Congressen

Leiden: Schatkist voor meetingplanners

Leiden prospectiereis najaar 2019

Sinds twee jaar organiseert Leiden Convention Bureau de jaarlijkse prospectiereis samen met Delft onder de naam ‘Cities of Wisdom’. Conference Matters mocht een dagje mee.

Op 6 september stapten twaalf Belgische planners om 9.45 in Antwerpen op de trein, om er een uur en drie kwartier later in Leiden weer uit te stappen. In het Fletcher Wellness Hotel Leiden, op slechts vijftig stappen van het Centraal Station, wordt iedereen hartelijk welkom geheten.

We ontdekken dat Fletcher Wellness Hotel Leiden in een luxe verzamelgebouw van winkels en ondernemingen is gevestigd. Het hotel beschikt over 117 hotelkamers en een congrescentrum met tien multifunctionele vergaderzalen. In het restaurant op de 12e verdieping kun je fantastisch eten, terwijl je geniet van het prachtige uitzicht op de stad.

Leiden prospectiereis najaar 2019
Het laatste Oordeel van Lucas van Leyden is in Leiden twee keer te bewonderen. In de Pieterskerk hangt een kopie en voor het origineel ga je naar het Stedelijk Museum De Lakenhal. © ROB VAN HILTEN

 

Rijksmuseum Boerhaave

Na een korte wandeling door de gezellige straten worden we in het Rijksmuseum Boerhaave getrakteerd op een lunch van cateraar Homemade Catering. De tafels zijn prachtig aangekleed en de borden mooi opgemaakt: een lust voor het oog. Alles is goed doordacht, van de kleur van de bloemen tot aan de smaak van het desert.

In Rijksmuseum Boerhaave ontdek je de wereld van vijf eeuwen onderzoek en wetenschap. Volgens The Times bezit het museum één van de belangrijkste wetenschappelijke en medische historische collecties ter wereld. Wat het pas echt bijzonder maakt, is de manier waarop het gepresenteerd wordt: intiem, intrigerend en innovatief. Dat is ook de reden dat het museum onlangs werd beloond met de titel European Museum of the Year 2019.

Rijksmuseum Boerhaave leent zich uitstekend voor bijeenkomsten, vergaderingen en events voor 8 tot 200 personen. Naast de congresruimte van 106 m2 kan gebruik worden gemaakt van de foyer, het museumcafé, het terras in de historische binnentuin en het unieke Anatomisch Theater.

Leiden prospectiereis najaar 2019
De Pieterskerk is al een gevestigde naam in de meetingwereld, met zijn sfeervolle ambiance en uitstekende akoestiek. © ROB VAN HILTEN

 

Stadswandeling

Onder leiding van wandelgids Marike Hoogduin ervaren we in vogelvlucht de geschiedenis van Leiden. Overal in de binnenstad is de Gouden Eeuw nog voelbaar. Op de kades langs de grachten bijvoorbeeld. Hier vormt het monumentale waaggebouw het middelpunt van de markten die al eeuwenlang op woensdag en zaterdag worden gehouden.

Via kleine straatjes komen we bij een pittoresk pleintje met terrasjes, aan de voet van de Burcht van Leiden. De burcht is gebouwd in de 11e eeuw en vormt een oase van rust midden in de stad. Het ronde bouwwerk met dikke muren staat op een heuvel van negen meter hoog. Vanaf de burcht heb je een riant uitzicht op de hele stad. Wie een beetje out-of-the-box denkt, ziet hier een unieke locatie voor een receptie of diner voor zich. Uiteraard behoort dat tot de mogelijkheden.

Vanaf de burcht zijn twee bijzondere kerken te zien. De Hooglandse Kerk en de Pieterskerk. Die laatste is al een gevestigde naam in de meetingwereld, met zijn sfeervolle ambiance en uitstekende akoestiek.

De Pieterskerk biedt capaciteit voor bijeenkomsten tot 800 (zittend) en 1000 (staand) personen. Ook kleinere groepen komen hier uitstekend tot hun recht.

De Hooglandse kerk werd op 13 september 1315 ingewijd, er worden nog altijd diensten gehouden. Aan de koorzijde van de kerk bevindt zich het Hooglandse Huys, een goed uitgerust zalencomplex. Het schip van de kerk biedt – afhankelijk van de opstelling – plaats aan ongeveer 500 personen.

Leiden prospectiereis najaar 2019
Het podium van de Grote Zaal van de Stadsgehoor-zaal leent zich uitstekend voor de workshop ‘De kracht van live communicatie’. © ROB VAN HILTEN

 

Stadsgehoorzaal

De stadswandeling brengt ons vervolgens naar de Stadsgehoorzaal uit het jaar 1765. Een uniek pand met talloze meetingmogelijkheden. Naast drie indrukwekkende theaterzalen, beschikt Stadsgehoorzaal over veel foyerruimtes en kleine zalen. Met name de Aalmarktfoyer met uitzicht op de sfeervolle binnentuin is een aanrader. Op steenworp van de Stadsgehoorzaal ligt de Leidse Schouwburg, het oudste theater van Nederland. Op dagen dat er geen voorstellingen zijn, zijn de theaterzaal en de foyers een zeer geliefde locatie voor zakelijke bijeenkomsten.

In de Grote Zaal van de Stadsgehoorzaal (828 zitplaatsen, 300 diner, 1200 receptie) staat ons een verrassing te wachten. Op het podium volgen we de workshop “De kracht van live communicatie” van Erik Peekel van Aaaaha! Bureau voor Live Communicatie. Het onderwerp: hoe overtuig je genodigden, hoe verhoog je de voorpret en hoe creëer je buzz rondom je bijeenkomst? We brainstormen erop los en schrijven onze ideeën op het tafellaken. Aan het eind worden de uitkomsten keurig op een rijtje gezet.

Steenhof Suites Leiden
Steenhof Suites: een nieuw elegant boutique hotel met 14 stijlvolle suites. © ROB VAN HILTEN

 

Aperitief

Inmiddels is het tijd voor een aperitief. We begeven ons naar de Steenhof Suites: een nieuw elegant boutique hotel met 14 stijlvolle suites. Het hotel is gevestigd in twee monumentale grachtenpanden die onlangs werden gerenoveerd. Zijn de suites al een lust voor het oog; de goed gevulde middeleeuwse wijnkelder doet daar nog een schepje bovenop. De passie van het personeel en de wijnproeverij met lekkere hapjes worden dan ook vol enthousiasme door de Belgische gasten ontvangen.

Kasteel Oud-Poelgeest in Leiden
Kasteel Oud-Poelgeest, aan de rand van de stad en toch te midden van groen en gelegen aan het water. © ROB VAN HILTEN

 

Kasteel Oud-Poelgeest

De avond brengen we door in Kasteel Oud-Poelgeest, aan de rand van de stad en toch te midden van groen en gelegen aan het water. Een boottocht van en naar Leiden en zelfs naar het strand behoort dan ook tot de mogelijkheden. Het kasteel stamt uit 1640 en is het voormalige woonhuis van professor Boerhaave (1668-1738), één van de belangrijkste wetenschappers van Leiden.

Anno 2019 herbergt het kasteel negen vergaderzalen, een wijnproeflokaal en een kasteelbar met terras aan de vijver. In één van de historische stijlkamers wacht ons een elegant en smakelijk diner.

Tussen de gangen door bezichtigen we het kasteel en het naastgelegen indrukwekkende Koetshuis. Dit voormalige onderkomen van adellijke rijtuigen is omgetoverd tot hotel en restaurant. Op de verdieping zijn tevens verschillende fraai gerenoveerde vergaderzalen te vinden.

Prospectiereis Leiden

Onze dag in Leiden zit erop. De prospectiereis op uitnodiging van Leiden Convention Bureau is een dag geweest vol aangename verrassingen. Eén van de reisgenoten omschrijft het zo: “Ik heb nooit geweten dat Leiden zó’n schatkist vol meetingmogelijkheden was!” Het moge duidelijk zijn dat de Belgische gasten reikhalzend uitkijken naar de rest van het programma in Leiden en Delft.

 

 


Deel dit bericht


Reacties

Er zijn nog geen reacties.


Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.


Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief