Beurzen

Nieuwe Jaarbeurs wordt fors kleiner

Nieuwe Jaarbeurs bird eye view

Het oppervlakte aan hallen van de toekomstige Jaarbeurs krimpt van ruim 90.000 naar circa 65.000 vierkante meter. Compact en verstopt onder een groen dak wil Jaarbeurs Utrecht over circa zes jaar een meer toegankelijk onderdeel zijn van de stad. Het masterplan hiervoor werd op 3 december door CEO Albert Arp en architectenbureau MRVD aangeboden aan Burgemeester Jan van Zanen.
“Wij denken dat het plan fantastische kansen biedt voor Jaarbeurs, de stad Utrecht én zijn bewoners”, stelt Arp. “Met de nieuwe Jaarbeurs hopen wij in te kunnen spelen op de huidige en toekomstige behoeften van onze klanten, bezoekers en de bewoners van Utrecht. Wij willen meebouwen aan een aantrekkelijke stad, waarbij leefbaarheid en duurzaamheid centraal staan”

Ambitieus masterplan

Het ambitieuze masterplan, van de hand van architect, stedenbouwkundige een mede-oprichter van MVRDV Winy Maas, beslaat een compleet nieuw gebied onder de naam Jaarbeursdistrict. Het moet een aantrekkelijk gebied worden om te leven, wonen en werken.
Het nieuwe beurs- event- en congrescentrum vormt het kloppend hart. Bovenop de meer compacte Jaarbeurs, komt een levendig groen dak. Arp noemt het een stadsoase ‘een nieuw icoon voor Nederland, Europa en vooral voor de stad Utrecht’.

Inpandige logistiek

Het Jaarbeursdistrict wordt een belangrijke verbinding tussen de binnenstad enerzijds en de Merwedekanaalzone en Kanaleneiland anderzijds. De Jaarbeurs Boulevard vormt de ruggengraat, als levendige hoofdroute van het station naar de beurs en achterliggende wijken. De logistiek verdwijnt uit zicht. Alle distributie moet in het gebouw plaatsvinden en vanaf de Graadt van Roggenweg via een tunnel onder het terrein door gaan. Aan de waterkant, waar nu het laad- en losterrein is, komt een nieuw uitgaansgebied met horeca.
Het hele Jaarbeursterrein is in de toekomst autovrij. Parkeren wordt zoveel mogelijk op een onzichtbare manier opgelost en er wordt gekeken of een deel van het parkeren op afstand kan komen. Bezoekers zouden dan met hoogwaardige shuttlebussen van en naar het terrein worden vervoerd.

Wil je zien hoe het nieuwe plan past op het huidige plaatje? Bekijk de transformatie op De Utrechtse Internet Courant.

Theater- en congreszaal

In de plannen voor het nieuwe Jaarbeursdistrict wordt ook uitgegaan van zo’n 2.000 tot 3.000 nieuwe woningen. Er zijn ook plannen voor een theater- en concertzaal en nog een hotel. In
Jaarbeurs heeft 300 miljoen gereserveerd voor de investering in het terrein. In 2023 moet er worden gestart met de bouw en er wordt zeker twee jaar gebouwd.


Deel dit bericht


Reacties

Er zijn nog geen reacties.


Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.


Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief