Festivals

Live Nation/Ticketmaster in VS aangeklaagd voor te veel macht op de concertmarkt

LiveNation

Het Amerikaanse Ministerie van Justitie heeft een rechtszaak aangespannen om Live Nation-Ticketmaster mogelijk uit elkaar te halen nadat het bedrijf de antitrustwetten zou hebben overtreden.

Monopolie

In de 128 pagina's tellende aanklacht beschuldigt het ministerie Live Nation en Ticketmaster van het gebruiken van hun 'macht en invloed om zichzelf vooraan in vrijwel elk aspect van het live muziek ecosysteem te plaatsen'. De aanklacht wordt ondersteund door verschillende staten. 

De aanklacht, die al enkele weken werd verwacht, werd donderdag ingediend in New York. Live Nation heeft volgens de aanklagers een bijna monopoliepositie rond de grote zalen in het hele land. 'Dit heeft Live Nation en Ticketmaster de mogelijkheid gegeven om de industrie naar hun hand te zetten. Hoewel dit een zegen kan zijn voor Live Nation, zijn er reële kosten voor de Amerikanen.'

Fusie mocht in 2010

Live Nation en Ticketmaster fuseerden in 2010. Die fusie mocht op voorwaarde dat Live Nation concertzalen niet onder druk zou zetten om de ticketverkoop via Ticketmaster te laten gaan. Maar daar heeft het bedrijf zich volgens de autoriteiten niet aan gehouden.

Justitie in de VS onderzocht in 2022 al de verkoop van kaartjes voor de concerttour van Taylor Swift. Ticketmaster had grote technische problemen bij de voorverkoop. Consumenten klaagden over de slechte service en extreem hoge prijzen.

Reactie Live Nation

Een woordvoerder van Live Nation spreekt van een 'intense politieke druk op justitie om een rechtszaak aan te spannen'. 'Het is een langdurige lobbycampagne van rivalen die overheidsbescherming voor zichzelf zoeken.' Ook noemt hij het absurd dat de bedrijven een monopolie zouden vormen. 'Het kenmerk van een monopolist is monopoliewinst door monopolieprijzen. Live Nation voldoet op geen enkele manier aan het profiel. De servicekosten van Ticketmaster zijn niet hoger dan elders en vaak lager. En zelfs als je rekening houdt met sponsoring is de totale nettowinstmarge van het bedrijf aan de lage kant.'


Deel dit bericht


Reacties

Er zijn nog geen reacties.


Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.


Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief