Congressen

Nederland en Amsterdam buiten top-10 van ICCA

Nederland mag dan een serieus toontje meeblazen in de mondiale congresmarkt, maar ons land ontbreekt wel in de top-10 van internationale congresbestemmingen. Datzelfde geldt voor hoofdstad Amsterdam, zo blijkt uit het maatgevende ICCA Ranking Report.

Ver van die top-10 bevinden we ons trouwens niet, want Nederland staat twaalfde in de ICCA-ranglijst van congreslanden. Dat is wel drie plaatsen lager dan de verdienstelijke negende plek in 2019. Amsterdam beleeft al meerdere jaren een stijgende lijn, want in 2019 stond de hoofdstad nog dertiende en een jaar eerder was het slechts de nummer zestien in de lijst van congressteden wereldwijd.

De ICCA Rankings maken een comeback na een corona-hiatus in 2020. Uitgangspunt is wederom de Destination Performance Index (DPI), die bestemmingen rangschikt op basis van het winnen van congres-bids, maar ook met oog voor coronabeleid, flexibiliteit en technologische vaardigheden om live-events om te bouwen tot virtuele of hybriede evenementen – dit alles met het oog op de continuïteit van de eigen business.

Investeringen helpen congresbranche voorwaarts

“Nu de mondiale meetingbranche meer tijd heeft gehad om zich aan te passen aan de uitdagingen van de pandemie, willen wij de inspanningen van bestemmingen uitlichten”, zegt ICCA-topman Senthil Gopinath. “De investeringen in nieuwe technologie, partnerships en andere initiatieven blijft onze industrie voorwaarts stuwen. Hoewel we nog niet op de pre-pandemische cijfers zitten, is er veel terreinwinst geboekt op de weg naar volledig herstel.”

Het ICCA Ranking Report 2021 maakt duidelijk dat de congres-industrie een ‘show must go on’-mentaliteit weet op te brengen. The report reveals that the year 2021 brought out a “show must go on” mentality in the industry. Zo verdubbelde het marktaandeel van virtuele en hybriede meetings in een jaar tijd. Gopinath: “Dit rapport toont sterke tekenen dat onze branche zich krachtig herstelt.”

Leiden stijgt van plek vijf naar vier

Qua Nederlandse congresbestemmingen is Amsterdam de traditionele koploper, gevolgd door Rotterdam en Den Haag. Na deze grootste drie steden van Nederland pronkt Leiden over 2021 op de vierde plaats, waar het in de vorige ranglijst nog de nummer vijf was. Wereldwijd is de sleutelstad de nummer 109, in 2019 was dit nog plek 150.

“De stijging op de lijst is een beloning voor onze inspanningen”, zegt Corine van der Ceelen, manager van Leiden Convention Bureau. “Niet alleen is dit enorm goed voor onze profilering als stad van kennis en Universiteitsstad, het is ook economisch gezien lucratief. De 38 congressen die afgelopen jaar in Leiden hebben plaatsgevonden, zijn goed voor een economische spin-off van ruim 10 miljoen euro voor Leiden en regio. Daarnaast heeft het ons zeker geholpen in de profilering naar Leiden, European City of Science dit jaar. Het jaar 2022 breekt alle records in aantallen congressen. Ruim zeventig congressen en 8000 delegates zijn of worden in Leiden verwacht.”

Op de ICCA-ranglijst staan wereldwijd duizend steden die in 2021 internationale congressen gepland hadden staan. ICCA hanteert strenge criteria om met een congres op de ranglijst te komen. Zo dienen er minimaal vijftig deelnemers te zijn, moet een congres op reguliere basis worden georganiseerd en tussen tenminste drie landen rouleren.

Foto: Pixabay.com


Deel dit bericht


Reacties

Er zijn nog geen reacties.


Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.


Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief