegebruiker eenvoudig de vele plugins kan verkennen, downloaden en installeren zonder daarvoor SketchUp Pro tehoeven verlaten.

Verder is het exporteren van video's makkelijker gemaakt. Het is mogelijk om HD video's standaard op 720p te exporteren, gecodeerd inpopulaire formaten als H.264, AVI en WebM. De videokwaliteit is hoger en de bestandsgroottenkleiner. Daarnaast heeftSketchUp Pro 2013 een nieuwe look mettoolbars voorzien van nieuwe iconen, dietussen verschillende toolbars zijn te verslepen, waardoor de gebruiker SketchUp eruit kanlaten zien zoals hij of zij dat graag wil.

Een van de nieuwe functies in LayOut 2013 isVector Rendering voorhet afdrukken van grote tekeningen.Hierdoor zien lijnen er strakker uit en wordt de wachttijd voor grote modellen aanzienlijk gereduceerd.De zoomcapaciteit van LayOut is verhoogd met factor 10, van 1.000% naar 10.000%. In detail werken wordthierdoor een stuk gemakkelijker. Net als SketchUp ondersteund LayOut nu ookMulti-kopie.Versleep een kopie, type het aantal in, druk vervolgens op 'x' ensluit af met Enter.

Verderkan de gebruiker nu objecten vullen met diverse patronen, die uit een uitgebreide bibliotheek tekiezen of zelf aan te maken zijn. Handig voor bijvoorbeeld het tekenen van dwarsdoorsneden.De pijlpunten in LayOut zijn wat slanker geworden, waardoor documenten er mooier uit zullen zien.Daarnaast zijn ze beter uitgelijnd met de lijnsegmenten.Een mooi gebogen Leader is nu heel simpel te creëren, met een simpele klik en sleep. Voorheen was ditalleen met verschillende tools te bewerkstelligen.Leesbare maatvoeringen zijn vaak essentieel. LayOut heeft daarom nu gestippelde maatlijnen, wat deleesbaarheid aanzienlijk verhoogt.LayOut heeft nu ook paginanummering in het paginapaneel, waardoor een gedeelte van een presentatieprinten en/of exporteren een stuk gemakkelijker gaat.

Zoals in het verleden al het geval was, blijft er naast SketchUp Pro een gratis versie bestaan. Deze heet

voortaan SketchUp Make en is bedoeld voor alle mensen die als hobby dingen in 3D creëren. Trimble heeft

de licentievoorwaarden voor SketchUp Make dusdanig veranderd dat het niet toegestaan is om SketchUp

Make commercieel te gebruiken. Kort gezegd moet elke professional nu ook daadwerkelijk SketchUp Pro

gaan gebruiken.

Onder de vlag van Trimble komt er vanaf nu minimaal 1 keer per jaar een nieuwe versie van SketchUp Pro

uit. Voorheen was het releaseschema te veranderlijk, waardoor gebruikers niet echt wisten waar ze aan toe

waren. Vandaar dat Trimble nu ook Maintenance voor SketchUp Pro in het leven heeft geroepen. Deze kan

de gebruiker voor 1, 2 of 3 jaar aanschaffen bij een nieuwe licentie en is daarbij in de afgenomen periode

verzekerd van elke update, upgrade en support zonder bijkomende kosten.

Voor upgrades en nieuwe licenties kunnen gebruikers zich wenden tot hun reseller. Een lijst hiervan is te

vinden op sketchup.nl.


Deel dit bericht


Reacties

Er zijn nog geen reacties.


Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.


Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief