Congressen

Neem je laptop mee de hei op en ga #outofoffice!

Auteur: Laura Kemp

Waarom zou je met collega’s de natuur in gaan? Laura Kemp zocht uit wat de mentale en zakelijke effecten zijn van het verruilen van kantoor voor een groene omgeving. Wat blijkt? Buiten zijn verhoogt onze concentratie, vergroot onze creativiteit en geeft ons zelfs meer oog voor de lange termijn.
 Net als alle andere wezens op aarde, hebben mensen honderdduizenden jaren lang hun leven ingericht op het ritme van de natuur. En omdat we altijd buiten waren, zijn onze lichamelijke en geestelijke behoeften daar nog steeds op ingesteld. Wist je bijvoorbeeld dat we meer tinten van de kleur groen kunnen zien dan van iedere andere kleur in het kleurenpalet? Een geoefend oog voor groen was vroeger zeer handig om onze omgeving te duiden.

Tegenwoordig gebruiken we al dat soort oer vaardigheden nauwelijks meer. Want hier zitten we dan. Binnen. Achter een scherm aan deadlines te werken, targets te halen, projecten te managen en artikelen te lezen. Hoe ver we het ook hebben geschopt en hoe belangrijk en verrijkend ons moderne werk ook mag zijn, ons lichaam is gestresster dan ooit. Wetenschappers zijn het erover eens dat ons menselijk lichaam simpelweg niet is ingesteld op de huidige prikkelmaatschappij. Het aantal burn-outs neemt hierdoor explosief toe.

We moeten opladen
Het goede nieuws is dat steeds meer mensen én bedrijven zich realiseren dat een werkklimaat met een betere balans tussen binnen en buiten gewoon hard nodig is. Wellness programma’s, excursies, ‘heidagen’ en trainingen op mooie buitenlocaties moeten onderdeel gaan worden van de bedrijfscultuur. Kijk alleen al naar het hippe nieuwe woord ‘workation’; een verbastering tussen werk en vakantie. Steeds meer bedrijven vergaderen soms aan het strand, of doen een overnachting in een hotel in het bos waarin je zakelijke meetings en buitenactiviteiten afwisselt.

Minder impulsieve beslissingen
Onderzoek toont aan dat de natuur aantoonbare positieve effecten heeft op, nou ja, bijna alles. Zo komt in de wetenschap naar voren dat we ons in de natuur beter kunnen concentreren en hierdoor creatievere oplossingen voor problemen verzinnen. Onderzoekers van de Universiteit van Michigan lieten een groep studenten twee keer een wandeling maken; één keer in de stad, en één keer in het bos. Wat bleek? De groep die in het bos wandelde, scoorde wel twintig procent hoger op een geheugentest dan de groep die in de stad bleef. Een ander interessant onderzoek van de Vrije Universiteit van Amsterdam toonde aan dat blootstelling aan de natuur er voor zorgt dat men minder impulsieve beslissingen neemt en opeens meer waarde hecht aan lange termijn doelen! Stimulerend dus, voor het bedenken van nieuwe visies, missies, of duurzame strategieën voor je bedrijf.

Maak de natuurtijd wel doelgericht
Naar buiten gaan met collega’s om werk en natuur af te wisselen is dus goed voor onze aandacht en voor ons brein. Maar bevordert het ook de onderlinge sfeer tussen collega’s? Hiervoor heeft professor Bakker nog wel wat tips. “Beleef functionele buitenavonturen, zodat je niet gaat ouwehoeren of kliekjes gaat vormen.” Zeker bij de meetings met overnachtingen in het pakket, is het volgens professor Bakker zaak dat je de vrije tijd zo gericht mogelijk besteedt. “Denk hierbij aan activiteiten als kanoën, speuren of een spel in de buitenlucht.” Hoe vaak een bedrijf op een mooie workation zou moeten gaan volgens Bakker? “Een of twee keer per jaar zou een goed gemiddelde zijn!”
www.bilderberg.nl/meetings
 


Deel dit bericht


Reacties

Er zijn nog geen reacties.


Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.


Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief