Congressen

Libéma en TeKa Groep twisten over naam Aviodome

Ontwerp van de circulaire congreslocatie Amsterdome (voormalig Aviodome)

Libéma heeft in een kort geding aangespannen tegen de TeKa Groep over het gebruik van de naam Aviodome. Het iconische koepelgebouw dat jarenlang bij Schiphol stond en onderdak bood aan het nationaal luchtvaartmuseum, wordt momenteel opnieuw opgebouwd door de TeKa Groep als circulaire congreslocatie.

Aviodrome

In 2003 werd het Aviodome te klein voor het museum en verhuisde de collectie vliegtuigen naar Lelystad. Het museum ging daar – zonder koepel – verder onder een iets andere naam: Aviodrome. Het koepelgebouw lag jarenlang ongebruikt opgeslagen in zeecontainers. De TeKa Groep kocht het Aviodome op en herbouwt de koepel momenteel in Amsterdam-West, als onderkomen van de eerste circulaire congreslocatie in Nederland.

Collectieve geheugen

Libéma – de exploitant van het luchtvaarthemapark Aviodrome in Lelystad – vindt dat de naam Aviodome van het museum is, ook al gebruikt het die zelf niet meer. De TeKa Groep is van mening dat de naam bij de koepel hoort en daar niet los van te gebruiken is. “Stel dat je de Euromast afbreekt en met dezelfde stenen en materialen ergens anders opbouwt, dan blijf je dat toch ook gewoon de Euromast noemen?”, stelt directeur Timo Kruft van de TeKa Groep.

Wat de TeKa Groep bovendien dwars zit is het feit dat er mogelijk een streep gaat door een verhaal dat ze graag doorvertellen. “Honderdduizenden Nederlanders hebben rondgelopen in die koepel. Het Aviodome is in ons collectieve geheugen gegrift. Als je die naam niet meer mag gebruiken, zet je als het ware een streep door de geschiedenis. Dat vinden wij onbegrijpelijk.”

Kort geding

Libéma Groep en de TeKa Groep hebben geprobeerd om er onderling uit te komen, maar dat liep op niets uit.  Mede omdat beide partijen verschillen van mening over het belang van de naam, stelt TeKa Groep. In het kort geding eist Libéma nu dat de TeKa Groep de naam Aviodome niet langer gebruikt.

De TeKa Groep is inmiddels een publiekscampagne gestart rondom de naamsdiscussie. Het bedrijf roept op haar Linkedin– en Facebook-pagina mensen op om hun mening te geven en eventuele suggesties voor een andere naam in te sturen. “We hopen natuurlijk dat de naam Aviodome in ere blijft en dat we die kunnen gebruiken als we op vrijdag 30 november de locatie openen. Mocht de rechter anders beslissen, dan zullen we snel een nieuwe naam moeten bedenken en daarbij roepen we dus de hulp van het publiek in”, aldus Timo Kruft.


Deel dit bericht


Reacties

Er zijn nog geen reacties.


Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.


Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief