Festivals

Meerdere gemeenten ondertekenen brief voor garantiefonds bevrijdingsfestivals

Bevrijdingsfestival Overijssel

De oproep van de gemeente Roermond om een brief naar demissionair minister-president Rutte te ondertekenen om een garantiefonds van 1 miljoen euro voor bevrijdingsfestivals van de grond te krijgen, krijgt bijval van de gemeenten Den Haag, Zwolle, Almere en Leeuwarden. 

Kamermeerderheid

Roermond riep eerder deze maand op om samen met andere gemeenten waar bevrijdingsfestivals worden gehouden, een brief te sturen naar Rutte. De gemeente vraagt om de motie van de Tweede Kamer over een garantiefonds voor de noodlijdende festivals van een miljoen euro snel door te voeren. De motie kreeg in oktober een Kamermeerderheid en had voor het einde van 2023 een feit moeten zijn.

Na Den Haag, Zwolle en Almere heeft nu ook burgemeester Sybrand Buma van Leeuwarden zijn handtekening onder de brief gezet. Of er meerdere van de veertien organiserende gemeenten volgen, is nog onbekend.

Noodkreet festivalorganisaties

In de brief staat dat veel stichtingen in financiële nood verkeren en dat het nog onzeker is of ze in 2024 weert een gratis toegankelijk Bevrijdingsfestival kunnen organiseren. De brief volgt op de noodkreet begin dit jaar van de veertien bevrijdingsfestivals van ons land. Ze waarschuwden al dat door de coronajaren en inflatie de financiële situatie slecht is. Afgelopen 5 mei moesten sommige festivals ook hun festiviteiten urenlang stilleggen vanwege noodweer.

Op initiatief van de VVD kwam er een voorstel van een speciaal fonds voor de festivals. In het plan staat dat het startbedrag minimaal een miljoen euro is en dat de festivals er vanaf 2024 gebruik van kunnen maken. De organisaties wachten nu nog op het kabinet.


Deel dit bericht


Reacties

Er zijn nog geen reacties.


Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.


Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief